Istaknuta kazališna i filmska glumica Mira Furlan umrla je u srijedu u 66. godini života, objavljenp je na njezinu profilu na Twitteru.

Vijest o smrti objavljena je u četvrtak, a kasnije tog dana počast glumici odao je Michael Straczynski, autor znanstvenofantastične serije Babylon 5, u kojoj je Furlan glumila.

Mira je bila dobra i draga žena, zapanjujuće talentirana izvođačica i prijateljica s cijelom ekipom Babylona 5, a ova vijest nas je shrvala.

Članovima glumačke ekipe s kojima je bila posebno bliska trebat će vremena za obradu ovog trenutka, zato budite nježni ako neko vrijeme ne reagiraju. Prečesto smo išli ovim putem i postaje samo teže,
rekao je Straczynski.

Ovo je noć velike tuge jer je naša prijateljica i drug otišla putem na kojem ne možemo doći do nje. Ali kao i kod drugih stvari, s vremenom ćemo je sustići i vjerujem da će nam moći ispričati mnogo priča i da će imati mnogo novih uloga koje će podijeliti sa svemirom, napisao je na društvenim mrežama.

ODLAZAK DIVE

Mira Furlan rođena je 7. rujna 1955. u Zagrebu, gdje je diplomirala 1978. glumu na Akademiji dramske umjetnosti. Iste je godine postala članicom HNK-a u Zagrebu, gdje je ostvarila više zapaženih uloga za koje je višestruko nagrađivana.

Nastupala je i na televiziji; na filmu je počela nastupati 1982. u "Kiklopu" Antuna Vrdoljaka, a ubrzo je postala jednom od vodećih hrvatskih glumica, navodi Hrvatska enciklopedija.

Uz kazališne i televizijske uloge, prosječno je nastupala u tri do četiri filma godišnje. Značajnije uloge ostvarila je u filmovima "U raljama života" (R. Grlić, 1984), "Otac na službenom putu" (E. Kusturica, 1985), "Za sreću je potrebno troje" (R. Grlić, 1985).

Od televizijskih drama i serija najpoznatije su "Velo misto" "Putovanje u Vučjak", "Tuđinac", a djeca su je upoznala u seriji "Smogovci".

Od kraja 1980-ih pretežno radi u Beogradu, a 1991. odlazi u SAD, gdje nastupa u kazalištu (The Hudson Guild Theatre, Los Angeles), a od 1996. i na televiziji (TV film My Antonia, TV serija Babylon 5).

Bila je članica The Actors Studia.

ODLAZAK U SAD

Supruga, srpskog redatelja Marka Gajića, Mira je upoznala 1986. godine. Ubrzo su započeli vezu pa je glumica živjela na relaciji Zagreb  Beograd.

Nakon što su je mediji počeli nazivati izdajicom, dobila je otkaz u zagrebačkom HNK-u, a zbog cijele situacije uslijedila je i selidba u Sjedinjene Američke Države, gdje se par vjenčao i 1998. dobio sina Marka Lava.

S obitelji je živjela u Los Angelesu, a 2002. godine, nakon dugo vremena, ponovno je zbog posla stigla u Hrvatsku.

PJEVAČKA KARIJERA
Ova talentirana glumica imala je i pjevačku karijeru. Mira je, naime, bila pjevačica benda "Le Cinema", s kojim je odradila i morsku turneju u društvu s Vladom Divljanom.

Izdala je i albume "Mira Furlan i orkestar Davora Slamniga" te "Songs from movies that have never been made", odnosno pjesme iz filmova koji nikad nisu snimljeni.

Jazz/blues album, na kojem je jednu pjesmu posvetila svom sinu, snimila je s kolegama iz serije "Babylon 5".

U SAD-u je Mira bila dio zbora jedne crkve.

Furlan je napisala i dramu "Dok nas smrt ne rastavi", čija je radnja smještena u Zagrebu 1970-ih godina. Zbirka njezinih kolumni u magazinu Feral Tribbune objavljena je kao knjiga naziva "Totalna rasprodaja".  

U mladosti, 1980-ih Furlan je bila aktivna i u jugoslavenskom feminističkom pokretu.

Inače, bila je dio akademske obitelji među čijim je članovima bio velik broj sveučilišnih profesora u Zagrebu.

Kao dijete bila je opsjednuta rock and rollom, a u tinejdžerskim godinama zainteresirala se za glumu, koju je kasnije i diplomirala na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Istodobno je pohađala i satove stranih jezika te je tečno govorila engleski, francuski i njemački. (Hina/Zadovoljna)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju