Upala mjehura jedna je od najčešćih upala s kojima se žene susreću, a ona se može razviti i ako predugo trpimo kada nam se piški, odnosno kada odgađamo odlazak na WC. Svima nam se dogodi da nekad ne odemo na WC kada bismo trebali pa se kasnije pitamo – kakvu sve štetu u našem organizmu odgađanje mokrenja može izazvati? Donosimo 3 istine koje otkrivaju što se stvarno događa u tijelu kada vam je sila na WC, a trpite.

 

1. Mjehur odrasle osobe može držati oko pola litre mokraće prije nego će osjetiti da mora na WC. Kada vam se piški, a trpite, mišići mjehura čvrsto se stišću kako bi zadržali mokraću i kako ona ne bi iscurila kroz mokraćnu cijev. No, bitno je znati da se nikakva veća šteta neće dogoditi ako to radite povremeno.

'Upala mjehura jedna je od najčešćih upala s kojima se žene susreću, a ona se može razviti i ako predugo trpimo kada nam se piški'

2. Šteta, nekad i dugoročna, može nastati samo ako konstantno odgađate odlazak na WC i ako trpite predugo.

'U tom slučaju, zbog slabljenja mišića mjehura, može se razviti urinarna retencija (nemogućnost da se mjehur isprazni u potpunosti) te postoji povećani rizik od infekcije.

Mjehur može postati plodno tlo za razmnožavanje bakterija ako konstantno zadržava velike količine mokraće što povećava rizik od upale mjehura ili mokraćovoda', kaže dr. Nives Tarle Bajić.

3. Kada nam je jako sila na WC svi govorimo 'puknut će mi mjehur', ali vjerojatnost da će se to dogoditi ekstremno je mala. Puno je veća vjerojatnost da ćete se upiškiti u gaće kada više nećete moći trpjeti nego da će vam puknuti mjehur.

'I u tim izuzetno rijetkim slučajevima, pucanje mjehura uglavnom se događa ako je mjehur već oštećen, primjerice nakon povrede zdjelice', ističe dr. Tarle Bajić.

U rijetkim slučajevima mjehur može puknuti i kod zdravih osoba, primjerice ako osoba popije puno alkohola koji poremeti signale koje nam mozak inače šalje kada moramo na WC.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju