Međunarodni filmski festival za djecu održat će se po treći put od 14. do 18. veljače u zagrebačkom kinu Europa

Galerija Lotte&Louise, Lancet von Nas (Foto: Zadovoljna.hr) Moj ujak, Jacques Tati (Foto: Zadovoljna.hr) Moj prvi odlazak u kino(Foto: Sanja Bistričić) +2 Međunarodni filmski festival za djecu održat će se po treći put od 14. do 18. veljače u zagrebačkom kinu Europa (Foto: Sanja Bistričić)  U želji da za svoju najmlađu publiku stvori poseban i drugačiji doživljaj odlaska u kino, KinoKino Festival u nekoliko programa priprema niz zanimljivih filmova, radionica i događanja. U glavnom i popratnim programima bit će prikazano tridesetak međunarodnih pretežno igranih filmova koji će uključivati i filmske klasike.

Uz profesionalni žiri, o najboljim filmovima odlučivat će i dječji žiri sastavljen od pet osnovnoškolaca, a svi posjetitelji odlučit će o dobitniku nagrade publike.

U natjecateljskom programu bit će prikazana najnovija filmska adaptacija knjige Blizanke Ericha Kästnera, jednog od najpoznatijih i najplodonosnijih dječjih književnika svih vremena zaslužnog za uvođenje modernosti u književnost pisanu za djecu zbog njegova odustajanja od bajkovitog pristupa i dociranja mlađim čitateljima.

Brojne filmske adaptacije Kästnerovih djela ne prestaju još od pedesetih godina prošlog stoljeća kada je ovaj veliki umjetnik sam pisao scenarije i bio narator u filmovima snimljenim po vlastitim djelima, a najnovija adaptacija Blizanki u režiji njemačkog redatelja Lancelota von Nasa klasična je komedija zamjene uloga s dvije blizanke koje nakon niza peripetija ponovno spajaju svoje dugo godina razdvojene roditelje i hrvatsku će premijeru imati upravo na KinoKino Festivalu.

Od ostalih filmova iz glavnog natjecateljskog programa možemo najaviti nagrađivano francusko ostvarenje Brailleovo srce Michela Boujenaha o dvanaestogodišnjoj Marie, darovitoj čelistici koja zbog rijetkog poremećaja ubrzano gubi vid. To znaju samo njezini roditelji i prijatelj Victor, slijep od ljubavi prema njoj. Film pokazuje koliko je moćna snaga ljubavi bližnjih i prikazan je na festivalima diljem svijeta, a na poznatom dječjem festivalu u Zlínu osvojio je nagradu publike i dječjeg žirija.

U glavnom i popratnim programima bit će prikazano tridesetak međunarodnih pretežno igranih filmova koji će uključivati i filmske klasike.

Prava mala filmska senzacija očekuje nas u popratnom programu Klasik s gostom u sklopu kojeg će biti prikazano kultno remek-djelo Moj ujak francuskog komičara, glumca i redatelja Jacquesa Tatija kojeg se starije generacije sigurno sjećaju kroz njegov nezaboravni lik gospodina Hulota, uvijek odjevenog u kišni ogrtač s neizbježnim kišobranom i lulom.

Film je za ovu priliku izabrao sarajevski glumac i ovogodišnji član profesionalnog žirija KinoKino Festivala Moamer Kasumović, domaćoj publici dobro poznat iz popularne serije Lud, zbunjen, normalan.

Ovo zabavno svevremensko ostvarenje iz 1958. godine o modernoj opsjednutosti tehnološkim napretkom nauštrb jednostavnih životnih radosti, osvojilo je Oscara za najbolji film na stranom jeziku i do danas je najpoznatije Tatijevo ostvarenje koje je ostavilo velikog traga na redateljske generacije iza njega, prije svega zbog svog specifičnog humora i upućivanja na djecu i ekscentrike kao jedine sposobne da neopterećeno uživaju u životnim radostima.

UZ FILMOVE I BROJNE RADIONICE

KinoKino Festival treću godinu zaredom donosi program Moj prvi odlazak u kino (MPOK), blok igranih i animiranih filmova namijenjen mališanima predškolske dobi koji se prvi put susreću s pokretnim slikama na velikom platnu.

Zbog prošlogodišnjeg velikog interesa publike MPOK će se ove godine održati u obje dvorane kina Europa: dvorani Müller i velikoj dvorani, u kojima će uz zajedničko gledanje i izrađivanje filmskih diplomica, ovo iskustvo najmlađima zasigurno ostati u posebnom sjećanju.

Uz profesionalni žiri, o najboljim filmovima odlučivat će i dječji žiri sastavljen od pet osnovnoškolaca, a svi posjetitelji odlučit će o dobitniku nagrade publike.

Uz filmski program, za vrijeme KinoKino Festivala održavat će se niz radionica za djecu koje će voditi stručnjaci iz različitih kulturnih, umjetničkih i društvenih područja. Zamisao je ponuditi djeci priliku da borave u kinu prije i poslije projekcija te da to vrijeme bude ispunjeno učenjem i zabavom. Jedna je od takvih radionica i Moja prva kritika pod vodstvom filmske kritičarke Višnje Vukašinović koja će djecu uvesti u tajne osviještenog gledanja filmova kakvo prakticiraju ozbiljni znalci sedme umjetnosti.

Velika ovogodišnja festivalska novost bit će radionica izrade filmskog plakata. U suradnji s nagrađivanim dizajnerskim studijom Šesnić&Turković, radionička grupa izradit će plakat filma koji će otvoriti ovogodišnje izdanje festivala i na taj način sudjelovati u cijelom kreativnom procesu.

I ove godine bit će organizirana radionica za nastavnike pod nazivom Od kina do učionice: radionica metodike nastave kratkometražnog filma.

Koncipirana tako da sudionicima pruži metodičke alate kojima će moći organizirati tematski školski sat, bilo unutar satnice medijske kulture u nastavi hrvatskog jezika, bilo kao nastavno sredstvo za druge predmete i međupredmetne sadržaje, sve u cilju povećanja kvantitete i kvalitete filmske nastave, kao i stručnog usavršavanja u području filma. Natječaj prijave za radionicu bit će otvoren od 19. siječnja.

KinoKino Festival pokrenuo je kreativni tim Zagreb Film Festivala, sve novosti i informacije pratite na kinokino.hr.

Publika u kinu Europa (Foto: Sanja Bistričić) Međunarodni filmski festival za djecu održat će se po treći put od 14. do 18. veljače u zagrebačkom kinu Europa (Foto: Sanja Bistričić) Foto: Sanja Bistri?i?

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju