Jesen je tu, a osim što možemo uživati u njenoj vanjskoj raskoši, mirise jeseni možemo prenijeti i u svoj dom.

Galerija Miris jeseni Miris jeseni - 3 Miris jeseni - 4 +4 Sušeno voće miriše na jesen

Osjetilo mirisa povezano je s našim sjećanjima i osjećajima. U samo jednom trenutku miris koji osjetimo može pobuditi naše emocije, vratiti nam sjećanja iz prošlosti, ali i učiniti da se osjećamo bolje.

Podsjećaju nas na određeni trenutak, osjećaj, osobu, vrijeme. Uz dolazak jeseni vezuju se i uspomene na boravak s dragim osoba u toplini svog doma, pa je zato sada pravo vrijeme da učinite svoj dom oazom mirisne jeseni.

Evo kako to možete napraviti već danas.

1. Češeri s mirisom

Češeri su besplatna dekoracija koja u dom unosi dozu elegancije i prirode, a kako ni još više mirisali na jesen, na svaki od njih dodajte kap eteričnog ulja od cimeta. Takve mirisne možete ih izložiti u staklenoj zdjeli ili na metalnom pladnju.

Miris jeseni - 1 Ćešeri su besplatna dekoracija koja u dom unosi dozu elegancije i prirode (Foto: Shutterstock)

2. Ispecite pitu od jabuka

Ništa ne šapuće „jesen“ kao domaća pita od jabuka. Sada kada je oko nas obolje jabuka, jednu večer posvetite isprobavanju recepata i osvježite svoje uspomene iz djetinjstva kada je čitava kuća mirisala na bakinu pitu.

Miris jeseni - 4 Ima li boljeg mirisa pite od jabuka? (Foto: Shutterstock)

3. Ispecite čitave jabuke s orasima

Ako niste ljubitelj pite od jabuka, posegnite za drugom idejom – izdubite unutrašnjost jabuka i u nju stavite mješavinu cimeta, meda, oraha i malo limunova soka. Nakon što se ispeku za 2o minuta, čitav će dom mirisati na jesen.

Miris jeseni - 7 Ukusne jabuke s orasima (Foto: Shutterstock)

Mirisi doma mogu izazvati ugodne emocije.

4. Osušite voće, biljke i začine

Iako već godinama postoji potpourri u gotovo svim trgovinama koje prodaju dekoracije za dom, onaj domaće izrade ipak ima svoju posebnost. Sami možete kontrolirati sastojke, uvjeriti se da su svježi i napraviti svoju kombinaciju. Primjerice, osušite limune, naranče, začinsko bilje, dodajte pokoji lješnjak i orah.

Miris jeseni - 6 Sušeno voće miriše na jesen (Foto: Shutterstock)

5. Napravite garlandu

Od ostatka sušenih limuna i naranči možete napraviti garlandu koja će mirisati tjednima. Naprosto na konac nanižite naizmjence kriške limuna i naranče, sve dok ne budete zadovoljni veličinom garlande koja vam treba. Stavite je na vidljivo mjesto s dobrim protokom zraka.

Miris jeseni Voćnu girlandu možete napraviti brzo i jednostavno (Foto: Living4media)

6. Upalite mirisne svijeće

Svijeće stvaraju posebno ozračje u svakom domu, a ako su pritom mirisne, i to s jesenskim mirisima poput bundeve, cimeta, priča je još potpunija. No ako imate djecu ili kućne ljubimce, pripazite. U tom slučaju posegnite za eteričnim uljima.

Miris jeseni - 2 Upalite jesenske mirisne svijeće (Foto: Shutterstock)

Miris hotela U nekoliko jednostavnih koraka: Kako dom obojiti mirisom luksuznog hotela?

7. Eterično ulje na izvoru topline

Počinje i sezona grijanja, a najjednostavniji način kako peći ili radijatore iskoristiti za prenošenje mirisa čitavim domom jest da po nekoliko kapi eteričnih ulja, poput bundeve, cimeta, kave i ostalih po izboru nanesete na njihovu površinu. Tako će, kada radijator ili peć budu uključeni, zamirisati čitav dom.

Miris jeseni - 3 Par kapi eteričnog ulja nanesite na površinu radijatora (Foto: Shutterstock)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju