Ako ovog ljeta želite uživati u domaćim plodovima svog rada i truda, a na raspolaganju nemate vrt, već samo balkon ili terasu, jedno od povrća koje biste, i to bez puno muke, mogli uzgojiti ukusne su i slatke rajčice.

Galerija Rajčice mogu biti zvijezda vašeg balkona ili terase Manje sorte savršene su za balkone Nema boljeg osjećaja od branja plodova koje smo sami uzgojili +7 Pripazite na kvalitetu zemlje

Rajčice se zapravo mogu uzgajati u posudama bilo gdje ako imate dovoljno osunčan prostor pa iznimka nije ni vaš balkon koji može postati vrt u malom, a kako biste se tijekom ljeta ili jeseni mogli ponositi svojim plodovima za koje točno znate kako su i u kojim uvjetima uzgajani, donosimo vam najvažnije savjete i pravila.

Odaberite pravo mjesto

Posude stavite na mjesto gdje će imati najmanje šest sati sunca dnevno. Stavite ih jednu pored druge, ali ne tako blizu da se lišće međusobno dodiruje jer to može pospješiti širenje bolesti.

Odlučite se za pravu sortu

Bilo da želite uzgajati rajčice za kuhanje, sendviče, pravljenje domaćeg kečapa, soka od rajčice ili umaka ili sve navedeno, postoji mnoštvo sorti između kojih možete birati. Evo koje će se najbolje snaći u manjem okruženju i u posudama:

  • Balconi F1
  • Balkonsko čudo
  • Bonsai rajčica
  • Pinokio

Manje sorte savršene su za balkone Manje sorte savršene su za balkone (Foto: Living4media)

Važan je i izbor posude

Za sadnju možete izabrati keramičke ili plastične posude, kao i plastične boce.

Ne dajte da vas zavara činjenica da je riječ o malim rajčicama, u njih moraju stati barem tri litre, ne smiju biti manje od toga jer se korijen tada neće moći dobro formirati.

Znajte također da rajčice u manjim posudama zahtijevaju više zalijevanja i prihranjivanja. Svaka će posuda trebati i drenažne rupe, pa svakako izbušite nekoliko ako ih nema.

Nema boljeg osjećaja od branja plodova koje smo sami uzgojili Nema boljeg osjećaja od branja plodova koje smo sami uzgojili (Foto: Living4media)

Kvalitetna zemlja i pažljiva sadnja

Rajčice su osjetljive na bolesti i štetočine koje se mogu zadržati u tlu, a jedna od prednosti uzgoja u posudama je to što se na taj način smanjuje mogućnost za oboljenje.

Napunite posude zemljom, odnosno supstratom visoke kvalitete, ali prije toga dodajte šljunak ili izlomljenu ciglu za što bolju drenažu, debljine oko 3 cm.

Na to stavite zemlju, a zatim biljku rajčice, neka otprilike dvije trećine stabljike, zajedno s korijenom, budu u zemlji. 2 centimetra gornjeg ruba posude neka ostanu nepokrivena zemljom.

Sadnica rajčice Sadnica rajčice (Foto: Living4media)

Odgovarajuć način zalijevanja

Odmah nakon sadnje obilno zalijte. Održavajte zemlju vaših rajčica stalno vlažnom, ali ne previše mokrom jer višak vode dovodi do truljenja. Ako je gornjih oko 2,5 cm zemlje suho kada gurnete prst, obavezno ju zalijte.

Najbolje je zalijevati svakih 7-10 dana, ali ljeti će biti potrebno češće. Obavezno pazite da ne polijevate listove jer to potiče pojavljivanje bolesti.

Dohrana i dovoljno sunca

Idealna temperatura za rast i razvoj rajčica je danju između 18°C i 23°C, a noću između 15°C i 17°C. S dohranom krenite otprilike dva tjedna nakon sadnje.

Tijekom ljetnih vrućina neka posuda bude u sjeni, a biljku slobodno ostavite na direktnom suncu, godit će joj.

S obzirom na to da će vaše rajčice rasti i u visinu, a bit će bogate i plodovima koji otežavaju stabljiku, imajte na umu i odgovarajuću potporu poput manjeg drvenog kolca.

Ne zaboravite na potporu Ne zaboravite na potporu (Foto: Living4media)

Pogledajte maaali balkon stana na Pešćenici pretvoren u oazu začinskog bilja i povrća Ivana Marketin iz Zagreba svoj balkon veličine uredskog stola pretvorila je u malu zelenu oazu - 7 Ivana Marketin iz Zagreba svoj balkon veličine uredskog stola pretvorila je u malu zelenu oazu - 4 Ivana Marketin iz Zagreba na svom majušnom balkonu uzgaja razno začinsko bilje - 4 +18 Ivana Marketin iz Zagreba svoj balkon veličine uredskog stola pretvorila je u malu zelenu oazu - 1

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju