Izležavanje na travi, uživanje u dobroj hrani, slušanje zvukova prirode, odmak od tehnologije - kada ste to iskusili posljednji put? Kada ste posljednji put bili na pikniku?

Upravo je sada idealno vrijeme za organiziranje piknika jer ne samo što ima brojne dobrobiti za naš um i tijelo nego nam omogućuje i održavanje razmaka koje u zatvorenim prostorima često nije moguće u jednakoj mjeri.

Iako je prihvaćen kao svojevrsni oblik socijalizacije, piknik zapravo nudi mnogo više od stavljanja hrane u košaru i potrage za dekicama duboko skrivenima u našim ormarima.

Piknik zvuči kao odlična ideja za druženje, a ujedno ima dobrobiti za naše fizičko i psihičko zdravlje.

1. Zbližava nas s drugima, napose s djecom
Kada odvojimo vrijeme za uživanje u pikniku, to podrazumijeva i druženje s drugima. Tijekom razgovora saznajemo nove informacije o njima, zanimamo se za promjene u njihovim životima, oni o promjenama u našim životima, a sve to stvara jaču sponu u povjerenje među pojedincima.

Osim za odrasle, takva su druženja osobito dobra za djecu. Ne samo druženje s obitelji i prijateljima nego i boravak u prirodi, a to snažno utječe na razvijanje naturalističke inteligencije, jedne od devet vrsta dosad poznatih inteligencija čiji je model napravio profesor psihologije Howard Gardner.

Udisanje svježeg zraka, primjećivanje životinja, dodirivanje lišća, biljaka i drveća, osjećaj trave pod nogama samo su neki od elemenata koji će utjecati na razvijanje spomenute vrste inteligencije. Uostalom, djetetu treba omogućiti da istražuje, ispravlja, isprobava i razmišlja, a obiteljski piknik u prirodi idealno je mjesto za to.

2. Poboljšava sveopće raspoloženje
Micanje od ekrana i boravak u prirodi dokazano poboljšavaju naše raspoloženje, neovisno o tome je li riječ o obližnjem parku, dvorištu iza kuće ili nepreglednoj livadi kao stvorenoj za piknike.

Kada jedemo hranu okruženi zelenilom, poboljšava se naša želja za zdravijim namirnicama i kretanjem, a u svemu tome veliku ulogu ima i činjenica što smo odmaknuti od umjetnih materijala poput stakla i betona, te okruženi prirodnom materijalima poput drveta, zemlje, šljunka – svega onoga što je postojalo mnogo prije nas.

Šetnja prirodom Zašto je dobro dva sata tjedno provesti u zelenilu (u društvu prijateljica)?

3. Osnažuje naše kosti
Dermatolozi se slažu da je našem organizmu potrebno barem 30 minuta dnevno izlaganja Sunčevoj svjetlosti, dakako, uz primjerenu zaštitu sukladno našem tipu kože. Kako se na piknike i obično ide onda kada je vrijeme vedro i sunčano, i više ćemo nego zadovoljiti potrebnu dozu Sunca, a time i vitamina D koji je prijeko potreban za pravilno funkcioniranje našeg organizma.

Osim što utječe na imunitet, vitamin D iznimno je važan za naše kosti. Naime, on poboljšava apsorpciju kalcija iz hrane koju unosimo te tako brine za snagu naših zubiju i čiravog koštanog sustava. Više vitamina D znači i manje šanse za obolijevanje od osteoporoze u kasnijoj životnoj dobi.

Žena sjedi u parku Zašto biste poslije posla trebali sjesti u park, makar na 20 minuta?

4. Omogućuje nam kretanje
Piknik ne podrazumijeva samo sjedenje na dekici, ugodne razgovore i uživanje u hrani. Nerijetko uključuje i sportske igre poput badmintona, odbojke i drugih, a samim time više se krećemo nego kaa bismo sjedili u restoranu ili kod kuće za kuhinjskim stolom.

Ljudski organizam stvoren je za kretanje, ne za sjedenje, a znanstvenici koji su proučavali dugovječnost u tzv. Plavim zonama odnosno područjima na Zemlji u kojima žive najdugovječniji ljudi, došli su do zaključka da je kretanje od barem nekoliko minuta dnevno jedan od temeljnih uvjeta zdravlja.

Najšarmantniji piknik u dvorištu koji zove na druženje s prijateljicama Piknik u dvorištu - 6 Piknik u dvorištu - 5 Piknik u dvorištu - 1 +7 Piknik u dvorištu - 9

5. Daje nam priliku za biranje zdravijih i jeftinijih namirnica
Kada biramo hranu koju ćemo ponijeti na piknik, obično je riječ o nečemu što možda i ne jedemo svakodnevno, ali je vrlo jednostavno za pripremu i odolijeva vanjskim temperaturama. Upravo se zato prilikom pripreme te hrane nesvjesno biraju zdravije i jeftinije opcije.

Primjerice, izbjegavaju se bilo kakvi umaci na bazi vrhnja, majoneze, salame koje se mogu pokvariti i slično te će često poseže za voćem, povrćem i laganim salatama koje se mogu jesti bilo tople ili hladne. Primjerice, salata s tjesteninom od tune, salata od ječma, banane, sezonsko voće, krekeri ili grissini odličan su izbor za početak jednog sjajnog piknika koji ćete pamtiti.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju