Gotovo da nismo ni trepnuli, a već smo u drugoj polovici ove godine. Možda ste početkom godine i postavili neke ciljeve koji se dosad nisu ostvarili, ali godina još nije gotova. U samo šest mjeseci sve se može promijeniti.

Šest mjeseci idealno je da sami sa sobom vidimo gdje smo, na što smo ponosni u ovoj godini, što možemo napraviti drugačije i bolje, što želimo maknuti iz svog života.

To je dovoljno vremena da nam se život zaokrene za 180 stupnjeva, a opet, s druge strane, na sebe ne stavljamo veliki pritisak. Ljudskoj psihi lakše je govoriti u terminima mjeseci nego godina. Opipljivije je i realnije.

Da bi druga polovica ove godine bila uistinu onakva kakvu želimo, ključna su dva koraka.

1. Investirajte u sebe

Želite li naučiti strani jezik? Izgubiti kilograme? Naučiti kuhati? Napraviti plan otplate kredita s kojim se dugo mučite? Trenirati za utrku? Sve su to ciljevi prema kojima sada možete početi poduzimati korake.

U samo šest mjeseci život nam se može potpuno promijeniti.

Razmišljajte o svojoj šestomjesečnoj odluci kao što biste razmišljali o postavljanju namjere za svaki novi dan. Ako, primjerice, ujutro odlučite da će danas biti baš sjajan dan, vodite se tom logikom i za ove ciljeve. Odredite male korake koje već sada možete napraviti prema ostvarenju svog većeg cilja.

2. Odredite realan broj ciljeva

U bilo kojem razdoblju našeg života imamo posla s ograničenom količinom vremena, energije i resursa. Kako biste izbjegli preopterećenost ili rasipanje energije, važno je odrediti prioritete kojima težite. Ne preporučuje se da ih postavite više od pet.

Usredotočite se na ciljeve koji pomažu u izgradnji novih navika. Ići u teretanu dva do tri puta tjedno, usvojiti novu zdravu
prehrambenu naviku, spavati osam sati – sve su to sjajna mjesta za početak jer nude trenutne pobjede.

Mnogo se toga može dogoditi u tom vremenu. Otpustite prošlost i krenite. Ako vam posao ne ide, šest mjeseci dovoljno je vremena da istražite što biste radije radili, ispočetka napišete životopis i započnete potragu za poslom. Čak se i veliki ciljevi mogu rastaviti na dijelove koji se mogu postići u šest mjeseci.

Kako započeti?

  • Otkrijte što želite promijeniti. Zapišite 3 do 10 promjena koje želite napraviti.
  • Otkrijte zašto se želite promijeniti. Zapišite 3 do 10 razloga zašto se želite promijeniti.
  • Odredite koji dan ćete početi. Najbolje je odmah danas.
  • Razmislite koji će biti prvi korak.
  • Otkrijte postoje li prepreke ili izazovi prema tom cilju. Zapišite ih.
  • Razmislite kako možete ukloniti te prepreke. Zapišite ih.
  • Pokrenite se i unosite promjene po potrebi, dok svakodnevno izgovarate pozitivne afirmacije.

Sretno!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju