Putovanje Velikog Pande i Sićušnog Zmaja – nastavak megabestselera Veliki Panda i Sićušni Zmaj engleskog autora Jamesa Norburyja – u prijevodu Lade Furlan Zaborac, stiglo je u hrvatske knjižare i to paralelno s engleskim izvornikom.

Riječ je o novom poglavlju priče o neobičnim, odanim prijateljima koji su oduševili i nadahnuli čitatelje diljem svijeta svojom porukom dobrote, nade i ustrajnosti. Iznimka nisu bili ni domaći čitatelji, pa je tako Veliki Panda i Sićušni Zmaj od svog objavljivanja među najprodavanijim naslovima u hrvatskim knjižarama.

Putovanje Velikog Pande i Sićušnog Zmaja ilustrirano jednako šarmantno i toplo poput originalne uspješnice, namijenjeno je svim dobnim skupinama i istovremeno donosi drevnu mudrost i utjehu.

A ovaj put priča počinje kad, usprkos udobnom životu u njihovu hramu visoko u planini, Sićušni Zmaj shvati da osjeća nezadovoljstvo. Zbog toga s Velikim Pandom odluči krenuti na put, u nove i daleke predjele.

Težak život autora koji je osvojio svijet

Nailazeći na opasnosti i izazove, zajedno nauče da je sve što im treba već u njima samima i da je promjena, iako ponekad zastrašujuća, moguća te da vodi nečem boljem…

Pisac i likovni umjetnik James Norbury studirao je zoologiju na Sveučilištu Swansea, a san mu je bio zaposliti se nakon studija kao nadzornik u nacionalnom parku. Pokazalo se da je taj posao nemoguće dobiti.

Okrenuo se svojoj drugoj ljubavi – knjigama i ilustracijama, maštajući kako će jednog dana otvoriti sklonište za životinje. No agenti nisu pokazivali pretjeran interes za njegove svjetove, a Norbury je za život zarađivao uglavnom obavljajući fizičke poslove i živio na granici siromaštva.

Iskustvo volontiranja u udruzi Samaritanci nadahnulo ga je da pokrene malu skupinu za podršku u svojoj lokalnoj zajednici. Pojava COVID-a zaustavila je njegove planove. Odlučio je pomoći na drugi način.

Na Instagramu je počeo objavljivati priču o putovanju dvojice neobičnih, odanih prijatelja koji zajednički uče kako živjeti u trenutku i nositi se s neizvjesnošću, kako pronaći snagu i zajedno nadvladati sve životne prepreke.

U trenutku kad je objavio prve crteže, imao je tri pratitelja i bio je uvjeren kako njegov projekt neće izazvati poseban interes. Ali prevario se. Veliki Panda i Sićušni Zmaj doslovno su preko noći osvojili svijet.

Predivna priča kojoj se divi i Guardian

Norbury je odlučio sam objaviti knjigu, ali broj narudžbi bio je toliki da se više nije mogao nositi s njima te se javio književnim agentima koji su taj put odmah reagirali. Pronašao je i britanskog izdavača, a prava su, u iznimno kratkom roku, prodana diljem svijeta.

Šarmantno poput mede Winnieja Pooha, dubokoumno poput drevnih poslovica, riječi su kojima su u Guardianu opisali Norburyjeve ilustracije i tekst.

Uz nadahnjujući i dirljiv humor, Putovanje Velikog Pande i Sićušnog Zmaja topla je priča o pustolovinama i prihvaćanju, knjiga koja se ne propušta.

Britanski hit-autor stigao je u Zagreb gdje će predstaviti svoju novu knjigu danas, u 18 sati, u Hoću knjigu Megastore, Bogovićeva 7.

S čitateljima će se družiti i na Interliberu, u subotu, 12. 11. u 11 sati, na Stilusovom štandu u paviljonu 5.

Veliki Panda i Šićušni Zmaj Veliki Panda i Šićušni Zmaj (Foto: PR)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju