Victoria Beckham čvrsto vjeruje kako djeca moraju shvatiti da novac ne pada s neba. Zato su obojica njezinih starijih sinova radili u kafiću za minimalac, a čini se da će jednako biti i s drugo dvoje djece kada za to dođe vrijeme.

Galerija Victoria Beckham Harper Seven Beckham - 1 +0 Harper Seven Beckham - 3
U nedavnom intervjuu za novine Evening Standard bivša spajsica i modna dizajnerica Victoria Beckham dotaknula se teme o svoje četvero djece i njihovim radnim navikama. Naime, iako su ona i suprug David Beckham među najbogatijim Britancima, na prvom im je mjestu da djeca shvate kako novac ne dolazi tako lako.

Sinovi prali suđe u kafiću
Još prije nekoliko godina svijet je obišla informacija o tome kako je najstariji od četvero djece Victorije i Davida Beckhama, Brooklyn Beckham, prao suđe u kafiću u zapadnom dijelu Londona za minimalnu naknadu.

Sada je njegovim stopama krenuo i njegov mlađi 15-godišnji brat Romeo, što je za njega svakako veliki odmak od modnih reklama koje inače snima, baš kao i njegov brat. Dok je, primjerice, za snimanje reklame za modnu kuću Burberry dobio 45 tisuća funti, za rad u kafiću bio je plaćen 2,73 funte po satu (oko 23 kune).

Stvaranje radne etike u ranoj životnoj dobi ima pozitivan učinak i na radne navike kasnije tijekom života.

No Victoria i njezin suprug smatraju kako djeca moraju steći radne navike.

Gledaju kako i tata i mama odlazi na posao, a oni svakodnevno odlaze u školu. Nema razloga zašto i oni ne bi bili upoznati s radom. No istodobno želim i da ostanu djeca i čine sve ono što i trebaju u djetinjstvu, rekla je Victoria u spomenutoj emisiji.

Utječe li rad tinejdžera na njihov razvoj?
Da ima pravo što inzistira na tome da njezina djeca barem povremeno rade za minimalnu plaću i tako shvate koliko je teško doći do novca, potvrđuju i psiholozi.

Brojna su istraživanja tijekom godina pokazala da se dijete što ranije mora, na neki način, osamostaliti, a povremeni rad u tome ima veliku ulogu, bilo da je riječ o poslovima čuvanja djece, košnje trave, konobarenju, hostesiranju i slično. Također se i pokazalo da stvaranje radne etike u ranoj životnoj dobi ima pozitivan učinak i na radne navike kasnije tijekom života.S druge strane, ako roditelji na sebe preuzmu sve obaveze svoje djece i ni ne spomenu rad kao opciju, šalju im poruku da će u životu uvijek netko drugi preuzimati odgovornost za njih.

Što mogu učiniti hrvatski roditelji i njihovi tinejdžeri?
Dakako, uvijek treba imati na umu da taj posao dijete mora moći uskladiti sa školskim obavezama. Ako zbog pohađanja zahtjevne škole ili nekog drugog razloga to nije opcija, školski praznici idealni su za prve korake u svijet rada.

Da bi hrvatski tinejdžer mogao legalno raditi, treba imati najmanje 15 godina, biti učlanjen u jedan od hrvatskih učeničkih servisa u županiji u kojoj ima prebivalište, dobiti dozvolu roditelja (ako ima manje od 18 godina) i imati otvoren bankovni žiro-račun na svoje ime.

Prvi radni dani svakome će tinejdžeru ostati u sjećanju, kako Beckhamovima, tako i našim školarcima.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju