Charles-Édouard Jeanneret poznatiji pod nadimkom Le Corbusier rodio se 6. listopada 1887. godine u La Chaux-de-Fondsu u Švicarskoj. Tog multitelentiranog umjetnika s provokativnim idejama nazivaju ocem moderne arhitekture. Zašto je tome tako, najbolje svjedoči vila Savoye izgrađena u Francuskoj.

Galerija Vila Savoye u predgrađu Pariza - 5 Vila Savoye, Poissy, Pariz - 2 Vila Savoye u predgrađu Pariza - 4 +6 Vila Savoye, Poissy, Pariz - 1

Vila Savoye je nadaleko poznata građevina u Poissyju na periferiji Pariza. Riječ je o modernističkoj vili od armiranog betona koju je dizajnirao upravo Charles Edouard Jeanneret poznatiji pod nadimkom Le Corbusier, a u suradnji s rođakom Pierreom Jeanneretom.

Kada je kuća originalno izgrađena 1931. godine trebala je poslužiti kao ladanjsko utočište za obitelj Savoye. No vrlo brzo je ustanovljeno kako su tijekom gradnje napravljeni propusti zbog kojih je bila gotovo neupotrebljiva.

S obzirom da je krov često prokišnjavao, a grijanje nije bilo odgovarajuće, Savoyevi su se žalili da im je vlažno i hladno. Le Corbusier je obećao da će propuste ispraviti, no to se zbog izbijanja Drugog svjetskog rata u kojoj je vila dodatno bila oštećena nije dogodilo za vrijeme njegova života.

Vila je pedesetih godina prošlog stoljeća postala državno vlasništvo, renovacija je u potpunosti završena 1997. godine, a danas se smatra povijesnim spomenikom i pod zaštitom je Centra za nacionalne spomenike u Francuskoj.

Vila Savoye, Poissy, Pariz - 2 Vila Savoye, Poissy, Pariz - 2 (Foto: Profimedia)

Pet pravila arhitekture Le Corbusier

Glavni razlog za dobivanje statusa povijesnog spomenika? Vila Savoye se smatra reprezentativnim primjerom građevine moderne arhitekture – točnije internacionalnog ili međunarodnog stila arhitekture.

Ona predstavlja vrhunac desetljeća tijekom kojeg je Le Corbusier radio na definiranju suštine moderne arhitekture, a ono što je u konačnici poznato kao pet osnovnih pravila arhitekture Le Corbusiera:

  1. Objekt mora biti podignut na armiranobetonskim nosačima (pilonima)
  2. Nosivi zidovi zamjenjuju se čeličnim stupovima i onima od armiranog betona što zbog čega se omogućuje slobodan plan interijera.
  3. Postavljaju se dugi ravni prozori sa svih strana kuće koji pružaju maksimalno osvjetljenje prostora
  4. Objekt mora imati funkcionalni ravni krov koji služi kao vrt i terasa te vraća prirodi zemljište koje je zauzeo sam objekt
  5. Slobodno dizajnirane fasade objekta koje su lakše, otvorenije i bez dodatnih okvira

Bijela ljepotica u Poissyju

Obitelj Savoye je Le Corbusieru dala svu kreativnu slobodu prilikom dizajniranja prostora, pa ona ima njegov neosporiv autorski potpis.

Vila Savoye u predgrađu Pariza - 4 ova je zgrada jedan od najboljih primjera moderne arhitekture (Foto: Profimedia)

Bijela građevina smještena je u sredini velikog posjeda u Poissyju, a okružena je drvećem. Zahvaljujući uporabi uskih stupova glavni dio kuće je dignut iznad zemlje što mu daje elegantan izgled i mnoštvo prirodne svjetlosti.

U prizemlju se nalazi praonica i spremište za rublje, garaža te prostorija za služinčad koja je spiralnim stubištem povezana s toaletom na prvom katu.

Prvi kat je rezerviran za stambene prostorije, odnosno spavaonice i dnevni boravak koje se nastavljaju na kupaonicu. Ravan krov, pak, je pretvoren u vrt s pregradama koje ga štite od jakog vjetra.

Vila Savoye je ostavila značajan trag u povijesti arhitekture - pojavila se u brojnim važnim arhitektonskim priručnicima, a ima i nekolicinu kopija diljem svijeta.

Vila Savoye, Poissy, Pariz - 4 Spiralno stubište u vili Savoye (Foto: Profimedia)

Bila je inspiracija i za izgled zapadnog krila Australskog instituta za studije Aboridžina i otočana Torresovog tjesnaca u Canberri koju je dizajnirao Ashton Raggatt McDougall. Zgrada je gotovo identična kopija vile Savoye, ali je napravljena u crnoj boji.

Antoni Gaudi: "Tko zna jesmo li upravo dali diplomu luđaku ili geniju" Park Guell Sagrada Famillia Casa Batlló +3 Casa Vicens

Zavirite u bajkovitu kuću poznatog arhitekta iz koje izvire vodopad Fallingwater Fallingwater Fallingwater +7 Fallingwater

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju