Adriana Šimić nakit je počela dizajnirati na studiju arhitekture. Danas se strukom bavi samo iz gušta, a uz njezinu zagrebačku radionicu, tu je i pomoć majke pravnice koja dio nakita MIRTA izrađuje u Kninu.

Izbjegavanje suvišnih detalja, neprestano reduciranje i stalni trud da nakit koji producira doista prati obrise tijela, da se na neki način stopi s osobom koja ga nosi i nipošto ne postane puki ukras - karakteristike su kreativnog rada Andree Šimić (29) koja potpisuje dizajn nakita MIRTA.

Nova kolekcija MIRTA Reverse nastala je kao nadogradnja na prethodni rad, a po prvi puta cijelu je kolekciju ponudila i u zlatu.

Ova arhitektica po struci, nakitom se počela baviti za vrijeme studija (2010.) prvenstveno kako bi si olakšala svakodnevne troškove. Tada je još paralelno razvijala dvije karijere.

ARHITEKTURA ILI DIZAJN NAKITA

Moram priznati da sam u to vrijeme bila dosta rastrgana i neodlučna, a loši uvjeti u struci koji su me morili, u konačnici su se pokazali kao najbolji poticaj da se što prije posvetim drugoj profesiji - govori Andrea koja se danas arhitekturom bavi još samo iz gušta.

Njezina nova kolekcija MIRTA Reverse nastala je kao nadogradnja na prethodni rad, prvenstveno onih primjeraka koji su se pokazali kao vrlo dobro promišljeni, no predstavila je i neke sasvim nove komade.

Reverse ear cuff, u ovoj je izvedbi modificiranih proporcija, te je po prvi puta ponuđena i u zlatnoj varijanti te s dragim kamenom, a Reverse ogrlica je, na primjer, potpuno drugačija od svih koje sam prethodno dizajnirala, vrlo suptilna, ali i neočekivano asimetrična - opisuje neke komade iz kolekcije Andrea.

Po prvi puta cijelu je kolekciju ponudila i u zlatu. A što se zlatarstva tiče, moglo bi se učiti godinama, koliko je raznovrsnih tehnika. I zato je tu pomoć, najviše obiteljska.

Ipak ne radim sve sama. Osim mene, tu je i moja majka Snježana (vodi studio i radionicu u Kninu) koja je također napustila struku, ali pravnu, te je nakon više godina usavršavanja počela izrađivati nakit sa mnom. Od velike pomoći je i nevjenčani muž s fotografijom - govori.

NAKIT ZA SAMOSVJESNE ŽENE

MIRTA je za žene koje ne kupuju svakodnevno, nego se vole s vremena na vrijeme počastiti nečim posebnim što će jako dugo cijeniti.

U izradi nakita koristi isključivo prirodne materijale. U početku je to bilo samo srebro, a danas u istoj mjeri radi i u zlatu za koje kaže kako je zahvalnije za oblikovanje/poliranje. Uz dodatke dragog i poludragog kamenja.

Proces izrade jednog komada nakita dosta ovisi o tome o čemu je riječ, ali gotovo niti jedan ne može biti gotovo u danu - objašnjava dizajnerica pa dodaje kako joj za opis cijeloga procesa ne bi bilo dovoljno niti nekoliko kartica teksta.

Nakit MIRTA namijenjen je svim dobnim skupinama žena koje su samosvjesne i samostalne te kojima nije potrebno nikakvo pretjerivanje pa tako ni s nakitom, a danas se prodaje u trgovinama na četiri kontinenta. 

MIRTA je za žene koje ne kupuju svakodnevno, nego se vole s vremena na vrijeme počastiti nečim posebnim što će jako dugo cijeniti - kaže Andrea koja često radi i po narudžbi.

Gotovo na tjednoj bazi napravim neki zaručnički ili vjenčano prstenje i moram priznati da je posebno zadovoljstvo. Mladi parovi su neizmjerno zahvalni! - za kraj govori. 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju