Slavni institut za boje Pantone tradicionalno u prosincu objavljuje koja će boja obilježiti nadolazeću godinu. Kako kaže institut, boja godine za 2023. je nekonvencionalna nijansa za nekonvencionalna vremena.

Galerija Institut Pantone proglasio je 18-1750 Viva Magenta bojom godine za 2023. Pantone boju Viva Magenta opisuje kao nijansirani grimizni crveni ton koji balansira između toplog i hladnog Kuhinja u nijansi sličnoj Viva Magenti, boji godine za 2023. +3 Kauč u nijansi po uzoru na Viva Magentu

Njezino ime je 18-1750 Viva Magenta. Entuzijastična i energična, ova nijansa ukorijenjena u prirodu dolazi iz obitelji crvene boje te demonstrira novi nalet snage, objašnjava Pantone.

Definiraju je kao i nijansirani grimizni crveni ton koji predstavlja balans između toplog i hladnog.


Viva Magenta je hrabra i neustrašiva, pulsirajuća boja koja promovira veselje i optimizam, ispisuje novi narativ. Asertivna je, ali ne i agresivna. Karminska crvena koja ne dominira odvažno nego preuzima pristup šake u baršunastoj rukavici, slikovito opisuje Pantone.

Ovaj institut boju godine bira od 2000. s ciljem naglašavanja povezanosti boja i kulture. Tako odabrane boje zapravo reflektiraju globalnu kulturu i situaciju u specifičnom vremenu i trenutku.

Institut Pantone proglasio je 18-1750 Viva Magenta bojom godine za 2023. Institut Pantone proglasio je 18-1750 Viva Magenta bojom godine za 2023. (Foto: Shutterstock)

Sam proces selekcije uključuje preispitivanje svih važnih događanja na svim poljima, od industrije do tehnologije, kulturnih i socioekonomskih zbivanja, te analize i predviđanja trendova.

S obzirom na to da vizualno nije suptilna, nego vrlo dominanta, ovu boju i slične nijanse najbolje je umjereno dozirati u prostoru kada je u pitanju uređenje doma.

Kauč u nijansi po uzoru na Viva Magentu Kauč u nijansi po uzoru na Viva Magentu (Foto: Living4media)

Sjajno će funkcionirati na detalju ili jedinici u prostoru koji razbija neutralnije tonove. Primjerice, odaberite ukrasne jastuke u sličnim nijansama.

Za odvažnije je sjajan odabir veći komad namještaja poput kauča ili stolica, a najhrabriji mogu obojiti jedan zid u ovu nekonvencionalnu boju.

Kuhinja u nijansi sličnoj Viva Magenti, boji godine za 2023. Kuhinja u nijansi sličnoj Viva Magenti, boji godine za 2023. (Foto: Living4media)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju