Kada je u listopadu 2007. godine Sarah Jessica Parker snimljena na setu filma "Seks i grad" u grandioznoj vjenčanici, postalo je jasno kako se Carrie Bradshaw sprema uploviti u bračnu luku. Ubrzo smo doznali i čiju je haljinu najpoznatija fiktivna trendseterica nosila.

Galerija Vjenčanica Vivienne Westwood iz kolekcije jesen/zima 2007. Vivienne Westwood na premijeri filma Sarah Jessica Parker u vjenčanici Vivienne Westwood 2007. na setu filma +5 Cynthia Nixon, Sarah Jessica Parker, Kim Cattrall i Kristin Davis na snimanju filma 2007. godine

Bila je to vjenčanica s potpisom Vivienne Westwood napravljena od najfinijeg luksuznog svilenog satena i takozvane Radzimir svilene tafete. U pitanju je redizajnirani model iz njezine kolekcije za jesen/zimu 2007. godine koji Carrie u filmu dobiva na poklon od Westwood.

Sarah Jessica Parker u vjenčanici Vivienne Westwood 2007. na setu filma Sarah Jessica Parker u vjenčanici Vivienne Westwood 2007. na setu filma (Foto: Profimedia)

Iako se naposljetku udala za Facu u puno jednostavnijem bijelom kostimu, na prvi spomen Carrie u vjenčanici svi se instinktivno sjete haljine koju je kreirala Westwood.

Vjenčanica Vivienne Westwood iz kolekcije jesen/zima 2007. Vjenčanica Vivienne Westwood iz kolekcije jesen/zima 2007. (Foto: Profimedia)

Svijet mode jučer je rastužila vijest da nas je legendarna britanska dizajnerica napustila. Preminula je mirno u 82. godini života, u svom londonskom domu, okružena članovima obitelji.

Teško je u ukratko sažeti njezinu ostavštinu i opisati trag koji je ostavila u modnoj industriji protiv čijih se načela borila od početka karijere. U industriji koja ovisi o redovitoj potrošnji, Westwood je promovirala sporu modu i održivost. Dovodila je aktiviste na svoje revije, javno prozivala političare, dekonstruirala klasične krojeve, poništavala brze trendove i odmicala se od konvencija.

Nekonvencionalne su, u ono vrijeme, bile i odjevne kombinacije Carrie Bradshaw za koje je bila zaslužna kostimografkinja i stilistica Patricia Field. Upravo je zato odabir dramatične viktorijanske vjenčanice bio savršen za Carrie.

Dizajnerica je 2009. godine predstavila kratku verziju vjenčanice koja je lansirana na stranici Net-a-Porter i očekivano rasprodana u samo nekoliko sati, bez obzira na visoku cijenu od gotovo 10 tisuća dolara. Baš kao i kratka verzija, originalna je bila dostupna za izradu po mjeri u ateljeu dizajnerice, prodavala se po cijeni od minimalno 15.000 dolara (ovisno o korištenom materijalu) i njezina izrada trajala je šest mjeseci.

Sarah Jessica Parker i Chris Noth 2007. na snimanju legendarne scene Sarah Jessica Parker i Chris Noth 2007. na snimanju legendarne scene (Foto: Profimedia)

"Naša vjenčanica uvijek obuhvati esenciju kolekcije u najekstremnijem mogućem kontekstu i postaje ogledni komad. Carrie je u filmu imala velik izbor, ali haljina koju je dizajnirala Vivienne Westwood očito se istaknula među ostalima i postala njezin odabir za vjenčanje. 'Seks i grad' definitivno je pomogao u podizanju popularnosti i vidljivosti ove haljine", kazali su tada glasnogovornici modne kuće

Cynthia Nixon, Sarah Jessica Parker, Kim Cattrall i Kristin Davis na snimanju filma 2007. godine Cynthia Nixon, Sarah Jessica Parker, Kim Cattrall i Kristin Davis na snimanju filma 2007. godine (Foto: Profimedia)

Međutim, Vivienne je i nakon ove filmske suradnje pokazala svoju iskrenu buntovnu stranu. Došla je na londonsku premijeru filma "Seks i grad" 2008. godine, rekla Patriciji Field kako nikad nije pogledala niti jednu epizodu serije jer doma nema televizor i naposljetku izašla s premijere nakon 10 minuta filma jer joj se nije svidjelo kako su likovi odjeveni.

"Mislila sam da u 'Seksu i gradu' ima inovativne mode, ali nema ništa ni najmanje pamtljivo ili zanimljivo u ovome što sam vidjela", kazala je kasnije Westwood.

Vivienne Westwood na premijeri filma Vivienne Westwood na premijeri filma (Foto: Guliver Images)

Njezina reakcija nije spriječila kostimografe serije "I tek tako", nastavka "Seksa i grada", u tome da kultnu vjenčanicu vrate na male ekrane. Naime, prije nekoliko tjedana Sarah Jessica Parker snimljena je na setu serije u nesuđenoj vjenčanici Carrie Bradsahw koja je za ovu prigodu nadograđena jednako grandioznim plaštem u tirkiznoj nijansi.

Sarah Jessica Parker u vjenčanici Vivienne Westwood na setu serije Sarah Jessica Parker u vjenčanici Vivienne Westwood na setu serije "I tek tako" (Foto: Profimedia)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju