Asimetrični krojevi, neonske boje i predimenzionirani rukavi samo su neki od modnih detalja koje su obilježili osamdesete godine prošlog stoljeća.

Galerija Vjenčanica princeze Diana i danas se pamti Rita Wilson udala se za Toma Hanksa 1988. godine u mini vjenčanici Princeza Diana udala se za princa Charlesa 1981. godine u vjenčanici Davida i Elizabeth Emanuel +7 Sarah Ferguson udala se za princa Andrewa 1986. u haljini dizajnerice Lindke Cierach

Kada su u pitanju vjenčanice, mladenke su birale raskošne modele ukrašene čipkom i predimenzioniranim mašnama. Među damama diljem svijeta bilu su popularni i puf rukavi koji su vizualno proširivali ovaj dio tijela, ali i dugi velovi te šlepovi u kojima se vrlo teško kretalo.

Najpoznatiju vjenčanicu u osamdesetim godinama prošlog stoljeća bez sumnje je imala princeza Diana koja se 29. srpnja 1981. godine u katedrali Sv. Pavla u Londonu udala za princa Charlesa.

Diana je zablistala na takozvanom vjenčanju stoljeća u raskošnoj haljini od svilenog tafta koju su za nju dizajnirali bračni par Elizabeth i David Emanuel. U vjenčanicu s monumentalnim šlepom od 7,5 metara i velom od nevjerojatnih 140 metara je ušiveno preko 10.000 bisera.

Princeza Diana udala se za princa Charlesa 1981. godine u vjenčanici Davida i Elizabeth Emanuel Princeza Diana udala se za princa Charlesa 1981. godine u vjenčanici Davida i Elizabeth Emanuel (Foto: Profimedia)

Davne 1981. godine haljina je koštala oko 9.000 britanskih funti ili oko 79.000 kuna, a danas se njezina vrijednost udesetostručila.

Haljina je ubrzo postala zlatni standard koji su mnoge mladenke željele kopirati, a Elizabeth Emanuel je priznala kako su mnogi naručivali kopiju Dianine vjenčane haljine.

Kakve su haljine birale slavne dame u osamdesetim godinama prošlog stoljeća, pogledajte u našoj fotogaleriji.

Caroline Kennedy udala se za Edwina Schlossberga 1986. u vjenčanici s kratkim rukavima Caroline Hererra Caroline Kennedy udala se za Edwina Schlossberga 1986. u vjenčanici s kratkim rukavima Caroline Hererra (Foto: Afp)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju