Od bacanja buketa i podvezice do prenošenja preko praga – sve su ovo svadbeni običaji koje povezujemo sa srećom (i nesrećom), ali znate li koje je njihovo pravo podrijetlo?

1. Na dan vjenčanja, mladoženja ne smije vidjeti mladenku prije početka ceremonije.

U davna vremena kada je većina brakova unaprijed bila dogovorena, mladenci se ponekad ni jednom nisu vidjeli prije dana vjenčanja, a tada je vjenčanje uglavnom simboliziralo 'poslovni' dogovor između dvije obitelji.

U davna vremena kada je većina brakova unaprijed bila dogovorena, mladenci se ponekad ni jednom nisu vidjeli prije dana vjenčanja.

Očevi mladenki nisu dopuštali da ih mladoženje vide prije vjenčanja jer su se bojali da bi mogli odustati od dogovorenog braka ako im se djevojke ne svide i tako nanijeti veliku sramotu njihovim obiteljima. Zbog toga su se mladenci 'upoznavali' na samoj ceremoniji kada je bilo prekasno odustajanje.

2. Žena koja ulovi mladenkin buket i muškarac koji ulovi podvezicu sljedeći su na redu za stupanje u brak.

U Srednjem vijeku gosti bi nakon vjenčanja slijedili mladence u njihove odaje i pokušali otrgnuti komadić mladenkine oprave jer se smatralo da to donosi sreću. Tako su vjenčane haljine često bile potpuno uništene.

Zbog toga su mladenke počele tražiti alternativu za ovu tradiciju. Počele su gostima bacati bukete kako bi ih omele i "pobjegle", a na vratima odaja mladoženje bi okupljenim gostima bacali podvezicu.

U drevnim kulturama postojalo je vjerovanje da je prag zajedničkog doma mjesto na kojem vrebaju zli duhovi.

3. Mladoženja mora mladenku prenijeti preko praga njihovog doma.

U drevnim kulturama postojalo je vjerovanje da je prag zajedničkog doma mjesto na kojem vrebaju zli duhovi, a ranjive mladenke bile su predmet njihovih želja. Smatralo se da duhovi lako mogu ući u mladenku kroz njezina stopala.

Zbog toga je mladoženja imao dužnost da prenese mladenku preko praga kako bi spriječio duhove da uđu u unutrašnjost doma. U vrijeme Srednjeg vijeka u zapadnoj Europi vjerovalo se da će mladenka unijeti nesreću u kuću i svoj brak ako se popikne prilikom prvog ulaska u zajednički dom, ali prenošenjem preko praga riješilo je i taj 'problem'.

SAVJET: Moderna vremena i društvene mreže donose sa sobom i novi svadbeni bonton - provjerite što mladenke ne smiju objavljivati na društvenim mrežama.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju