Ljubičica ili ljubica jedan je od vjesnika proljeća, vrlo prepoznatljivog mirisa, podrijetlom iz istočne Afrike.

Galerija Ljubičice su omiljen ukras u domovima Baršunaste ljubičice imaju bogatu simboliku i primjenu Ljubičice su omiljen ukras u domovima +4 Ljubičice

Radi se o biljci za koju se lako brinuti, postoji više od 500 različitih vrsta, a njezino cvijeće je jestivo pa se zna pojaviti i kao neočekivani sastojak salate. Može se i kandirati i koristiti za ukrašavanje kolača i drugih slastica.

Ljubičice su svestrane biljke koje uspijevaju i u vrtu i u domu.

Afrička ljubičica osobito je popularna sobna biljka prepoznatljiva po svojim nježnim cvjetovima u bijeloj, žutoj, ružičastoj i ljubičastoj boji. Raste do visine 6 do 15 centimetara, ima mesnate listove, a cvjetove krase baršunaste latice.

Afrička ljubičica omiljeni je ukras na prozorima mnogih domova, simbol je majki i majčinstva i u mnogim kulturama tradicionalno se daruje upravo mamama.

KAKO DA USPIJE?

Kada je u pitanju zalijevanje, afričku ljubičicu morate zalijevati toliko da joj zemlja bude vlažna. Previše vode kao posljedicu ima truljenje korijena. Biljku zalijevajte vodom sobne temperature.

Da bi afrička ljubičica bila zdrava treba imati dovoljnu količinu prirodne svjetlosti zbog čega ih je najbolje držati na svijetlom mjestu jer nedostatak svjetlosti dovodi do odsustva fotosinteze, a onda i do ugibanja biljke.

Znat ćete da vaša biljka nema dovoljno svjetlosti ako ne cvjeta, a lišće počinje žutjeti.

Također, trebate paziti i da biljka nije izložena previše svjetlosti - ako se to dogodi na njezinim listovima i cvjetovima pojavit će se smeđe točke.

Zbog svega navedenog najbolje je vašu ljubičicu staviti na mjesto s indirektnom svjetlošću.

Ljubičice ako je potrebno povremeno zaklonite, a da bi se ravnomjerno razvijala povremeno ju okrećite, najbolje jednom tjedno za četvrtinu kruga.

Afrička ljubičica je po pitanju temperature slična ljudima tako da će joj odgovarati ona temperatua na kojoj se i vi osjećate ugodno. Ljubičice posebno vole rano proljeće i hladnije vrijeme, a uz pravilnu njegu mogu cvjetati cijelo ljeto i onda ponovno na jesen.

BOGATA SIMBOLIKA

Osim što je mnogima omiljena biljka i vjesnik proljeća, ljubičica je svijet bogate simbolike. Simbolizira, između ostalog, obnovu proljeća i pobjedu ljubavi. Također, ima cijelu povijest upotrebe u medicini i popularnoj kulturi.

Ljubičica se naziva i "cvijetom skromnosti" jer skriva svoje cvjetove među srcolikim listovima. Naziva ju je i "Gospom od skromnosti" jer je prema kršanskoj legendi ljubičica procvjetlala u trenutku kada je anđeo Gabrijel došao obavijestiti Mariju da će roditi Sina Božjega, na što mu je ona odgovorila "Evo službenice Gospodnje".

U prošlosti, ljudi su vjerovali da ova biljka ima srcoliko lišće jer može liječiti bolesno srce. Osim toga, biljka se upotrebljavala i kao afrodizijak i ljubavni napitak.

Ljubičasta biljka podrijetlom iz mediteranske regije toliko je slatka da se njezino ulje koristi u parfemskoj industriji.

Na kraju, ljubičice simboliziraju i vjernost i čistoću.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju