Često se pitamo što nam je to potrebno za uspjeh u privatnom ili poslovnom životu. Koje su to vještine koje moramo savladati da bismo bili uspješni?

Radi li se tu samo o radu na sebi i stalnom učenju? Je li dovoljno biti empatičan prema drugima i jednostavno raditi svoj posao najbolje što znamo?

Vještine potrebne za rad, od kojih ćemo ujedno profitirati i u privatnom životu, poznate su pod nazivom meke vještine. S obzirom na to da se one ne mogu naučiti brzo poput tzv. tvrdih vještina u koje se uključuju, primjerice, poslovne analize, digitalni marketing, poznavanje rada određenog programa i slično, poslodavci ih iznimno cijene.

Ipak, čak i ako ih nemate ili mislite da nisu dovoljno izražene, one se mogu savladati s vremenom. Pritom je dobro krenuti od njihova razvijanja u svojem domu i privatnim odnosima, a potom ih preslikati i na posao. Tako ćete biti uspješni u svakom području svog života.

1. Emocionalna inteligencija

Emocionalna inteligencija poprima sve veću pažnju nekoliko posljednjih godina, a od velike je važnosti čak i u poslovnom okruženju.

Vaša emocionalna inteligencija određuje koliko se dobro odnosite prema drugim ljudima, sposobnost da se stavite na mjesto drugih i sposobnost izgradnje odnosa.

Važna je kad upravljate timom ili radite s njim, u umrežavanju, razumijevanju kulture na radnom mjestu te zapravo u bilo kojem trenutku kada morate komunicirati s klijentom, kolegom, suradnikom, nadređenima i slično. Drugim riječima, razvijanje emocionalne inteligencije može vam biti od neprocjenjive važnosti.

Možete je početi (još više) razvijati vježbama empatije, razumijevanja, zamišljanja sebe u koži drugih i slično. Uvijek imajte na umu da nitko od nas ne može opstati sam, pa što bolje razumijemo sebe i druge, život će nam biti lakši.

2. Komunikacijske vještine

Jeste li se ikada našli u situaciji da imate sjajnu ideju, a ne znate kako je predstaviti drugima, bilo u govornom ili pisanom obliku?

Komunikacijske vještine presudne su za uspjeh u bilo kojem poslu, a možete ih znatno unaprijediti pohađanjem neke od govorničkih škola za odrasle, ali i u svoja četiri zida.

Što više čitajte jer će se time obogatiti vaš rječnik, propitkujte sav sadržaj koji vam se prezentira i kritički promišljajte o njemu.

Također pokušajte uočiti koristite li često neke fraze ili poštapalice koje popunjavaju prazan prostor između izricanja vaših misli. Jednom kada ih osvijestite, pokušavajte ih izbjegavati.

3. Usmjerenost na zadatke

Kao što ni u privatnom životu nećemo uspjeti mnogo napraviti ako stalno odgađamo zadatke ili odjednom obavljamo nekoliko njih, ali nijedan onako kako treba, jednako je i u poslovnom svijetu. Aktivno održavanje usmjerenosti na zadatke vrlo je bitno, a pritom je najvažnije ostati vjeran onima koji su u danom trenutku najvažniji.

Vještine potrebne za uspjeh mogu se naučiti.

Doduše, često se događa da nas pogađa tzv. sindrom svjetlucavih predmeta, odnosno usmjerenje na one zadatke koji se čine bržima i jednostavnijima, sve samo da se ne bismo morali suočiti s onim koji je možda teži, ali i važniji.

Ako je potrebno, u početku se možete nagraditi nakon svakog obavljenog zadatka. Neka to budu sitnice poput omiljene čokoladice, odlaska na kavu s prijateljicom, gledanja najdraže serije, vikenda u planinama i slično.

4. Kreativnost
Kreativnost je širok pojam koji se često olako koristi, no on podrazumijeva sposobnost gledanja na stvari u novom i neobičnom svjetlu, sposobnost viđenja i rješavanja problema na poseban i drugačiji način; gledanje izvan okvira.

Svako se dijete rađa s kreativnim potencijalom, no ako taj potencijal nije bio njegovan tijekom odrastanja, često nam se može čini da nismo ni najmanje kreativni.

Srećom, to se može promijeniti, a sve kreće od znatiželje. Znatiželja je ključ kreativnosti. Svi su veliki izumi i likovna djela nastali kao rezultat nečije znatiželje. Michelangelo je želio znati može li iz kamena ispustiti „dušu“ za koju je vjerovao da se nalazi u još neisklesanom djelu. Da Vinci je želio znati može li čovjek letjeti, pa je dizajnirao letjelicu i brojne druge izume.

Dajte samoj sebi priliku za razvijanje znatiželje. Ako vas je oduvijek zanimalo možete li napisati knjigu, zašto ne biste pokušali? Ako vas intrigira biste li mogli napraviti vlastiti namještaj, u čemu je prepreka?

Razvijanjem kreativnosti na taj način, s vremenom ćete i na poslu dolaziti do sve kreativnijih rješenja.

5. Donošenje odluka

Odlučna osoba bit će poželjna na bilo kojem položaju, a sposobnost donošenja odluka posebno je važna što se više penjete na ljestvici.

Uzimanje dugog perioda da donesete neku odluku, koliko god ona bila velika ili mala, odugovlačenje obavljanjem nepotrebnih zadataka ili potpuno izbjegavanje donošenja odluka nisu dobar način da bilo gdje napredujete, bilo da radite za drugoga ili za sebe.

Zato vježbajte biti odlučni i pokazati svoje sposobnosti donošenja odluka kako biste napredovali. Možete početi od malih stvari kao što je biranje mjesta jednodnevnog izleta ili odlučivanja o boji zidova, a kasnije to preslikati i na poslovni aspekt.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju