Stvaranje svake nove navike nije nimalo jednostavno, no postavimo li si određeni vremenski okvir i pravila, lakše ćemo je savladati.

 

Navike podrazumijevaju naučene oblike ponašanja koji nastaju kao posljedica ponavljanja određenih radnji. Postaju uobičajen način postupanja koji više ne zahtijeva razmišljanje ni svjesnu namjeru da se ponašamo na određeni način.

KOLIKO PUTA MORAMO PONOVITI ODREĐENU RADNJU?
Svijetom se raširio svojevrsni mit o tome da je za stvaranje nove navike potreban točno 21 dan, odnosno da neku radnju moramo ponoviti 21 put kako bi je naše tijelo „upamtilo“ i smatralo je rutinom.

Sve je poteklo od doktora Maxwella Maltza, estetskog kirurga koji je tijekom pedesetih godina dvadesetog stoljeća kod svojih pacijenata primjećivao da im treba barem 21 dan kako bi se privikli na svoj izmijenjeni izgled. Djelomičnim i pogrešnim interpretacijama proširio se glas da to vrijedi i za stvaranje svake nove navike. Međutim, danas se zna da je za formiranje nove navike potrebno više vremena.

Navike su naučena ponašanja koja nastaju kao rezultat ponavljanja određenih radnji

Psihologinja Phillippa Lally provela je istraživanje kojim je nastojala otkriti kada zaista neka aktivnost postaje navika. Na uzorku od 96 ljudi koje je pratila tijekom 12 tjedana sa svojim timom, došla je do saznanja da je za stvaranje čvrste navike ljudima u prosjeku potrebno 66 dana, a pritom je onih prvih 30 iznimno važno.

Potvrdila je da se navika ne može steći u kratkih 21 dan, no da je za kasnije uspješno provođenje ključno prvih 30 dana. Naime, tada se mogu vidjeti već prve promjene u našem ponašanju, a posebice su vidljive ako je riječ o vježbanju.

Upravo zato razni izazovi od 30 dana u svijetu fitnessa nisu nikakva novost. Na tržištu postoje i brojne mobilne aplikacije koje tijekom trideset dana prate vaše zadatke i vaš napredak. Iako je za čvrsto formiranje navike koja će ostati postojana potrebno spomenutih 66 dana, prvih 30 daje nam uvid u to što zaista možemo postići i kako možemo promijeniti svoj život.

To je vremenski okvir koji mnogi mogu uzeti u obzir, čak i u užurbanom načinu života, a ako se iz toga razvije dugoročna navika, shvatit ćemo da je tih nekoliko tjedana ništa prema onome što smo postigli. Također, mnogo je jednostavnije zamisliti okvir od mjesec dana nego od dva ili tri mjeseca u komadu.

USVAJANJE NOVE NAVIKE U REALNIM MOGUĆNOSTIMA
No stvaranje određene navike nije jednostavan proces. Ovisi i o brojnim čimbenicima, kao što su težina radnje koju želimo primijeniti, spremnost određene osobe da uloži svoje vrijeme i trud, kao i vrijeme kojim raspolažemo. Upravo zato to imajte na umu kada odlučite krenuti na put usvajanja nove navike.

Prije svega, odlučite koju realnu radnju želite provoditi. Odredite i hoćete li joj posvećivati određeno doba dana ili je protkati kroz sve svoje dnevne obveze. Na primjer, ako ste odlučili izbaciti određenu namirnicu iz prehrane, toga morate biti svjesni pri svakom obroku. S druge strane, ako ste odlučili poraditi na tjelovježbi, možete joj posvetiti određeni dio dana koji vam najviše odgovara.

Za stvaranje određene navike potrebna su 66 dana, a prvih 30 igra ključnu ulogu

Čak i ako ne bude sve išlo po planu pa preskočite koji dan, nemojte si to uzimati za zlo. Najgore što si možete napraviti jest da odustanete od zacrtanog cilja jer ste, eto, ionako jednom popustili. Ne. Naprosto idući dan krenite ispočetka. U konačnici, ako dišete i ako ste zdravi, uvijek možete krenuti iz početka.

Evo i nekih ideja o navikama koje možete uklopiti u svoj život:

Zadajte si štednju određene svote novca.

Odrecite se restorana i dostave.

Poradite na svojim interpersonalnim vještinama.

Svakodnevno vježbajte 15 minuta.

Prošećite svaki dan nakon večere.

Probudite se ranije nego inače.

Ograničite svoju izloženost društvenim mrežama.

Izbacite šećer i sol iz prehrane.

Češće kuhajte kod kuće.

Odvajajte različite vrste otpada.

Svakog dana barem 5-10 minuta posvetite samoj sebi.

Počnite učiti strani jezik.


Poradite na vještinama s kojima ćete moći napredovati na poslu.

Za koju se god novu naviku odlučili, neka to bude nešto što vam je zaista važno. Primijetite li da vam takvi izazovi čine dobro, svakog mjeseca možete širiti svoju lepezu novih navika. U konačnici, jedino što stoji između nas samih i naše verzije kojoj težimo, jesmo mi sami.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju