Miris, boja i struktura voska iz ušiju, čija je uloga spriječiti da prljavština i bakterije uđu preduboko u ušni kanal, mogu vam otkriti važne informacije za zdravlje. Doznajte na kojih to 4 problema vosak iz ušiju može upućivati

1. Vosak je vodenkast i zelenkaste je boje
Ako ste se oznojili, vodenkasto curenje iz uha vjerojatno je rezultat znoja koji je ušao u uho i pomiješao se s voskom. No ako se niste oznojili, a vosak je vodenkasti te zelenkaste ili tamno žute boje, to može upućivati na infekciju u uhu.

Miris, boja i struktura voska iz ušiju, čija je uloga spriječiti da prljavština i bakterije uđu preduboko u ušni kanal, mogu vam otkriti važne informacije za zdravlje

2. Vosak ima jaki miris
Može biti riječ o infekciji ili oštećenju srednjeg uha. To može uzrokovati brojne simptome koji liječnici nazivaju kronični otitis media. Jedan od simptoma može biti iscjedak iz uha neugodnog mirisa, a ukoliko se radi o upali srednjeg uha možete primijetiti probleme s ravnotežom, zvonjavu s ušima ili imati osjećaj da vam je uho puno ili začepljeno.Primijetite li te simptome, posjetite liječnika. Isprobajte i 5 kućnih pripravaka koji uklanjanju vosak iz ušiju.

3. Primijetite kada vosak iscuri iz uha
Infekcije ili ranice u bubnjiću mogu uzrokovati stvaranje abnormalnog rasta kože zvanog kolesteatom. U uhu nastaje izraslina nalik cisti što rezultira time da debris iz uha popuni ušni kanal. U ovom slučaju umjesto neprimjetnog iscjetka na kakav ste navikli, iscjedak iz uha može izaći u obliku curenja ili grudica. Pritisak i bol u uhu također su simptomi kolesteatome. Pročitajte i 3 opasnosti koje skrivaju štapići za uši.

4. Nemate voska u ušima

Nepostojanje voska u ušima može biti znak rijetkog i nedovoljno istraženog stanja zvanog keratitis obturans. Kod ovog se stanja vosak u ušima, umjesto da postepeno izlazi sam od sebe, gomila unutar uha sve dok se ne stvori tvrdi čep. Simptomi su bol i osjećaj da su vam uši pune.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju