Biljka vrkuta, poznata i pod imenima gospin plašt, virak i rosnik često se spominje u narodnoj medicini kao lijek za brojne zdravstvene probleme, naročito kod ženskih spolnih organa.

Riječ je o vrlo rasprostranjenoj biljci koju nije teško uočiti u prirodi. Često se može naći na rubovima livada, poljima ili travnjacima, a uspijeva i na većim nadmorskim visinama.

Prepoznat ćete je po malim svjetlozelenim listovima „cik-cak“ rubova. Sami cvjetovi vrkute su bez mirisa te trpkog i gorkog okusa.

U ljekovite svrhe skupljaju se listovi i cvjetovi, dok korijen ne sadrži tvari koje bi se mogle smatrati ljekovitima. Listove i cvjetove potrebno je osušiti li na prozračnom i sjenovitom mjestu ili u pećnici pri temperaturi od najviše 45°C.

Brojna istraživanja pokazala su da vrkuta sadrži flavonoide, organske kiseline, tanine, fitosterine, salicilnu kiselinu, eterično ulje i obilje vitamina C. Upravo zahvaljujući taninu ima snažno protuupalno i protubakterijsko djelovanje.

Vrkuta se stoljećima koristila kao pomoć pri poteškoćama vezanima uz žensko reproduktivno zdravlje, a danas se zna da uistinu pomaže pri nizu tegoba kao što su:

bolne, neredovite ili obilne menstruacije

upale i bolesti maternice, oslabljeni mišići i vezivno tkivo maternice poslije poroda

jaki iscjedak

upale jajnika i jajovoda

bijelo pranje

gljivične infekcije

hormonalni poremećaji

Lijek za upalu mjehura Upala mjehura: Moćni prirodni antibiotik koji uvijek pomaže

KAKO NAPRAVITI I KORISITITI PRIPRAVKE OD VRKUTE?
Ako ste sigurni da ste u prirodi dobro prepoznali vrkutu, kod kuće možete sami napraviti čaj i kreme primijetite li neku od gore navedenih tegoba.

1. Čaj
Čaj od vrkute vrlo je jednostavno pripremiti od osušenih dijelova biljke, a kako ima gorak okus, preporučuje se da se doda barem kamilica, kadulja, lavanda, neven ili neka druga biljka, a pomaže i med.

Dvije čajne žličice sušene biljke prelijte s 200 ml kipuće vode, ostavite ga desetak minuta i potom procijedite. Preporučuje se da se piju najviše tri šalice dnevno, i to uvijek svježe pripremljenog čaja.

2. Krema
Osim oralnom primjenom, pripravke od vrkute moguće je nanijeti i izravno na problematična mjesta, naročito kod glljivičnih infekcija rodnice.

Za izradu takve kreme potrebno je 50 g belobaze, 15 ml ružine vodice i 15 ml tinkture od vrkute (belobazu i tinkturu možete kupiti u ljekarnama).

Belobazu lagano zagrijte nad parom. U drugoj posudi pomiješajte ružinu vodicu i tinkturu, a potom dobivenu smjesu polako dodajte u belobazu, sve dok ne dobijete kremastu smjesu.
Dobivenu smjesu držite u hladnjaku i njome mažite rodnicu 2-3 puta dnevno.

Oprez: Ipak, primjećujete li kod sebe bilo kakve ozbiljnije tegobe, obratite se svome liječniku koji će vam propisati adekvatnu terapiju. Osobe koje imaju komplikacije sa žuči, želucem i jetrom ne bi smjele konzumirati vrkutu, kao ni trudnice ni dojilje.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju