Bolna menstruacija vrlo je česta pojava kod žena reproduktivne dobi. Problemi nastaju kada ona postane izražena i toliko jaka da remeti uobičajene dnevne aktivnosti i obveze. Suvremena istraživanja pokazuju kako čak 50 do 90 posto žena reproduktivne dobi opisuju svoje menstruacije kao bolne, dok je kod adolescentica taj postotak još i veći.

 

O razmjerima ovog problema govori i činjenica da dismenoreja, odnosno bolna menstruacija, predstavlja najučestaliji razlog izostanka iz škole ili s radnog mjesta!

Iako se većina žena susrela s tim tegobama, tek mali dio njih zna koji su uzroci jakim bolovima u donjem dijelu trbuha za vrijeme menstruacije.

Uzroke bolne menstruacije objasnio nam je dr. med. Mislav Herman specijalist ginekologije i opstetricije: Uzrok menstrualne boli leži u pretjeranoj produkciji kemijskih spojeva prostaglandina u sluznici maternice. Prostaglandini uzrokuju kontrakcije mišića maternice, koji se pojavljuju s visokom frekvencijom i povišenim bazalnim tonusom, a rezultiraju visokim unutarmaterničnim tlakom. Kada navedeni tlak prevlada arterijski tlak u krvnim žilama maternice, dolazi do poremećaja cirkulacije i posljedičnog nakupljanja produkata anaerobnog metabolizma koji podražajem živčanih okončina izazivaju bol, odnosno kliničku sliku menstrualne boli te izazivaju mučninu, povraćanje i proljev...

Iako je urok bolne menstruacije uvijek isti, načini suzbijanja boli brojni su i različiti. Ovisno o razini boli, vlastitim sklonostima i preferencijama, na raspolaganju je nekoliko vrlo moćnih oružja:

1. Toplina

Topli oblozi na mjestu boli ublažit će blagu bol i pomoći pri opuštanju mišića.

Topli oblozi ublažit će nelagodu Topli oblozi ublažit će nelagodu Foto: Getty Images

2. Prehrana

Posljednja dva tjedna menstrualnog ciklusa razina magnezija u tijelu žena pada, što dovodi do nakupljanja vode, grčeva i glavobolje. Tjedan dana prije očekivane menstruacije potrebno je pripremiti tijelo na ono što dolazi, stoga pripazite na prehranu i povećajte unos hrane koja je bogata magnezijem, vitaminom D i kalcijem, koji će pomoći kod opuštanja mišića kada nastupe menstrualni bolovi.

3. Lijekovi

Kada bol postane neizdrživa, korištenje lijekova često je neizbježno. Važno je pritom znati koje lijekove koristiti.

Lijekove prve linije čine nesteroidni protuupalni antireumatici poput ibuprofena indometacina, diklofenak itd. Mehanizam djelovanja te skupine lijekova leži u uspješnom sprečavanju sinteze prostaglandina u sluznici maternice. Terapija počinje na dan početka menstruacije i nastavlja sve do prestanka krvarenja, odnosno bolova. Kod izraženije kliničke slike početak terapije može se pomaknuti i na dan-dva prije očekivanog početka krvarenja. Dobro je imati na umu da lijekovi poput ibuprofena u granulama, koje se otapaju i vodi i konzumiraju kao napitak, djeluju brže.

4. Hormonski kontraceptivi

Drugu liniju liječenja čine peroralni hormonski kontraceptivi koji svojim učinkom na smanjenje debljine maternice i sprečavanje ovulacije ujedno i smanjuju produkciju prostaglandina u maternici. Zbog svoga kontraceptivnog učinka prvenstveno su namijenjeni ženama koje ne planiraju trudnoću. Kod izraženih kliničkih slika mogu se kombinirati s nesteroidnim protutupalnim antireumaticima.

Čokolada će umanjiti bolne grčeve jer sadrži magnezij Čokolada će umanjiti bolne grčeve jer sadrži magnezij Foto: Getty Images

5. Čokolada

Ova će se ''terapijska metoda'' vjerojatno svidjeti najvećem broju žena. Osim što je jedna od najboljih ''hrana za utjehu'', čokolada sadrži magnezij, koji ublažava grčeve, ali i podiže razinu energije. Osim toga, sadrži i "hormon sreće" endorfin, koji može poboljšati raspoloženje. Konačno, tamna čokolada bogata je antioksidansima koji imaju blagotvoran učinak na zdravlje.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju