Kada se sjetimo najljepših božićnih uspomena iz djetinjstva, obično su vezane i uz baku. Ona je često bila ta koja je pekla najfinije kekse, pripremala pravu božićnu gozbu i brinula da nitko ne ide kući praznog želuca.

Imamo li tu sreću da je naša baka još među nama, vrijedi potruditi se i dati joj božićni poklon koji će joj biti i koristan te je ujedno podsjećati i na nas. Jednako vrijedi i s bakama naše djece. Baš kao i mi, i naša djeca zaslužuju imati najljepše uspomene na svoje bake pa ih svakako uključite u biranje i osmišljavanje poklona.

Evo nekih ideja.

1. Tople papuče i dekice

S dolaskom starije životne dobi smanjuje se tjelesna temperatura te je to glavni razlog zbog kojeg je starijima često hladno, čak i tijekom ljetnih mjeseci, te razlog zbog kojeg kod njih postoji veća opasnost od hipotermije odnosno pothlađivanja. Zato su tople papuče nešto što će svakoj baki savršeno poslužiti.

Baš kao i papuče, za starije su ljude jednako tako važne i tople dekice. Ove su godine naši dućani prepuni toplih dekica po vrlo povoljnih cijenama pa neke od njih možete naći za 50 kuna, a izbor uzoraka je zaista velik. Također možete posegnuti i za opcijom električnih dekica koje je potrebno samo uključiti u struju za dodatan izvor topline.

2. Jastuk s heljdinim ljuskicama

Jastuci punjeni heljdinim ljuskicama u posljednjih su nekoliko godina postali prepoznati kao oni koji olakšavaju brojne zdravstvene tegobe poput bolesnih stanja vrata, bolesti mišića ramenog pojasa, stanja nakon ozljeda vrata i ramena, kod astme, alergije na kućnu prašinu i grinje, nesanice, hrkanja, glavobolje i migrene, a s mnogim od tih stanja susreću se i starije osobe. Zato bi im takav jastuk trebao pomoći da se bolje naspavaju i ujedno se bolje osjećaju.

3. Set za kolače

Ako imate baku koja više od svega voli peći kolače za čitavu obitelj, ne možete pogriješiti s dodatcima za pečenje kolača kao što su razne modlice, valjci ili kutije za kolače. U našim se trgovinama trenutno mogu pronaći i setovi koju ujedinjuju sve navedeno, a želite li poklonu dodati i „ono nešto“, ispecite sami kekse prema bakinom receptu i pridodajte poklonu.

4. "Što volim kod svoje bake..."

Imate li dijete koje je savladalo pisanje, ovo može biti poklon koji će zasigurno izmamiti bakine suze. Neka dijete naprosto u mali notes ili bilježnicu ispiše sve što voli kod svoje bake: kolače koje mu priprema, to što s njome provodi vrijeme nakon nastave i slično. Ujedno će tako dijete razmisliti o tome po čemu je njegova baka posebna te biti ponosno na sebe kada vidi koliko to baki znači.

Poklon Samo neka se svjetluca: Deset poklona za prijateljicu koja obožava šljokice

5. Personalizirana obiteljska kuharica koju ćete zajedno graditi

Svi mi imamo kuharice na svojim policama, no imamo li obiteljske kuharice u kojima su sadržani recepti koji su posebni baš za našu obitelj? Kako biste jednog dana mogli i sami pripremati upravo ona jela u kojima ste uživali kao mali, sada je vrijeme da baka prenese sve svoje znanje na vas.

Slika nije dostupna "I'll be there for you": 10 poklona za prijateljicu koja obožava seriju "Prijatelji"

Poklonite joj bilježnicu u koju ćete sami zapisati 2-3 obiteljska recepta, a potom neka baka dopiše one koje vam zauvijek želi ostaviti u nasljeđe. Na sam početak bilježnice dodajte lijepu posvetu i nekoliko rečenica o vašoj obitelji. Tako ćete zajedno stvoriti neprocjenjive uspomene.

6. Personalizirana zemljopisna karta

Ovo je idealan poklon za one bake koje ne žive blizu vas, a vrlo ga lako možete napraviti sami. Jedino što vam treba su pisač i okvir za slike. Pronađite zemljopisne karte mjesta u kojima vi živite, mjesta u kojem živi baka, ispišite ih pisačem, izrežite u obliku srca, a potom zalijepite na bijeli papir dimenzijama prilagođen veličini okvira. Tako će svaki put kada pogleda okvir baka znati da ni udaljenost ne može nauditi ljubavi koju osjećate jedni prema drugima.

7. Odlazak na masažu

Svaka baka zaslužuje da je se povremeno razmazi te da barem nekoliko sati samo odmara dok se drugi brinu o njezinu zdravlju. Masaža će joj pružiti upravo to. Gotovo svi saloni ljepote u ovo vrijeme nude i božićne kupone idealne za poklon, a to je nešto što će baku itekako razveseliti te joj ujedno i olakšati eventualne bolove.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju