Školski praznici kao stvoreni su za čitanje knjiga za koje se možda inače nema vremena ili im se naprosto ne posvećuje dovoljno. Uz knjige je posebno dobro zavući se kada su vanjske temperature previsoke za bilo kakve aktivnosti, a hladovina doma jedino mjesto na kojem se možemo zamisliti.

Zato izdvajamo nekoliko najnovijih naslova za kraćenje dugih ljetnih dana. Bilo da je riječ o predškolarcima ili već predadolescentima, imamo ih sve.

Catherine Doyle: Otok Čuvara oluja
Za one nešto veće klince koji uživaju u pravim pustolovinama dostojnima najvećih književnih junaka, ali pritom moraju savladati i vlastite strahove, tu je roman Otok Čuvara oluja čiji protagonist Fionn ima sasvim posebnu priču.

Naime, dječak Fionn Boyle potječe iz obitelji pomoraca, i to bi bila sasvim obična stvar da se panično ne boji otvorenog mora. Kada je bio mali, slušao je majčine priče o neobičnom i tajanstvenom otoku Arranmoreu na kojem je ona odrasla. Kad Fionn stigne na otok, oko njega se zbiva toliko toga što on nikako ne može objasniti.

U svakoj generaciji otok bira novog Čuvara oluja koji će čuvati njegovu čaroliju i štititi ga od neprijatelja – podzemnih sila i čarobnice Morrigan. Sada je vrijeme da Fionnov djed preda svoje moći novom Čuvaru. Sasvim posebne svijeće koje izrađuje vraćaju otok u neka druga vremena, a upravo će na tom putovanju dječak spoznati i samoga sebe. kada se svemu tome pridoda i tajanstveno morsko okruženje, nema boljeg štiva za uživanje u ljetnim praznicima.

Prijevod: Hana Greta Matković

Melania Kapelusz: Mitologija – Zgode slavenskih bogova
Ako vaše dijete uživa u fantastičnim pričama, ne možete pogriješiti ponudite li mu knjigu Mitologija –Zgode slavenskih bogova.
Naime, mitologija ili, na hrvatskom, pričoslovlje je znanost koja proučava priče fantastičnog sadržaja u kojima su junaci bogovi, polubogovi, heroji i slično. I upravo se u tome očituje njihova posebnost koja oduševljava djecu, a kada se s time spoje i vrsne ilustracije, doživljaj je potpun.

Za razliku od grčke ili rimske mitologije o kojima osnovnoškolci znaju, slavenska se mitologija često zapostavlja, a upravo bi nam ona trebala biti prva kada je u pitanju ova posebna grana znanosti. Štoviše, ima u vrlo dugu povijest jer se vjeruje da se razvijala tijekom 3000 godina, a pretpostavlja se da neki njeni dijelovi potječu čak iz neolitika.

Priče o božanstvima oduvijek su zanimala ljude, pa su se nerijetko željeli dočepati njihovih tajni, baš kao što nam pokazuje i ova knjiga. Tako će Svarog, Perun, Veles, Morana, Jarilo, Danica, Zora i drugi bogovi i božice povesti vaše dijete u pustolovinu u kojoj neće samo uživati nego i nesvjesno učiti.

Prijevod: Adrian Cvitanović

Maria Isabel Sánchez Vegara: Mali ljudi, veliki snovi
Važna muška i ženska imena iz povijesti, znanosti i kulture, ilustracije koje istodobno odišu jednostavnošću i karizmom, tekst primjeren za djecu od pet godina naviše, učenje o tome kako se i najveći snovi mogu ostvariti ako dovoljno čvrsto vjerujemo u njih – to je dio serijala knjiga Mali ljudi, veliki snovi.

Slika nije dostupna "Noć kada je Lisac uhvatio Mjesec": Prekrasna priča o prijateljstvu u stihu i slici

Dosad su na djeci primjeren način predstavljeni Frida Kahlo, Ada Lovelace, Zaha Hadid, Coco Chanel, David Bowie i Stephen Hawking i njihove priče. Dakle, mali čitatelji mogu birati žele li saznati više o modi, umjetnosti, arhitekturi, glazbi ili znanosti.
Nema sumnje da je Maria Isabel Sánchez Vegara uspjela u svome naumu – najmlađima je približila svijet nekih od najznačajnijih imena naše epohe, a sve to uz ilustracije nekoliko umjetnica koje s tekstom čine savršen sklad.

To su knjige koje vrijedi imati u svojoj kolekciji i koje će svakom djetetu (pa i nama velikima) pokazati da iza svake ostvarene velike ideje stoje snovi. Samo ih se trebamo usuditi sanjati.

Prijevod: Ozren Doležal

Jen Green: Čudesno drveće
Ljeti nema ljepšega nego uputiti se u šumu gdje je temperatura nešto niža, uživati u mirisu prirode i napuniti baterije, kako nama tako i djeci. Još kada se tome pridoda sasvim čudesno drveće, čitava priča postaje još zanimljivija i posebnija.

Upravo je tako zamišljena i knjiga Čudesno drveće uz koju će djeca na zabavan način moći učiti o šumskom svijetu i čitavom ekosustavu, ali i važnosti brige za okoliš.

Dječak iz obitelji pomoraca koji se boji mora, savršeno skladan šumski svijet, junaci koji su kreirali našu sadašnjost i budućost... sve to i mnogo više nude najnoviji naslovi za djecu.

Primjerice, u ovoj će knjizi djeca otkriti kako drveće međusobno komunicira, kako održavaju svoju mrežu, bilježe prošlost i pripremaju se za budućnost osiguravajući si opstanak; upoznati razne vrste drveća iz svih dijelova svijeta, kao i životinje koje u njima nalaze dom; ali i saznati kako je ljudska ruka narušila čitav taj svijet.

Ono što je posebno zgodan dodatak knjizi, osim sjajnih ilustracija i didaktičkih elemenata, jest to što sadrži i upute o tome kako zasaditi vlastito drvo i brinuti o njemu. Tko zna, možda upravo ovo ljeto zajedno s djetetom zasadite svoje prvo drvo.

Prijevod: Merima Nikočević

Beatrice Masini i Gianni De Conno: Sretan put
Svako novo putovanje sa sobom nosi i uzbuđenje, ali i teške prepreke koje treba savladati, bilo da se radi o fizičkom ili psihičkom putu. No i jedan i drugi tu su da stvore uspomene, a upravo se na njih osvrće knjiga Sretan put. Genijalni talijanski višstruko nagrađivani tandem opet briljira u slikovnici koja će najmlađima pokazati kako se i zašto stvaraju uspomene te zašto su one uopće važne

Slikovnica Adriana se vratila - 2 "Adriana se vratila": Slikovnica o sredozemnoj medvjedici za buduće čuvare prirode i mora

Na gotovo lirski, no djeci opet lako shvatljiv način opisana su naša putovanja koja će potaknuti razvijanje mašte i kreativnosti, a upravo su to preduvjeti i za razvoj na svim ostalim područjima života. Uz ilustracije koje ćete poželjeti uokviriti i uvijek im se vraćati dano nam je vrlo vrijedno štivo.

Da je uistinu riječ o izuzetno vrijednom djelu, potvrđuje i osvojena nagrada SuperPremio Andersen, najprestižnija nagrada u području dječje književnosti.

Prijevod: Lukrecia Ana Lovrić

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju