Nakladnik Aqua Maritime objavio je slikovnicu "Adriana se vratila" koju najmlađi uzrast može ponijeti u ljetnu hladovinu.

Tekst slikovnice potpisuje renomirana hrvatska književnica Olja Savičević Ivančević, a ilustracije Imelda Ramović.

Adriana se vratila edukativna je slikovnica koja malima i velikima približava ljepote Jadranskog mora i njegove stanovnike, poput morske medvjedice, ali ih nastoji i potaknuti na brižan odnos prema morskom okolišu. Ako volite more, zavoljet ćete i priču o sredozemnoj medvjedici, morskome čoviku koji je u jednome trenutku napustio Jadran. Ova je životinjica ljudima koji uz more i od mora žive, bila toliko draga da je dobila nadimak Adriana. A ako odrasli i djeca slikovnicu zavole, mogući su i novi nastavci, istaknula je Mila Bulimbašić Botteri, urednica slikovnice koja je dostupna u svim trgovinama Aquae diljem Jadranske obale.


Olja Savičević Ivančević ukratko je prenijela nastanak priče.

Iz Aque su me pozvali da osmislim priču za najmlađe, priču za buduće čuvare prirode i mora koji tek uče i čitati i plivati. U pričama poput ove, baš kao i u stvarnosti, more, koje toliko volimo i koje je dom svim onim čudesnim morskim kreaturama, pa tako i morskim medvjedicama, čisto je samo ukoliko postoje ljudi koji o moru brinu.

A kako je nastala priča? Skupilo se, zapravo, već poprilično godina otkad sam se prvi put srela s Adrianom. Tada je to bila maskota Mediteranskih igara u Splitu, stilizirana figurica morske medvjedice koju mi je poklonio otac i ispričao mi o kojoj se prekrasnoj i rijetkoj životinji radi.

Odrasla sam u kući blizu mora u Kaštelanskom zaljevu i to more, koje je meni bilo najdraže na svijetu, jer za bolje nisam znala, bilo je mutno i zagađeno. U njega morska medvjedica Adriana, ljubiteljica čistih mora, nije svraćala niti u pričama.

Svejedno sam je katkad tražila pogledom, jer sam kao i sva ondašnja djeca vjerovala da mora jednom svratiti i u naš Zaljev. U međuvremenu sam, valjda, oplovila ili obišla gotovo svaki jadranski otok, hrid i obalu, zavirila i u neke podvodne špilje, susrela se na razne načine s raznim morskim stvorenjima, ali nikad nisam ugledala ništa slično Adriani, koja je u ovim krajevima prerasla u mitsko biće.

Ipak, ostala je moja omiljena maskota, nešto sasvim privatno, autentična igračka, kao i lik iz lokalne usmene predaje, pa mi je mogućnost da u suradnji s dizajnericom i ilustratoricom Imeldom Ramović sudjelujem u kreiranju njenog lika i napišem priču Adriana se vratila o maloj morskoj medvjedici, došla kao ostvarenje one davne djetinje čežnje da je vidim izbliza,
ispričala je autorica.

Tekst slikovnice potpisuje književnica Olja Savičević Ivančević
Tekst slikovnice potpisuje književnica Olja Savičević Ivančević (Foto: Aqua Maritime)