Nakladnik Aqua Maritime objavio je slikovnicu "Adriana se vratila" koju najmlađi uzrast može ponijeti u ljetnu hladovinu.

Tekst slikovnice potpisuje renomirana hrvatska književnica Olja Savičević Ivančević, a ilustracije Imelda Ramović.

Adriana se vratila edukativna je slikovnica koja malima i velikima približava ljepote Jadranskog mora i njegove stanovnike, poput morske medvjedice, ali ih nastoji i potaknuti na brižan odnos prema morskom okolišu. Ako volite more, zavoljet ćete i priču o sredozemnoj medvjedici, morskome čoviku koji je u jednome trenutku napustio Jadran. Ova je životinjica ljudima koji uz more i od mora žive, bila toliko draga da je dobila nadimak Adriana. A ako odrasli i djeca slikovnicu zavole, mogući su i novi nastavci, istaknula je Mila Bulimbašić Botteri, urednica slikovnice koja je dostupna u svim trgovinama Aquae diljem Jadranske obale.

Čitanje ljeto Za svačiji ukus: Pet knjiga idelanih za ljetno opuštanje i guštanje

Priče o neustrašivim hrvatskim ženama autorice Tatjane Barat "Priče o neustrašivim hrvatskim ženama": Predivna knjiga za naše hrabre djevojčice, ali i sinove
Olja Savičević Ivančević ukratko je prenijela nastanak priče.

Iz Aque su me pozvali da osmislim priču za najmlađe, priču za buduće čuvare prirode i mora koji tek uče i čitati i plivati. U pričama poput ove, baš kao i u stvarnosti, more, koje toliko volimo i koje je dom svim onim čudesnim morskim kreaturama, pa tako i morskim medvjedicama, čisto je samo ukoliko postoje ljudi koji o moru brinu.

A kako je nastala priča? Skupilo se, zapravo, već poprilično godina otkad sam se prvi put srela s Adrianom. Tada je to bila maskota Mediteranskih igara u Splitu, stilizirana figurica morske medvjedice koju mi je poklonio otac i ispričao mi o kojoj se prekrasnoj i rijetkoj životinji radi.

Odrasla sam u kući blizu mora u Kaštelanskom zaljevu i to more, koje je meni bilo najdraže na svijetu, jer za bolje nisam znala, bilo je mutno i zagađeno. U njega morska medvjedica Adriana, ljubiteljica čistih mora, nije svraćala niti u pričama.

Svejedno sam je katkad tražila pogledom, jer sam kao i sva ondašnja djeca vjerovala da mora jednom svratiti i u naš Zaljev. U međuvremenu sam, valjda, oplovila ili obišla gotovo svaki jadranski otok, hrid i obalu, zavirila i u neke podvodne špilje, susrela se na razne načine s raznim morskim stvorenjima, ali nikad nisam ugledala ništa slično Adriani, koja je u ovim krajevima prerasla u mitsko biće.

Ipak, ostala je moja omiljena maskota, nešto sasvim privatno, autentična igračka, kao i lik iz lokalne usmene predaje, pa mi je mogućnost da u suradnji s dizajnericom i ilustratoricom Imeldom Ramović sudjelujem u kreiranju njenog lika i napišem priču Adriana se vratila o maloj morskoj medvjedici, došla kao ostvarenje one davne djetinje čežnje da je vidim izbliza,
ispričala je autorica.

Slikovnica Adriana se vratila - 2 Tekst slikovnice potpisuje književnica Olja Savičević Ivančević (Foto: Aqua Maritime)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju