Ljeti je šteta slobodno vrijeme provoditi u zatvorenom. Radije pronađite komadić hlada i priredite piknik u sigurnom okruženju. Sada je pravo vrijeme da pobjegnete od svakodnevice i istražite mjesta idealna za uživanje u teškom hladu i smjestite se u svoju oazu daleko od svih. Kako bismo vam barem malo olakšali potragu, pronašli smo mjesta koja će vas inspirirati na istraživanje hrvatskih dragulja stvorenih za piknik ili kavu.

Galerija Murter Žumberak Lošinj Providenca +3 Lošinj Providenca

1. Parkovi
Gradski parkovi ljeti postaju mjesto za bijeg u hladovinu. Posebno ih volimo pohoditi vikendima tijekom dana. Za maksimalno iskorišten dan potrebni su samo još dekica i pokoji slatki ili slani zalogaj, ovisno o tome se koliko se dugo planirate zadržati, i ledeni napitak. Hrvati su poznati po tome da svoje vrijeme vole provoditi uz kavu pa će se sigurno i ona naći u ruksaku ili piknik košari, a ljetna su druženja još slađa uz hladnu kavu koja je idealna za vruće dane. Kod otvorenih druženja najbolje je to što su opuštena i neobvezna pa sve što volite samo ponesite sa sobom.

Sigurno kod vas postoje parkovi u koje možete pobjeći kad živa naglo skoči na termometru. No s vremena na vrijeme istražite one u svojoj regiji ili šire i priuštite si novo iskustvo. U Zagrebu obiđite Maksimir i Zrinjevac, ali i one manje posjećene lokacije kao što su Botanički vrt i Ribnjak. Ipak, imajte na umu da su parkovi mjesta u koje vole zalaziti mnogi, pa u svoja druženja unesite dozu odgovornosti i distanciranosti kako biste pazili na sebe i na druge. Veliki parkovi poput Maksimira imaju još puno ''neistraženih'' mjesta koja ne posjećuju mnogi. Osječani za svoj grad vole reći da je u potpunosti zelen, a ako se nađete tamo, svakako odahnite u parku kralja Petra Krešimira IV. ili parku kralja Tomislava. Jedan od najljepših i najstarijih parkova u Rijeci je Mlaka. Smješten između dviju gradskih zona, kao stvoren je za predah i uživanje u svježem zraku.

2. Plaže
Ljeti najviše ipak volimo biti tik uz more. Plaže su stoga neizostavno mjesto za uživanciju. Slušanje valova koji lupaju u stijene dok nas sol svrbi za obraze trenutak je kao stvoren za ispijanje ledene kave. Ljubitelji tog napitka sigurno će napuniti svoje prijenosne hladnjake s gotovim ledenim specijalitetima koji dolaze u više varijanti. Kad vas uhvati fjaka, možete uživati u ledenom cappuccinu ili macchiatu koje je Franck pripremio za one željne uživanja.

Murter Murter (Foto: Getty Images)

Debelu hladovinu i prekrasne prizore možete pronaći na plažama kao što su Lovište na otoku Murteru ili plaža Brničevica na otoku Pagu. Lovište je plaža koja ima hladovine napretek pa se u bilo kojem trenutku možete nasloniti na drvo i uživati. U Brničevici biste pak mogli uživati u pogledu na bijeli šljunak koji se spaja s modroplavim morem. Prekrasnih plaža bogatih hladom ima dosta diljem Lijepe Naše, ali još ćemo izdvojiti plažu Havajku u Puli i Kanegru u Savudriji. Havajka s razlogom nosi svoje ime, valovi koji je zapljuskuju podsjećaju na one popularnog otočja na Pacifiku pa je idealno mjesto za maštanje i ispijanje hladnog napitka.

3. Vidikovci
Kad ste zadnji put sjeli i uživali u pogledu koji puca na grad ili prekrasnu prirodu? U pogledu na Zagreb možete uživati posjetite li Medvedgrad. Kako paraglajderi paraju oblake, možete vidjeti s Žitnice, planinskog doma na Japetiću. Kvarnerski zaljev možete savršeno vidjeti s tematskog vidikovca Providenca, koji se nalazi na Malom Lošinju, a prekrasnu modrozelenu uvalu Zavratnica prođete li kroz Jablanac. Idealnu hladovinu uhvatit ćete na vidikovcu koji se nalazi na Skradinskom buku. Tamo će vam pogled vući strmi kanjon dubok impozantnih dvjestotinjak metara. Bilo da na vidikovac idete ciljano ili se tijekom putovanja želite zaustaviti i napraviti predah, očekuje vas prizor za pamćenje. Nikad ne znate što vam cesta može donijeti pa uvijek uz sebe imajte prostirku za piknik i piće za okrjepu kako biste mogli stati i uživati u prirodnim ljepotama.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju