Mirisne ruže neizostavan su dio mnogih vrtova zaljubljenika u cvijeće, a moguće ih je uzgojiti i na malom prostoru poput balkona.

Galerija Predivan ružičnjak možete urediti i na balkonu - 4 Predivan ružičnjak možete urediti i na balkonu - 1 Predivan ružičnjak možete urediti i na balkonu - 3 +1 Predivan ružičnjak možete urediti i na balkonu  

Pritom je samo važno u obzir uzeti nekoliko čimbenika kako bi ruže zasjale u svom najljepšem ruhu, koje nam upravo ovih ranih ljetnih dana i pokazuju, a vrlo ih lako i sada možemo dodati svome balkonu.

1. Smjestite ih na primjeren dio balkona
Ruže mogu uspjeti na gotovo svakom balkonu, no iznimka su oni okrenuti prema sjevernoj strani svijeta. Naime, ružama je potrebna veća količina sunca barem tijekom većeg dijela dana, a sjeverna strana balkona to im ne može pružiti.

No jednako tako ne mogu ni čitav dan biti izložene jakom južnom suncu pa ih nastojte smjestiti na istočnu, zapadnu, jugoistočnu ili jugozapadnu stranu svoga doma. Ako vam sam balkon to ne dopušta, uvijek ih možete smjestiti na vanjsku prozorsku dasku koja je okrenuta jednoj od navedenih strana.

Ruže mogu uspijevati i na najmanjem balkonu

2. Uzmite u obzir vrste ruža
U botanici je zabilježeno više od 14 tisuća ruža, od kojih ne može svaka opstati u jednakom okruženju. Dok neke mogu izdržati na debelim minusima, druge su primjerene za tropske krajeve i temperature koje se penju do 40 stupnjeva. Zato ruže za svoj balkon treba odabrati u skladu s klimatskim podnebljem u kojem živimo.

U našim krajevima dobro uspijevaju minijaturne i patuljaste ruže, a upravo su one idealne i za stvaranje prave bajke na balkonu. Promjerom nešto manje od uobičajenih ruža, svojim snažnim mirisom i obiljem cvjetova u jednom grmu nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Želite li ipak na svome balkonu imate ruže većih dimenzija, možete posegnuti za tzv. hibridnom čajevkom, ružom tamnocrvene boje koja je izuzetno izdržljiva na vanjske promjene. Nema tako intenzivan miris kao patuljaste i minijaturne ruže, no zato je znatno manje zahtjevna te cvate sve od proljeća do kasnog ljeta.

Slika nije dostupna Pravilna briga o orhidejama: Pet čestih grešaka zbog kojih ove "osjetljivice" lako uvenu

3. Pravilno odaberite tegle
Želite li na balkonu uzgojiti pravi grm ruža, treba posegnuti za srednjim i velikim teglama, čija dubina, kao i promjer, mora biti barem 40 centimetara. S druge strane, za ranije spomenute patuljaste ruže, bit će dovoljna tegla čiji je promjer 20-30 cm, kao i dubina.

Potrebno je osigurati i primjerenu drenažu pa svakako imajte na umu da tegla na svome dnu mora imati rupice za odlijevanje viška vode.

4. Primjereno ih zalijevajte i hranite
Kada je riječ o zalijevanju, ruže su biljke koje vole vodu, a napose im je potrebno osigurati je tijekom ljetnih vrućih dana. Štoviše, grm ruže trebao tjedno primiti pet do šest litara vode, pa i više ako je riječ o većem i vrlo rascvjetanom primjerku. Pritom je potrebno pripaziti da se voda nanosi izravno na zemlju, a nikako na lišće jer kapljice vode tijekom vrućih dana mogu ostaviti trajne posljedice na njemu.

No važno je znati i da ruže zahtijevaju dodatnu brigu pa svaka dva do tri tjedna u vodu kojom ćete ih zalijevati dodajte tekuće gnojivo namijenjeno upravo ružama.

Pročitajte i kako nezahtjevna biljka bakopa može uljepšati balkon, a inspiraciju za uređenje svoga možete naći među nekima od najljepših splitskih balkona na kojima bismo proveli cijelo ljeto.

Predivan ružičnjak možete urediti i na balkonu - 2 Predivan ružičnjak možete urediti i na balkonu (Foto: Living4media)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju