Sretna djeca najčešće izrastu u uspješne i ispunjene ljude. Istraživanja pokazuju da imaju više uspjeha u poslovnom i privatnom životu. No bez obzira na to, svaki roditelj najzadovoljniji je kad svjedoči svakodnevnoj sreći djeteta. Mnoštvo je načina koji tome pridonose, a mi smo izdvojili devet koraka koji dokazano čine sretno djetinjstvo.

Galerija +0 ČARLI Sretno djetinjstvo

Pravo na sretno djetinjstvo ima baš svako dijete i zato je Čarli odlučio pomoći mališanima bez odgovarajuće roditeljske skrbi iz udruge SOS-Dječje selo Hrvatska. Pokrenuta je akcija pri kojoj se svakom kupnjom Čarlija ''Sretno djetinjstvo'' donira 0,50 kn udruzi SOS-Dječje selo Hrvatska, a u njoj možemo i sami sudjelovati i tako doprinijeti zaštićenom, sigurnom i sretnom djetinjstvu u domu punom ljubavi. Stručnjaci iz SOS-Dječjeg sela vrijedno rade na podizanju kvalitete života svojih mališana, a kako prakticiraju ovih devet točaka možete pratiti na njihovim društvenim mrežama gdje dijele inspirativne priče nakon kojih ćete se sigurno osjećati nadahnuto.

1. Sretna okolina

Djeca od najranije dobi prate ponašanja okoline i na taj način uče izražavati svoje emocije. U okruženju ljudi koji se rado smiju i djeca će se češće smijati. Neuroznanstvenici vjeruju da slušanje druge osobe kako se smije pokreće zrcalne neurone u području mozga, zbog čega se slušatelji osjećaju kao da se i sami smiju.

2. Učenje o izgradnji prijateljstava i ostalih odnosa

Djeci treba dati do znanja da su i ostala živa bića važna i da pokušavaju razumjeti potrebe i želje ostalih. Poticanje djece na provođenje malih djela ljubaznosti pomaže im u izgradnji empatije. To ih ne čini samo boljim ljudima, istraživanja pokazuju da ih to čini i sretnijima.

3. Pohvala za trud

Očekivati savršenstvo od bilo koga nije dobro, a posebno ne od djece. Velika očekivanja izlažu ih stresu i strahu od neuspjeha. Stručnjaci savjetuju da djecu treba hvaliti za nešto što mogu lako kontrolirati, a to je količina truda koji ulažu. Na taj način znaju da njihov uspjeh ovisi o uloženom trudu. Naglašavanje prirodne inteligencije ili određenog talenta nije recept za uspjeh jer je to izvan djetetove kontrole.

4. Učenje o optimizmu

Sreća i optimizam blisko su povezani, a istraživanja pokazuju da su oni kojima je čaša napola puna češće uspješniji, zadovoljniji i manje skloni anksioznosti i depresiji. Optimizam se može i treba trenirati. Neka vam djeca svaki dan nabroje što ih čini sretnima i na čemu su zahvalna.

5. Učenje o emocionalnoj inteligenciji

Djeca neće sama od sebe naučiti kako vladati svojim emocijama. Jednostavan prvi korak ovdje je suosjećati, prepoznati njihovu emociju i potvrditi je. To posebno vrijedi kada se osjećaju ljuto ili frustrirano. Na taj način dijete će lakše prepoznati što osjeća i prihvatiti da su ti osjećaji u redu.

6. Stvaranje sretnih navika

Nekoliko je metoda koje su potkrijepljene istraživanjima, a koje pomažu da djeca stvore navike koje će ih činiti sretnima. Djecu treba naučiti da ostvaruju jedan po jedan cilj kako se ne bi osjećala preopterećeno. Poželjno je da cilj podijele s okolinom koja će ih bodriti na putu do ostvarenja. Također, treba im dati do znanja da se ciljevi ne ostvaruju odmah, za njih je potrebno vrijeme, pa je važno objasniti im da su padovi u procesu mogući. Kod stvaranja zdravih navika važno je da se učvrsti jedna navika prije negoli se doda druga.

7. Učenje samodiscipline

Samodisciplina je iznimno važna za uspjeh, čak i važnija nego inteligencija. Uz to, djeca koja bolje odolijevaju iskušenju obično bolje prođu u budućnosti i sretnija su. Iako su testovi iskušenja s djecom i slasticama postala viralni hit, takvo ih iskušenje zaista uči samodisciplini. Kako biste olakšali djeci, naučite ih da si u takvim situacijama znaju odvratiti pozornost. Primjerice, neka doslovno prekriju slatkiše krpom kako bi lakše zaboravili na njih.

8. Igra

Igranje pomaže djeci da rastu i uče. Nestrukturirana igra koja nema specifična pravila i očekivanja pomaže djeci da se nauče ponašati u grupama, dijeliti, pregovarati, rješavati sukobe, regulirati svoje emocije i ponašanje te govoriti u svoje ime.

9. Zajedničko objedovanje

Znanost je potvrdila ono što su naši djedovi i bake znali cijelo vrijeme, a to je da je zajedničko objedovanje važno. Ako niste u mogućnosti to održavati svaki dan, svakako trebate težiti tome barem jednom tjedno.

ČARLI Sretno djetinjstvo ČARLI Sretno djetinjstvo Foto: PR

Svako dijete zaslužuje sretno djetinjstvo, a kako bi djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi imala jednaku šansu za sreću, brine SOS-Dječje selo Hrvatska. Oni već 30 godina brinu o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi i stvaraju zajednicu koja navedenih devet točaka za sretno djetinjstvo ima u malom prstu. Tome svjedoče inspirativne priče o onima koji su uz njih proveli svoje djetinsjtvo, ali i život.

Svoj doprinos možete dati kupnjom Čarlija ”Sretno Djetinjstvo” i tako donirati 0,50 kn udruzi SOS-Dječje selo Hrvatska, koja brine o onim najosjetljivijima među nama.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Labud po najvišim profesionalnim standardima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju