Bilo da se sunčate uz more na nekoj od prekrasnih uvala ili koračate gradskim asfaltom, krema za sučanje trebala bi biti apsolutni imperativ. Različiti tipovi kože tijekom ljetnih mjeseci zahtijevaju njegu koja će zadovoljiti posebne potrebe zaštite od sunca.

Galerija Kako se odgovorno ponašati na suncu Kako se odgovorno ponašati na suncu ANTHELIOS PIGMENTATION SPF50+ +5 ANTHELIOS SUN INTOLERANCE SPF50+ 1. ODGOVARAJUĆA ZAŠTITA

Osim odgovarajućeg faktora, pri odabiru kreme za sunčanje vodite računa i o tipu kože. Danas postoje kreme koje su namijenjene osobama s alergijom i iznimno osjetljivom kožom na sunce, kao i kreme za sunčanje koje su posebno namjenjene onima koji nose kontaktne leće ili su im oči izrazito osjetljive. Šteta bi bilo maksimalno ne uživati u mjesecima okupanima suncem pa ako spadate u neku od ove dvije skupine ili imate problema s hiperpigmentacijom, radije birajte proizvode koji su prilagođeni posebnim potrebama vaše kože. Proizvode s visokim zaštitnim faktorom namijenjene problematičnoj koži i osjetljivim očima ima nova La Roche-Posay Anthelios linija s formulom bez konzervansa i parabena koju tvori iznimno otporan film na koži koji sprečava iritacije.

2. REDOVITO NANOŠENJE KREME ZA SUNČANJE

Kad je u pitanju zaštita kože od sunca, mnogi se ne pridržavaju ni osnovnih pravila. Vjerovanje da se ne mogu zadobiti opekline nakon što koža potamni ili izbjeganje nanošenja kreme za sunčanje u strahu od iritacija i alergije nije ispravno. Da većina ipak tako misli, potvrđuje istraživanje prema kojem 60 posto osoba ne koristi dovoljno kreme za sunčanje ili je uopće ne nanosi kad im koža potamni na suncu. Istina je da je i preplanula koža u opasnosti od karcinoma kože ako nije zaštićena.

Nanošenje kreme za sunčanje može biti zabavno uz aplikacije koje nam ne daju da išta zaboravimo. Prva „odlijepi i zalijepi“ napljepnica koja je povezana s mobilnom aplikacijom zove se My UV Patch i djeluje poput virtualnog „vodiča na suncu“ koji potiče pametno i sigurno ponašanje.

3. PROVJERAVANJE MADEŽA

I u ovom koraku prevencija je ključna, stoga s vremena na vrijeme provjerite madeže. To možete učiniti tako da se nađete s prijateljicom ili članom obitelji i međusobno jedni drugima provjerite madeže. Naime, 90 posto svih karcinoma kože izlječivo je ako se otkriju na vrijeme, a karcinom se kože može spriječiti i jedini je karcinom vidljiv golom oku. Digitalna platforma Save Your Skin nudi niz zabavnih i informativnih videa koji objašnjavaju kako temeljito pregledavati madeže te sadrži vodič za ABCDE metodu za pregledavanje madeža i opće informacije o karcinomu kože. Uz to, svakako se preporučuje jednom godišnje, najbolje nakon ljetnih mjeseci, madeže pogledati kod dermatologa.

Kako se odgovorno ponašati na suncu Kako se odgovorno ponašati na suncu Foto: Getty

OSVOJITE LA ROCHE-POSAY POKLON PAKET

Ako želite osvojiti jedan od pet La Roche-Posayovih poklon-paketa pošaljite nam svoj odgovor kako ćete se vi ovoga ljeta odgovorno ponašati na suncu na e-mail zadovoljna@novatv.hr uz svoje osobne podatke (ime prezime, adresa, broj mobitela). U naslovu e-maila potrebno je naznačiti „La Roche-Posay nagradni natječaj“. Stručni žiri sastavljen od predstavnika medija i priređivača odabrat će 5 najkreativnijih odgovora pristiglih u razdoblju od 14. do 18. lipnja 2018. godine.

Objava pet najkreativnijih dobitnika bit će najkasnije do četvrtka 25. lipnja 2018. na mrežnim stranicama Zadovoljna.hr.

Više informacija o nagradnom natječaju saznajte u pravilniku.

DOBITNICE NAGRADNOG NATJEČAJA

Jadranka Mulković, Zagreb
Sara Del Vechi, Požega
Renata Vusilović, Čakovec
Rina Eškinja, Biograd
Katarina Paradj, Pleternica

 Čestitamo sretnim dobitnicama!

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju