Kao i kod svih obitelji, teško se odagnati bolesti kad počne sezona prehlade i gripe. I u domu poznate blogerice Ane Zibar viroze se uvijek vrte ukrug pa imaju već uigran sistem za jačanje imuniteta. U nastavku provjerite koji su to njezini ključni koraci uz koje ćete ojačati imunitet prije zime.

Galerija Kako ojačati imunitet obitelji prije zime - 1 Kako ojačati imunitet obitelji prije zime - 2 Sakupljač vlage AirMax brine se da je vlaga u vašem domu na optimalnoj razini +6 Kako ojačati imunitet obitelji prije zime - 5

ČISTI DOM BEZ VLAGE

Stan održavam, odnosno čistim kao i uvijek. Zbog kuhanja, pranja suđa i grijanja brinem o količini vlage koja se stvara pa vjetrimo redovito i koristim sakupljač vlage kako ne bi došlo do plijesni ili gljivica na zidovima koje bi nam mogle ugroziti zdravlje.

Ana živi u prizemlju pa s vlagom u zimskim periodima ima dosta problema. Crne točkice koje se pojavljuju u pokojem kutu njihova su svakodnevica. Čim dođu hladniji dani, Ana se brine da vlaga u njezinu stanu uvijek bude na optimalnoj razini jer previše vlage šteti domu i čini nas podložnima prehladama, začepljuje nos, izaziva svrbež kože te jača simptome bolesti kao što su astma i artritis.

Sakupljač vlage AirMax brine se da je vlaga u vašem domu na optimalnoj razini Sakupljač vlage AirMax brine se da je vlaga u vašem domu na optimalnoj razini Foto: Nova Studio

Kako bi se riješila viška vlage, Ana koristi sakupljač vlage AirMax, učinkovito sredstvo za borbu protiv kondenzacije, plijesni i neugodnog mirisa unutar domova. Vlažnost zraka u zatvorenim prostorima svodi na razinu 50 do 60 posto. Malen je i neprimjetan u domu te radi bez izvora električne energije.

VOĆE I POVRĆE KOJE JAČA IMUNITET

Unos voća i povrća koje jača imunitet u našem domu obavezno je kad počne sezona prehlada i gripa. Što više mandarina, batata i zelenog povrća, to bolje!

Mnogi će se iznenaditi činjenicom da batat pripada skupini najzdravijih namirnica svijeta, a istraživanja su pokazala da može smanjiti rizik od nastanka gripe i prehlade. Od povrća je sirova mrkva odličan izvor beta-karotena i sigurno će vam pomoći u jačanju imuniteta.

Batat pripada skupini najzdravijih namirnica svijeta Batat pripada skupini najzdravijih namirnica svijeta Foto: Nova Studio

Špinat je jako dobar izvor beta-karotena, folne kiseline i vitamina A, C i K, kao i minerala kao što su željezo i bakar slično kao i kivi. Sve su to tvari koje pomažu u jačanju imuniteta. U mandarinama i naru, bogatima vitaminom C slobodno uživajte u ovim jesenskim mjesecima do mile volje jer će vas čuvati od raznih virusa.

ČEŠĆE PRANJE RUKU

Češće pranje ruku obvezno je u hladnijim mjesecima. Kada dođemo kući, nakon igre, prije jela ili njegove pripreme obvezno peremo ruke.

Pranje ruku izuzetno je važno za zdravlje. Važno ih je još i pravilno prati; koristite sapun za dezinfekciju i perite ih minimalno 20 sekundi, a nakon toga ih dobro osušite.

Kako ojačati imunitet obitelji prije zime Kako ojačati imunitet obitelji prije zime Foto: Nova Studio

POVEĆAN UNOS TEKUĆINE

Dovoljno tekućine pomaže našem imunitetu da ojača i što brže otjera možebitne viruse.

Onima koji se ne mogu natjerati piti dovoljno obične vode, Ana preporučuje da joj dodate voće koje ima dosta vitamina C. Šipak ili agrumi odličan su izbor kada želite vodi dodati malo okusa.

IZBJEGAVANJE ZATVORENIH PROSTORA

Bez obzira na hladnije vrijeme, koristimo svaki trenutak da ga provedemo vani i u prirodi. Tako se rješavamo stresa, ali i izbjegavamo zatvorene prostore gdje bi mogli skupiti neki virus.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju