Tijekom božićnih blagdana imamo više vremena za druženje s partnerom u intimnoj kućnoj atmosferi. To znači da imamo i veće šanse da zatrudnimo.

Međutim, baby boom koji se obično dogodi krajem kolovoza i u rujnu kao posljedica te blagdanske opuštenosti ne događa se zato što u prosincu imamo češće seksualne odnose.

Novo istraživanje pokazuju da postoji biološka komponenta povećanog broja začeća djece oko božićnih blagdana.

Studija objavljena u časopisa Obstetrics & Gynecology koju su napravili Odjel za epidemiologiju, Škola javnog zdravstva i Odjel za porodništvo, ginekologiju i reproduktivne znanosti Medicinskog fakulteta Sveučilišta Teksas u Houstonu pokazala je da muški ejakulat voli niže temperature. Točnije, kvaliteta sperme poboljšava se zimi u odnosu na ljeto.

Istraživači su otkrili da muškarci s normalnom proizvodnjom sperme imaju najzdraviju spermu zimi i u rano proljeće te proizvode 70 milijuna spermija po milimetru ejakulata u zimsko doba te 68 milijuna na kraju proljeća.

Studija je pokazala i da su spermiji proizvedeni zimi bili brži od proljetnih. Vjerojatnije je da će brži spermiji doći do ženine jajne stanice, što dovodi do veće šanse za začeće. Povrh svega, ženina jajna stanica spremnija je primiti spermij u hladnijem dijelu godine.

Istraživači su analizirali 1.178.607 jednoplodnih poroda žena do 29 godina starosti u američkoj saveznoj državi Teksas u periodu između 1994. i 1998. godine te otkrili da je postojao dosljedan ljetni pad i vrhunac na kraju godine u začeću novorođenčadi kod adolescenata, starijih tinejdžera i odraslih.

Na temelju rezultata, (normalno) sjeme bit će bolje zimi, dok bi slučajeve neplodnosti povezane s niskim brojem spermija trebalo poticati da izberu proljeće i jesen za pokušaj trudnoće, napisali su istraživači u studiji objavljenoj u časopisu Obstetrics & Gynecology.

U prilog tim rezultatima djelomično ide i studija objavljena 2021. godine koja je istraživala razinu testosterona kod policijskih službenika u 40-im i 50-im godinama života, a koja je otkrila da su imali najviše razine testosterona u jesen i zimu, što ukazuje na to da temperatura igra ključnu ulogu u njihovoj proizvodnji.

S druge strane, neka prijašnja istraživanja ukazala su da je povećana količina dnevnog svjetla povezana i s boljom ovulacijom žene te većom vjerojatnošću da dođe do trudnoće.

Samim time, u tim se studijama isticala veća vjerojatnost za začeće tijekom duljih dana, odnosno u periodu između lipnja i rujna.

Beba Ivor, Liam, Vigo… 70 zvučnih imena za dječake od samo četiri slova

Beba 50 posebnih imena iz imendanskog kalendara za djevojčice i dječake

Bebe (Ne)obični odabiri: 17 imena koja su svojoj djeci dali poznati Hrvati i Hrvatice

Slika nije dostupna 15 imena za curice i dečke koja znače "sreća" Beba Liam, Zoi… 15 stranih imena za djecu koja su se udomaćila u Hrvatskoj Prilikom davanja imena vašoj bebi inspiracija vam može biti i Francuska 30 divnih francuskih imena za djevojčice i dječake i njihove hrvatske inačice Beba među cvijećem Simbol novog početka: 30 najljepših proljetnih imena za djevojčice i dječake

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju