Mnoge žene žele ostvariti želje koje dugo skrivaju u sebi, žele naučiti nešto novo i pružiti sebi osjećaj zadovoljstva.

Međutim, životne uloge koje svakodnevno obnašaju ih sprječavaju da stave sebe na prvo mjesto. Uspješna žena se često krije iza predivne majke, supruge, brižne kćeri i ostalih životnih uloga koje drage ljude u životu stavljaju na prvo mjesto.

Svim ženama koje se žele staviti na prvo mjesto bih poručila: Imate pet minuta! Zahtijevajte ih. Od muža, od kolega…netko će popustiti. Danas je jednostavnije i lakše nego ikad prikupiti neka nova znanja Ja, primjerice, koristim vrijeme koje nemam. Na putu do posla slušam edukacijske i motivacijske podcaste.

Neka vam jutro počne nečim lijepim. Na taj način dobijete neki novi pogled na svijet, riječi su Ajle Pidro Mioković, mlade specijalistice oftalmologije i optometrije koja strastveno obavlja svoj posao.

Svaka moja odluka dolazi iz srca

Ajla je rođena u Zenici, ali je gotovo cijeli svoj život provela u Sarajevu. Ondje je završila Medicinski fakultet i ostvarila se kao uspješna liječnica. A onda se zaljubila i došla u Zagreb.

Danas radi u privatnoj poliklinici, uživa u životu i neprestano napreduje. Obožava pomagati ljudima, a jedno od najvećih životnih veselja joj je vidjeti rezultat svoga rada i zadovoljnog pacijenta. Sve njezine odluke, kaže, dolazi iz srca. Iz srca je došla ljubav prema medicini i oftalmologiji, ali i ljubav prema Zagrebu i životu u Hrvatskoj.

Što je to konjuktivitis, zašto ne bismo trebali fenirati trepavice i zašto trebamo učiti, pitanja su na koja Ajla daje odgovore i tako zabavlja, educira i motivira svojih 18 tisuća pratitelja.

Medicina sama po sebi oduzima puno vremena. Potrebno je dosta truda i odricanja. Taj trenutak kad vi nakon specijalizacije postajete samostalni liječnik, dolazi nakon mukotrpnih 11 godina edukacije. I to su idealni uvjeti.

  dr. Ajla Pidro Dr. Ajla Pidro (Foto: Instagram@Ajla Pidro)

Dakle, od trenutka kad upišete fakultet pa sve do pečata koji vam je garancija da ste „pravi doktor“ prođe više od desetljeća, govori Ajla i dodajte da je ženama u medicini puno teže nego muškarcima.

To ženama predstavlja veliku prepreku. Većina mojih kolegica, a mogu govoriti i u svoje ime, nije se mogla ostvariti kao majka ili kao supruga u cijelim svojim tridesetim godinama. Nekome to zaista nije problem, ali drugima je.

Ovaj posao, kaže Ajla, ne završava kad izađete iz ambulante. Stalno razmišljate jeste li sve dobro napravili, što ste mogli bolje ili drugačije.

Otkaz, pandemija i - Instagram 

Ajla priznaje da je u jednom trenutku osjetila da puca po šavovima i morala je nešto poduzeti. Bilo joj je teško žonglirati između poslovnog i privatnog, a previše obaveza joj je počelo negativno utjecati na zdravlje. Odlučila je dati otkaz i duboko udahnuti. U tom je trenutku počela pandemija, a Ajla je počela istraživati društvene mreže. Priznaje da o društvenim mrežama nije znala ništa pa čak ni tagirati osobu na fotografiji.

Ja kao oftalmolog nisam bila najtraženiji liječnik u tom trenutku. Onda sam počela aktivno istraživati društvene mreže, a godinu dana sam čak radila kao freelancer. Moji roditelji i okolina nisu to mogli prihvatiti, a ja sam nastavljala učiti o društvenim mrežama. I baš sam u tom trenutku naišla na oglas za Zadovoljnu akademiju.

Zadovoljna akademija pomaže ženama da ostvare svoj potencijal

Ajla je u sklopu Zadovoljne akademije, projekta najčitanijeg ženskog portala u Hrvatskoj, završila edukaciju digitalnog marketinga i bitno unaprijedila svoje znanje o društvenim mrežama, ciljanoj publici i oblikovanju poruka koje im želi poslati.

Na svom Instagram profilu objavljuje video klipove koji spajaju zanimljivosti iz svakodnevnog života i oftalmologiju, o kojoj, smatra ona, ljudi znaju zastrašujuće malo.

Što je to konjuktivitis, zašto ne bismo trebali fenirati trepavice i zašto trebamo učiti, pitanja su na koja Ajla daje odgovore i tako zabavlja, educira i motivira svojih 18 tisuća pratitelja.

Moderni način života od nas žena traži puno više nego što je tražio ranije. Mnoge moje kolegice nemaju istu priliku za obrazovanje jer žele biti majke.

Na vodećim pozicijama su većinom muškarci, možda je to razlog što nedostaje razumijevanja, kaže Ajla i dodaje da smatra kako bi se žene trebale više boriti za sebe. Žene se bude i bit će bolje, zaključila je.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju