Među šarenim policama knjižara i knjižnica na kojima se nalaze knjige za djecu do prije koju godinu bilo je teško pronaći one u kojima su junakinje bile snažne, neustrašive djevojčice. Dakako, tu je odavno bila Pipi Duga Čarapa i još pokoja, no kao da su ipak uvijek bile negdje na margini ili tek u sjeni dječaka.

Otkada su svjetlo dana ugledale "Priče za laku noć za mlade buntovnice“, u svijetu su se počele javljati pojedinačne slikovnice koje su slavile žene poput Jane Austen i Fride Kahlo.

Prošlog je mjeseca u Hrvatsku stigla i knjiga „Priče o neustrašivim hrvatskim ženama“, koja slavi pedeset žena s našeg područja, koje su sve redom ostavile dubok trag u našoj kulturi, povijesti, umjetnosti, znanosti i sportu.

Jedna od njih je i Marija Jurić Zagorka, prva hrvatska novinarka, autorica prvog hrvatskog kriminalističkog romana i najčitanija hrvatska književnica svih vremena, koja je ovih dana dobila vlastito ruho u obliku slikovnice.

Naime, izdavačka kuća Opus Gradna odlučila je ispričati njezinu priču.

Značaj Marije Jurić Zagorke za hrvatsku kulturu i književnost sada je predstavljen i najmlađima

Zanimljivo je da se ovaj put iza priče o ovoj sjajnoj ženi kriju dvojica muškaraca – Tomislav Zagoda i Dario Kukić. Tomislav je autor teksta, dok je Dario slikovnici dao svoju kreativnu notu uz pomoć ilustracija, a svemu je završnu notu dala dizajnerica Danijela Bundavica.

Priče o neustrašivim hrvatskim ženama autorice Tatjane Barat "Priče o neustrašivim hrvatskim ženama": Predivna knjiga za naše hrabre djevojčice, ali i sinove

Autora smo upitali odakle ideja o ovoj slikovnici i zašto su odabrali baš Zagorku.

Već se dugo vremena bavimo mišlju da radimo knjige za djecu i mlade u kojima bismo im na zabavan način predstavili najznačajnije osobe iz hrvatske prošlosti. Zašto je baš Zagorka prva u nizu? Zato što je njezin život uistinu neobično zanimljiv i zato što je svojim feminizmom koji je imao jaku nacionalnu notu pokazala kako se upornošću može dostići svoj san.

Bila je prva novinarka u čitavoj jugoistočnoj Europi usprkos silnom muškom otporu. Pri tome valja naglasiti snažnu podršku koju joj je cijelo vrijeme davao biskup Strossmayer, pojašnjava nam Tomislav Zagoda.

Kako nam dalje govori, on i ilustrator Dario prijatelji su pa je čitav proces od samog početka bio obilježen veselom atmosferom, no kada je trebalo prihvatiti se posla, tu su itekako zapeli.

Glavni izvor informacija o Zagorki i njezinu životu bila je knjiga Borivoja Đorđevića "Zagorka, kroničar starog Zagreba", mrežna stranica posvećena njezinu životu i djelu, informacije dostupne u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke, iščitavanje njezine biografije i na koncu Knjazova emisija o njoj, ali i knjige koje se bave poviješću Zagreba s kraja 19. i početka 20. stoljeća.

Slika nije dostupna Neustrašiva Marija: Zagorka koja se nije bojala prekršiti sva pravila

Nakon prikupljanja potrebne građe krenuli su dogovori o duljini teksta i izgledu ilustracija, a tu je Dario pokazao svoje umijeće. Svojim humorističnim i karikaturalnim stilom udahnuo je život Tomislavovim riječima te sjajno dočarao Zagorkino doba, kao i čitavu urbanu scenografiju koja je bila važan čimbenik njezine karijere, napose u pisanju romana.

Od dana odrastanja, velike želje za školovanjem unatoč majčinu protivljenju, prvih koraka u svijetu novinarstva, noćnih pisanja romana, velike pomame čitatelja i napetog praćenja pustolovina Zagorkinih junakinja do titule amazonske hrvatskog feminizma – sve su to detalji koje djeca osnovnoškolskog uzrasta mogu naći u ovoj vrijednoj slikovnici.

Smatramo da će se djeca ovom knjigom upoznati ne samo sa životom naše najčitanije književnice i autorice prvog hrvatskog krimića nego i da će je vidjeti u povijesnom presjeku njezina doba, što znači da će upoznati i najvažnije ljude i događaje Zagorkina doba, glavne protagoniste političke, kulturne, društvene i umjetničke scene. Na relativno malo stranica, puno, puno toga, zaključuju iz izdavačke kuće Opus Gradna.

Slikovnica Marija Jurić Zagorka I životna priča Marije Jurić Zagorke predstavljena je u formatu prilagođenom najmlađima (Foto: Zadovoljna.hr)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju