Za blagdansku čaroliju ne trebaju ti sati provedeni u kuhinji – samo dobra atmosfera, malo kreativnosti i pravi sastojci te ove tri cimetaste slastice koje mirišu na Božić.
Ako postoji miris koji u sekundi vraća duh Božića – to je cimet. Topao, sladak i neodoljivo blagdanski. A kada se spoji s mekanim tijestom, čokoladom i vanilijom, dobivamo slastice koje osvajaju i izgledom i okusom. Nakon što smo napravili ova tri recepta, uvjerili smo se u to da blagdansku čaroliju možemo unijeti u svoj dom bez stresa i kompliciranih recepata. Trebaju nam samo Dolcela gotove mješavine i nekoliko kreativnih trikova za ukrašavanje.
Muffini s cimetom s raznim božićnim dekoracijama (Foto: Tibor Marochini, Karlo Klasić)
A ono najljepše? Miris cimeta, vanilije i čokolade koji se širi domom – i stvara uspomene koje traju dulje od blagdana.
U videu donosimo tri jednostavne ideje za koje vam trebaju nove Dolcela mješavine; Cimet rolice, Churros, Muffins cimet; pudinzi bez kuhanja - Perfetta čokolada i vanilija, još malo čokolade i prstohvat mašte i imate desert koji izgleda kao iz slastičarnice.Ili možda ne, ali nije ni bitno jer što se okusa tiče – garantiramo božićni hit u vašem domu!
Božićni vijenac od rolica s cimetom (Foto: Tibor Marochini, Karlo Klasić)
1. Božićni vijenac od cimet rolica
Nema Božića bez toplih rolica s cimetom. Mekane, sočne i mirisne – one su desert koji okuplja cijelu obitelj, a uz ovu ideju mogu postati jestivi ukras u središtu vašeg blagdanskog stola.Nema sumnje da će, bez obzira na to koliko ga uredno izvedete, ovaj desert izazvati uzdahe divljenja.
Božićni vijenac od rolica s cimetom (Foto: Tibor Marochini, Karlo Klasić)
Priprema:
Pratite upute s kutije Dolcela Cimet rolica. Odrežite cimet rolice kulinarskom špagom ili koncem (vidi kako u videu). Posložite ih u okrugli kalup za pite i torte tako da uz rub poslložite rolice s razmakom od jedan centimetar između svake, a u sredinu stavite vatrostalnu zdjelicu da dobijete rupu vašeg vijenca. Pustite neka se rolice dižu na toplom ili u pećnici još 15 minuta na 50 stupnjeva kako i piše na kutiji, a zatim ih pecite na 180 °C oko 13 min do zlatnožute boje.
Kad su gotove, pustite neka se malo ohlade pa pripremite preljev od krem sira. Ručnim mikserom miksajte krem sir, 30 g otopljenog maslaca, 30 g šećera u prahu i 3 do 4 žlice mlijeka, koje po želji možete aromatizirati (zakuhati) ekstraktom vanilije i cimet štapićem.
Prelijte rolice umakom od sira i ukrasite ga crvenim bobicama ribizla i listićima mente za pravi božićni štih.
Churros jastučići (Foto: Tibor Marochini, Karlo Klasić)
2. Churrosi na božićni način
Churrosi su uvijek dobra ideja, a u blagdanskom izdanju postaju pravi desert-show. Uz Dolcela Churros mješavinu priprema je gotova u nekoliko koraka, a ono što ih pretvara u božićni hit je način na koji ćete ih poslužiti. Bilo da su u obliku božićnih lizalica ili zalogajčića posipanih šarenim mrvicama i čokoladom, uvaljani u šećer s cimetom podići će blagdanski duh u svakom domu.
rum
Churros u obliku božićnih lizalica (Foto: Tibor Marochini, Karlo Klasić)
Priprema:
Pratite upute s kutije Dolcela Churros mješavine. Premjestite dobivenu smjesu u slastičarsku vrećicu sa zvjezdastim nastavkom na dnu ako ga imate. Na papiru za pečenje ili silikonskoj podlozi istiskujte smjesu u obliku zavinutog štapa, odnosno božićne lizalice. Stavite 20 minuta u zamrzivač kako biste zadržali taj oblik kada ih stavite peći u vruće ulje. Pecite do zlatne boje, a potom ih uvaljajte u šećer s cimetom koji ste dobili u kutiji Dolcela Churros mješavine.
Odlučite li se raditi churros zalogajčiće ili jastučiće, kako smo ih mi od milja nazvali, smjesu stavite u slastičarsku vrećicu kojoj odrežete vrh i kao u videu škarama režete crv koji izlazi svakih centimetar i pol (ili po želji) iznad vrućeg ulja kao kad radite fritule. Pazite da vas ne prsne vruće ulje. Pržite do zlatne boje, a potom ih izvadite i uvaljajte u šećer s cimetom koji ste dobili u kutiji DolcelaChurrosa.
Churros u obliku božićnih lizalica (Foto: Tibor Marochini, Karlo Klasić)
Varijante poslužite uz topljenu čokoladu koju ste otopili u vrućem mlijeku koje ste aromatizirali cimet štapićem i ekstraktom vanilije. Po želji otopljenoj čokoladi možete dodati malo ruma, koji će dati finu blagdansku aromu.
Churrose u obliku božićnih lizalica poslužite na kreativni način, objesite ih o rub šalice napunjene aromatičnom čokoladom ili ih umočite u čokoladu i pospite šarenim mrvicama.
Churros bites, odnosno zalogajčiće prelijte otopljenom aromatiziranom čokoladom, pospite šarenim mrvicama i poslužite uz prigodne čačkalice kako bi cijelo društvo moglo uživati u njima na opušten način.
Churros jastučići (Foto: Tibor Marochini, Karlo Klasić)
3. Muffins s cimetom s raznim božićnim dekoracijama
Muffini su zahvalni, brzi i uvijek uspiju, a u blagdanskom izdanju postaju savršeni za poklone, ukras za blagdanski stol ili slatku pauzu uz kuhano vino. Njihovo pravljenje itekako može biti blagdanska aktivnost za cijelu obitelj uz koju ćete se zabaviti, a rezultat će biti doslovno za prste polizati.
Muffini s cimetom s raznim božićnim dekoracijama (Foto: Tibor Marochini, Karlo Klasić)
Uz Dolcela Muffins cimet mješavinu baza je gotova za tren, a igra počinje pri dekoraciji. Kao kremu koristili smo Perffeta pudinge čokoladu i vaniliju, kojima smo dodali malo božićnog štiha, a umutili smo ih u trenu bez kuhanja. Kod muffina nije bitno jeste li vješti u ukrašavanju ili idete s nečim jednostavnim kao šarenim posipom na sve jer je mogućnosti bezbroj, a sve će uspješno nestati sa stola.
Kada ih ispečete, pustite neka se ohlade, a zatim umutite Perfetta puding vanilija, u koji po želji možete dodati još jedan Dolcela cimet šećer i Perfetta puding čokolada, u koji možete dodati Dolcela rum šećer. Miksajte ih s hladnim mlijekom samo nekoliko minuta pa ih premjestite u slastičarske vrećice i počnite ukrašavati svoje muffine. Smjesa od tih dvaju pudinga bit će dovoljna za ukrašavanje 24 muffina, pa ako imate veliku obitelj, svakako koristite i dvije kutije Dolcela mješavine za muffine s cimetom. Od jednostavnih posipa do božićnih motiva poput vjenčića — ideja je bezbroj, a neke donosimo u videu. Neka svaki bude različit kako bi bilo zabavnije, ali i personalizirano svakom vašem gostu.
Muffini s cimetom s raznim božićnim dekoracijama (Foto: Tibor Marochini, Karlo Klasić)
Još ideja za ukrašavanje: krema od pudinga od vanilije u obliku snježnih kapa s bobicom ribizla na vrhu, čokoladni puding kao punjenje iznenađenja, suhe naranče i minimedenjaci kao dekor, šećer u prahu za snježni efekt na pudingu od čokolade itd.
Uz Dolcela gotove mješavine i jednostavne trikove za ukrašavanje Churrosi, Muffins cimet i Cimet rolice zaista mogu postati zvijezde vašeg božićnog stola. Možda neće sve izgledati kao što ste zamišljali, ali ne sumnjamo da će nestati brže nego što svima stignete reći kojim trikom ste se poslužili.
Churros jastučići (Foto: Tibor Marochini, Karlo Klasić)
Sadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Dolcela po najvišim profesionalnim standardima.