Shih tzu je mala pasmina porijeklom s Tibeta čije ime znači "mali lav", ali u ovom malenom psu nema ničeg žestokog ni opasnog, upravo suprotno.

Galerija Shih tzu Shih tzu Shih tzu +6 Shih tzu

Nježan, pun ljubavi i stvoren da bude najslađi i kad naraste, vjeruje se da je shih tzu uzgojen od pekinezera i lhase apso još prije nekoliko tisuća godina, a od davnina se udobno smještao u krilima ljudi iz svih društvenih slojeva, čak i careva.

U moderno doba, ovi mali psi našli su svoj put u domove kao omiljeni krzneni prijatelji, cijenjeni zbog svoje male veličine, prijateljskog temperamenta, svilenkaste dlake koja se ne linja i prilagodljivosti različitim životnim okruženjima i prostorima, uključujući i stanove.

Shih tzu je izvrstan obiteljski ljubimac koji se slaže s drugim životinjama, ali i s djecom, sve dok djeca znaju kako se nježno družiti s malim psićem i igrati se s njim. Ako tražite malog najboljeg prijatelja koji će vam se rado pridružiti na kauču u maženju i obasipati vas bezuvjetnom ljubavlju, ovo bi sasvim sigurno mogao biti pas za vas.

Shih tzu Shih tzu (Foto: Getty Images)

Ljupki i jako druželjubivi

Preslatke pahuljice teže između četiri i sedam kilograma, a vrlo su živahne i druželjubive. Jako vole biti u društvu svojih ljudi, a za njih su najbolje redovite umjerene šetnje jer nisu trkači ni sportski nastrojeni psi, ali kretanje im itekako godi.

Vrućinu ne podnose baš najbolje pa ih svakako treba dobro zaštititi i šetati s njima u vrijeme kada sunce nije najjače i najopasnije.

Shih tzu Shih tzu (Foto: Getty Images)

Dlaka im je dvostruka: imaju vanjsku dugu zaštitnu dlaku i poddlaku od čupave i kratke dlake. Vanjska dlaka pomaže u odbijanju vode i prljavštine, dok poddlaka pomaže u regulaciji tjelesne temperature.

Ako želite da im dlaka bude lijepa i lepršava, morate biti spremni na ozbiljno i često dotjerivanje. Ovim psima je potrebno tjedno kupanje s pomnim uređivanjem i čišćenjem dlake, a važno je svakodnevno ukloniti sve nečistoće s nje.

Shih tzu izgleda drugačije kada je ošišan, ali je i dalje presladak Shih tzu izgleda drugačije kada je ošišan, ali je i dalje presladak (Foto: Shutterstock)

Uživaju u treniranju i učenju malih trikova, a vole biti u središtu pozornosti.

Ipak, ne računajte na to da će vaš shih tzu čuvati kuću, vjerojatno bi provalnika dočekao razdragan i raširenih šapa.

Provjerite i koje još pasmine pasa spadaju u najmedenije.

Shih tzu Shih tzu (Foto: Shutterstock)

Ova mala pasmina dugo živi i jako je odana, a odlična je i za početnike Jorkširski terijer Jorkširski terijer Jorkširski terijer +7 Jorkširski terijer

"Dekice s nogama": 10 pasmina koje su najsretnije u krilu svog vlasnika Maltezer Pomeranac ili pomeranski špic Čivava +1 Jazavčar

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju