Jorkširski terijer, ili Jorki, kako ga mnogi od milja zovu, jedna je od najmanjih pasmina s najizraženijim karakterom. Popularni su još od viktorijanskog doba, vrlo su društveni, nježni i odani te su odličan izbor za početnike.

Galerija Jorkširski terijer Jorkširski terijer Jorkširski terijer +7 Jorki Đole

Ako razmišljate koju pasminu uklopiti u svoju obitelj, a baš i nemate puno prostora, ovi su zahvalni lajavci možda i najbolji izbor. U nastavku možete pronaći nekoliko zanimljivosti koje su karakteristične baš za Jorkije.

Pomalo ljubomorni

Vlasnici će se složiti da njihovi Jorkiji pokazuju slatku dozu posesivnosti. Bilo da netko uzme njihovu igračku ili zagrli njihovog najdražeg člana obitelji – ovi će maleni psići lajati glasno i agresivno, ali zbog njihove veličine nitko ih baš neće shvatiti ozbiljno.

Jorkširski terijer Poznat je po svojim frizurama (Foto: Shutterstock)

Dobri psi čuvari

Iako su jako minijaturni, izrazito su glasni, što ih zapravo čini odličnim psima čuvarima jer će vas zasigurno upozoriti ako netko bude pokušao nepozvan ući u dvorište. Također, njihov je sluh toliko dobar da otkriva posjetitelje puno prije nego što uopće dođu do vrata.

Jorkširski terijer Njihova dlaka poprima zlatnu boju kako rastu (Foto: Shutterstock)

Provjerite koje još pasmine odlično čuvaju vaš dom. 

Rađaju se s obješenim ušima

Uši su jedan od najslađih dijelova tijela na ovim minijaturnim dlakavcima, a zanimljivo je da se neki štenci rađaju s obješenim ušima. Iako obješene uši nisu konkurentne na izložbama, mnogi ih smatraju neodoljivima.

Jorkširski terijer Jorkširski terijer (Foto: Shutterstock)

Veliki pas zarobljen u malom tijelu

Uvijek su u potrazi za avanturom, a šetajući parkom često će se suprotstaviti puno većima. Nježni i plahi, zapravo obožavaju tražiti nevolju, pa je socijalizacija od najranijih dana izrazito važna.

Jorkširski terijer U početku su bili mali lovci (Foto: Shutterstock)

Njihova dlaka mijenja boju

Štenci Jorkija mogu biti crni ili žuti. Kako pas sazrijeva, boja njegove dlake prelazi u preplanulu zlatnu boju. Ta se promjena obično događa kad napuni šest mjeseci, a sasvim se promijeni kad Jorki napuni godinu dana.

Jorkširski terijer Obožavaju se igrati i jako su glasni (Foto: Shutterstock)

Dugo žive

Jorki je odličan izbor za samce jer će im doista dugo praviti društvo. Baš kao i svaki terijer, on je snažan, hrabar i otporan pa može doživjeti i preko 15 godina starosti. Najčešće ga muče dentalni problemi stoga treba održavati higijenu njegovih zubića.

Jorkširski terijer Iako je mali, jorki ima karakter velikog psa (Foto: Shutterstock)

Provjerite koje još pasmine dugo žive. 

Mali lovci

Jorkiji su u svoju domovinu Englesku stigli sa Škotima, tada radnicima koju su proizvodili vunu. Oni su ih u početku koristili za lov, a upravo se tako razvio njihov karakter malih ratnika. U njihovim je genima zabilježena glasna i tvrdoglava narav pa ćete se, za ove malene šapice, zasigurno trebati naoružati strpljenjem.

Jorkširski terijer Ljubomorni su i slatko posesivni (Foto: Shutterstock)

Provjerite i koje su to male pasmine na glasu kao nervozni psići.

Male face: Jack russell terijeri najveći su veseljaci među psima, ali prati ih jedan veliki mit Nenad Bižić iz Velike Gorice stručnjak je za pasminu jack russell terijer - 12 Nenad Bižić iz Velike Gorice stručnjak je za pasminu jack russell terijer - 3 Nenad Bižić iz Velike Gorice stručnjak je za pasminu jack russell terijer - 1 +16 Nenad Bižić iz Velike Gorice stručnjak je za pasminu jack russell terijer - 14

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju