Ljetno cvijeće nam svake godine pokazuje da ljepota i snaga idu zajedno, a predivna echinacea, baš je takva krasotica koja osvaja bojom, mirisom i ljekovitim svojstvima.

Galerija Ehinaceja Ehinaceja Ehinaceja +11 Ehinaceja

Osim što ima iznimna ljekovita svojstva, uklapa se u najnovije trendove uređenja eksterijera koji nalažu da je prirodni i razbarušeni stil najpopularniji ove godine.

Ehinaceja dolazi iz roda glavočika, kojemu pripadaju brojne trajnice koje su se udomaćile na istoku Sjeverne Amerike. Kroz povijest su se te vrste raširile i po Europi, a ljekovita ružičasta ljepotica istaknula se kao najpoznatija.

Snažna ljepotica s posebnim svojstvima

Njezini listovi su dugi i dlakavi, a cvjetovi dolazi u cijeloj paleti šarenih nijansi. Može narasti do metar i 50 centimetara i u svojoj punoj ljepoti ukrašavati vrt od lipnja do rujna – ako je ljeto toplije u tim prizorima možemo uživati i duže.

Ehinaceja Ehinaceja (Foto: Living4media)

Postoji mnogo podvrsta ovog divnog cvijeta koje se generalno dijele na ukrasne i ljekovite.

Echinacea purpurea, Echinacea pallida i Echinacea angustifolia pripadaju ljekovitoj skupini ove biljke i posjeduju blagotvorni učinak na naš organizam. Posebno je učinkovita kod jačanja organizma u borbi protiv infekcija i zato je snažni pomagač za vrijeme prehlade i gripe.

Ehinaceja Ehinaceja (Foto: Shutterstock)

Kroz davnu povijest koristila se i kao protuotrov kod ugriza zmija, a danas znamo da odlično čuva dišne putove, pomaže kod uboda insekata, zubobolje te glavobolje.

Priroda nas obično počasti raznim pomagačima u borbi protiv bolesti, a zanimljivo je da je ehinaceja jedna od biljaka koja je istražena uzduž i poprijeko pa postoji puno relevantnih dokaza za njezina blagotvorna svojstva.

10 vrsta ljetnog cvijeća koje već godinama obožavamo Gladiole Ljetno cvijeće Ljetno cvijeće +8 Ljetno cvijeće

Kako brinuti o ehinaceji?

Ako ovaj vrijedni cvijet želite imati u svome vrtu, u nastavku možete pronaći nekoliko korisnih savjeta pomoću kojih će ona dugo krasiti vaš vrt ili balkon.

Ehinaceja Ehinaceja izgleda vrlo efektno u buketu s dugim cvijećem (Foto: Living4media)

  • Koristite suho i dobro dehidrirano tlo. Idealno bi bilo zasaditi je u pjeskovitom tlu. Ne podnosi glinena tla koja zadržavaju puno vlade pa na to treba obraditi posebnu pozornost.
  • Podnosi djelomičnu sjenu pa ju možete zasiti i ispod drveća. Sjena, ipak, ne treba biti prevelika.
  • Količina sunca ključna je za cvjetanje, a potrebno joj je najmanje osam sati sunčeve svjetlosti i topline. Briga za nju je podosta jednostavna jer jednako podnosi temperature iznad 35 stupnjeva, kao i minuse.
  • Nakon sadnje u proljeće ili jesen biljku treba zalijevati svaki dan, a kasnije je dovoljno dva puta mjesečno.
  • Zalijevanje ove biljke podosta ovisi o mjestu sadnje. Ako je sadite u posudu trebat ćete je zalijevati češće.

Ehinaceja Ehinaceja (Foto: Living4media)

Sedam dokaza da je poljsko cvijeće jednako posebno kao i ono iz cvjećarnice Livadno cvijeće Livadno cvijeće Livadno cvijeće +11 Livadno cvijeće

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju