Schwarzwald keksi
Schwarzwald keksi (Foto: Midjourney)
Zdravlje & prehrana

Ovo nam je novo blagdansko otkriće! Nabavile smo recept za fine Schwarzwald kekse

06-12-2025 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Ako volite prhke, mirisne i raskošno punjene kekse, ovi Schwarzwald keksi mogli bi postati vaše novo omiljeno blagdansko otkriće.

Spoj fine kakao podloge, pahuljastog ganachea od bijele čokolade i osvježavajućeg pekmeza od višanja pretvara svaki zalogaj u mali užitak. Recept je s nama podijelila gastro-blogerica Snježana iz Zagreba s profila Pin Up kuharica.

U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu Parfemi ISPLATIVA KUPOVINA Ovih 12 parfema na koži se osjete 8, 10 pa i 12 sati. I uvijek su nam na listi želja

Recept možete pronaći u nastavku: 

Schwarzwald keksi - sastojci:

tijesto:

  • 320 g glatkog brašna
  • 200 g maslaca (ili margarina), sobne temperature
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 jaje (M)
  • 1 vanilin šećer
  • mali prstohvat soli
  • 1 žlica kakaa (nije potrebno dodati punu žlicu)

ganache od bijele čokolade:

  • 200 g bijele čokolade (ili kuverture)
  • 200 ml slatkog vrhnja (podijeljeno 100 + 100 ml)

voćni sloj:

  • 300 g pekmeza ili želea od višanja

čokoladna glazura:

  • 150 g mliječne ili tamne čokolade
  • 50 g maslaca
  • sitno sjeckana čokolada za dekoraciju (po želji)

Schwarzwald keksi - priprema:

  1. Pripremite tijesto. Maslac, šećer u prahu i vanilin šećer dobro izradite pjenjačom. Dodajte jaje i sol, kratko izmiješajte. Brašno i kakao prosijte te umijesite u smjesu dok ne dobijete glatko tijesto. Zamotajte u prozirnu foliju i hladite 30 minuta.
  2. Pripremite pahuljasti ganache. Bijelu čokoladu sitno nasjeckajte. Zagrijte 100 ml slatkog vrhnja (ne smije zakipjeti) i prelijte preko čokolade. Miješajte dok se sve lijepo ne otopi i sjedini. Ohladite u hladnjaku. Dobro ohlađenu smjesu miksajte oko 10 minuta – ostat će malo tekuća, ali tako treba biti. Drugih 100 ml vrhnja istucite u čvrsti šlag i ručno umiješajte u ganache.
  3. Razvaljajte tijesto (ne pretanko). Izrezujte krugove – pola punih, pola s rupicom u sredini. Pecite 8 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici: 150 °C s ventilatorom ili 170–180 °C bez ventilatora. Ohladite kekse.
  4. Otopite čokoladu i maslac na pari. Kekse s rupicom umačite u glazuru ili ih prelijte, zatim pospite s malo sjeckane čokolade. Ostavite da se glazura stisne. Na pune krugove istisnite krug ganache kreme, ostavljajući sredinu praznom. Poklopite glaziranim keksima. Kada se ganache stegne, u sredinu istisnite pekmez od višanja (špricom ili žličicom).

Dobar tek!

Provjerite recept i za našu linzer-pitu. 

Ovdje možete pronaći popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste.

Ako tražite još ideja za blagdanske kolače, torte, pite, savijače ili pak kekse...

Inspirirajte se našim bogatim popisom od preko 150 slatkih recepata na jednom mjestu.

Linzer pita Linzer-pita je naš favorit ovog Božića, spremile smo je za 15 minuta

Prhki linzeri Prhki linzeri: Recept za fine kekse bez kojih ne možemo zamisliti Božić

Husari Recept za husare - jedine kekse koji konkuriraju linzerima

Šape Recept za šape, stare kekse koji su gotovi u tri jednostavna koraka

Raspucanci od limuna Ako ovog Božića želite isprobati nešto novo, spremite recept za raspucance s limunom

 

Oraščiči blogerice Helene Pudić Keksići koje svi vole: Ovo je najbolji recept za oraščiće

 

Pročitaj još
Pročitaj još