Spoj fine kakao podloge, pahuljastog ganachea od bijele čokolade i osvježavajućeg pekmeza od višanja pretvara svaki zalogaj u mali užitak. Recept je s nama podijelila gastro-blogerica Snježana iz Zagreba s profila Pin Up kuharica.
Recept možete pronaći u nastavku:
Schwarzwald keksi - sastojci:
tijesto:
- 320 g glatkog brašna
- 200 g maslaca (ili margarina), sobne temperature
- 100 g šećera u prahu
- 1 jaje (M)
- 1 vanilin šećer
- mali prstohvat soli
- 1 žlica kakaa (nije potrebno dodati punu žlicu)
ganache od bijele čokolade:
- 200 g bijele čokolade (ili kuverture)
- 200 ml slatkog vrhnja (podijeljeno 100 + 100 ml)
voćni sloj:
- 300 g pekmeza ili želea od višanja
čokoladna glazura:
- 150 g mliječne ili tamne čokolade
- 50 g maslaca
- sitno sjeckana čokolada za dekoraciju (po želji)
Schwarzwald keksi - priprema:
- Pripremite tijesto. Maslac, šećer u prahu i vanilin šećer dobro izradite pjenjačom. Dodajte jaje i sol, kratko izmiješajte. Brašno i kakao prosijte te umijesite u smjesu dok ne dobijete glatko tijesto. Zamotajte u prozirnu foliju i hladite 30 minuta.
- Pripremite pahuljasti ganache. Bijelu čokoladu sitno nasjeckajte. Zagrijte 100 ml slatkog vrhnja (ne smije zakipjeti) i prelijte preko čokolade. Miješajte dok se sve lijepo ne otopi i sjedini. Ohladite u hladnjaku. Dobro ohlađenu smjesu miksajte oko 10 minuta – ostat će malo tekuća, ali tako treba biti. Drugih 100 ml vrhnja istucite u čvrsti šlag i ručno umiješajte u ganache.
- Razvaljajte tijesto (ne pretanko). Izrezujte krugove – pola punih, pola s rupicom u sredini. Pecite 8 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici: 150 °C s ventilatorom ili 170–180 °C bez ventilatora. Ohladite kekse.
- Otopite čokoladu i maslac na pari. Kekse s rupicom umačite u glazuru ili ih prelijte, zatim pospite s malo sjeckane čokolade. Ostavite da se glazura stisne. Na pune krugove istisnite krug ganache kreme, ostavljajući sredinu praznom. Poklopite glaziranim keksima. Kada se ganache stegne, u sredinu istisnite pekmez od višanja (špricom ili žličicom).
Dobar tek!
Provjerite recept i za našu linzer-pitu.
Ovdje možete pronaći popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste.
Ako tražite još ideja za blagdanske kolače, torte, pite, savijače ili pak kekse...
Inspirirajte se našim bogatim popisom od preko 150 slatkih recepata na jednom mjestu.