Toliko osobnosti u jednoj malenoj šapi, prvo nam padne na pamet kad upoznamo čivavu. Vlasnici ove posebne pasmine složit će se da se one, unatoč tome što su najmanja pasmina na svijetu, ponašaju kao gospodari cijeloga svijeta.

Galerija Čivava Čivava Čivava +9 Postoje dugodlake i kratkodlake čivave

Njihovo samouvjereno držanje, gorljivi lavež i inteligencija, oduševljavaju ljude već stoljećima, a zanimljivosti koje se vežu uz ovu pasminu, zaista su fascinantne. Pročitate ih možete u nastavku.

1. Najmanja je pasmina na svijetu

Obično čivave imaju tek 20 centimetara do ramena, a teže maksimalno dva i pol kilograma. Ove su im dimenzije pomogle da se istaknu kao najmanja pasmina pasa na svijetu. Najmanji pas u povijesti bila je čivava Miracle Milly, teška tek pola kilograma.

Čivava - 5 Čivava - 5 (Foto: Shutterstock)

2. Odlični su psi čuvari

Iako ne zauzimaju puno prostora, nadoknađuju to svojom odvažnom pojavom. Mogu se pohvaliti oštrim intelektom i odličnim instinktom i gorljivim lavežom koji će vas na vrijeme upozoriti da stranac u blizini.

Čivava Čivave imaju najveći mozak među psima (Foto: Shutterstock)

3. Glavni ljubumac popularne kulture

Brojni su psići kroz filmove popularizirali ovu pasminu kao privrženog i odanog obiteljskog ljubimca. Devedesetih godina prošlog stoljeća čivava je čak postali i svojevrsni modni dodatak.

Prije nego što su postojali Giggy ili Choupette, Grumpy Cat ili Boo, postojala je Zvončica, slatki ljubimac Paris Hilton, kojega smo viđali posvuda – čak i na crvenom tepihu.
Moramo spomenuti i Bruisera, slatku šapicu iz filma Plavuša s Harvarda, koji je također popularizirao ovu pasminu.

Čivava Najpoznatiji su psi popularne kulture (Foto: Shutterstock)

4. Veže se uz zagrobnu tradiciju

Pas Techichi bio je važan dio asteške kulture. Radi se o kućnom ljubimcu najvišeg sloja društva, koje bio kremiran s ljudima i trebao ih voditi kroz podzemni svijet, braneći ih od zlih duhova. Postoji vjerovanje da je čivava nastala miješanjem spomenutog psića i malenog azijskog psa bez dlake.

Čivava Vežu se uz zagrobnu tradiciju (Foto: Shutterstock)

5. Imaju najveći mozak

U odnosu na svoje tijelo, čivave imaju najveći mozak u svijetu pasa. Njihova inteligencija zaista je fascinantna, a zanimljivo je i za čivave, baš poput beba, imaju meku točku na glavi, samo što njihova može ostati cijeli život. Suprotno tome, čivave imaju nevjerojatno mali mjehur. 

Čivava Postoje dugodlake i kratkodlake čivave (Foto: Shutterstock)

6. Imaju najveću stopu carskog reza u svijetu životinja

Uzgoj čivava je ozbiljan pothvat, najviše zbog njihove veličine. Većina ženki iz ove pasmine štene mora okotiti na ovaj način, jer prirodan put može biti preveliko opterećenje za organizam, a i oporavak je previše dug i kompliciran.

Čivava Obožavaju društvo drugih čivava (Foto: Shutterstock)

7. Sklone su fobijama

Čivave su jako emocionalno razvijene, a vlasnici će reći – izrazito razmažene. Imaju veliki strah od odvajanja od voljene osobe, prometa, gužve i slično. Međutim, svaka fobija može se riješiti dresurom i socijalizacijom.

Čivava Čivave su sklone fobijama (Foto: Shutterstock)

Odlikaši s njuškicom: Ovo je 10 najinteligentnijih pasmina Belgijski ovčar i border collie u zagrljaju Engleski koker španijel Australski čuvar stada +7 Belgijski ovčar

8. Jako su odane i pune ljubavi

Ako ne želite psa koji će vam se stalno motati oko nogu, nemojte nabavljati čivavu. Ova pasmina obožava ljude, a ponekad njezina ljubav prijeđe granicu i postane prava gnjavaža. Moguće je da će vam neke čivave stvarati probleme ako bez njih odete na WC.
Također, od drugih pasa, one više vole – mačke.

Čivava Jako su odane i pune ljubavi (Foto: Shutterstock)

Pasmina koja na prvi pogled izgleda plaho, a zapravo je među najhrabrijima Pekinezeri Pekinezeri Pekinezeri +8 Pekinezeri

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju