Ima li talentiranijeg umjetnika od prirode? Kad nam dođu topliji mjeseci i ona se počne buditi i blistati u svom punom sjaju, svakim nam danom pokazuje da ipak nema konkurenciju. Boje, mirisi i oblici koje stvara zaista su zadivljujući, a o jednom takvom primjeru možete pročitati u nastavku.

Galerija Cvijet vruće usne Cvijet vruće usne Cvijet vruće usne +2 Vruće usne

Riječ je o psoebnom cvijetu latinskog naziva Psychotria Elata.

Radi se o biljnoj vrsti koja raste u tropskim šumama Kolumbije, Ekvadora, Meksika i Jamajke te pripada porodici broćevki, kojoj pripada i, primjerice, ivanjsko cvijeće.

Posebna je po jarko crvenom cvijetu koji izgleda poput usana s najljepšom nijansom crvenog ruža.

Cvijet vruće usne Dolazi iz tropske šume, a uspijeva na vlažnim i vrućim područjina (Foto: Shutterstock)

Tropska biljka poprima taj prepoznatljivi oblik prije potpunog otvaranja, odnosno faze kad je spremna za oprašivanje koje obavljaju pčele i kolibrići. U tropskim šumama raste prirodno, cvijet je jako malen i obično skriven između drveća, koje ga čuva od direkte izloženosti sunčevim zrakama.

Cvijet vruće usne Oblik usana privremen je, a nakon toga se cvijet otvara i spreman je za oprašivanje (Foto: Shutterstock)

Vruće usne jedan su od cvjetova koje ne možemo tako lako pronaći, čak ni u specijaliziranim trgovinama, a glavni razlog je opasnost od izumiranja jer je teško stvoriti uvjete slične onima u džungli.

Ako imate ljubimce i malu djecu, pripazite kako ne bi došli u direktni doticaj s vrućim usnama, pošto imaju psihodelična svojstva. Mučnina, vrtoglavica i halucinacije, samo su neki od nuspojava koje se javljaju ako slučajno pojedemo ovu biljku.

Cvijet vruće usne Vruće usne, prostitutkine usne, mladenkin poljubac ili usne Micka Jaggera, samo su neki od imena iza kojih se skriva neobičan cvijet (Foto: Shutterstock)

Kad se priroda zaigra: 15 najljepših cvjetova na svijetu Najljepše cvijeće na svijetu Najljepše cvijeće na svijetu Najljepše cvijeće na svijetu +11 Najljepše cvijeće na svijetu

10 primjera kako vaza s cvijećem može uljepšati dom Vaza s cvijećem Vaza s cvijećem Vaza s cvijećem +7 Vaza s cvijećem

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju