Mačka Ragdoll može se opisati u tri riječi: velika, predivna i društvena. Krasi je svilenkasta, srednje duga dlaka, slična kao kod perzijske i angora mačke, prilično veliko tijelo te vrlo susretljiva i mazna narav, baš poput psića. Upoznajmo bolje ovu fascinantnu pasminu mačke u sedam zanimljivosti.

 

1. Mački Ragdoll najdraža je aktivnost sjedenje u krilu
Mačke Ragdoll najsretnije su u društvu ljudi te, za razliku od nekih drugih pasmina mačaka, vole kad ih se nosi. Svoje ime, koje na hrvatskom znači 'krpena lutka', dobila je upravo zbog sklonosti da se potpuno opusti kada je netko podigne.

Veoma je poslušna pasmina koja uvijek želi udovoljiti te je uvijek usmjerena na svoje vlasnike, zbog čega ju je veoma lako trenirati. Brzo nauči šetati se na povodcu, donositi lopticu te raznorazne druge trikove. Odlično se slaže s drugim kućnim ljubimcima, pogotovo psima (jer ipak su oni 'mačkopsi'), kaže Katarina Orešković, vlasnica uzgajivačnice Cattydolls.

Mačku Ragdoll krasi svilenkasta, srednje duga dlaka, slična kao kod perzijske i angora mačke, prilično veliko tijelo te vrlo susretljiva i mazna narav, baš poput psića

2. Ragdoll je relativna nova pasmina mačke
Ann Baker, uzgajivačica koja je živjela u Kaliforniji tijekom 60-ih godina prošloga stoljeća, smatra se zaslužnom za stvaranje pasmine Ragdoll. Baker je uzela domaću dugodlaku bijelu ženku mačke koja je lutala po njezinom susjedstvu i parila je s drugom dugodlakom muškom mačkom. Njihovi mačići preci su pasmine Ragdoll.

Birajući karakteristike poput prijateljske naravi i duge dlake mekane poput pliša, Ann Baker na kraju je uzgojila veliku, mekanu macu kakvu imamo danas. Moguće da jedna od mačaka u originalnoj krvnoj liniji Ragdolla ima obilježja sijamske mačke ili je Baker parila prvu mačku s birmanskom, burmanskom ili perzijskom mačkom. Međutim, kako nitko ne zna koju je pasminu Baker koristila kako bi stvorila Ragdoll, porijeklo njezina karakterističnog "colorpoint" krzna kod kojeg je tijelo svjetlije boje od lica, nogu, repa i ušiju, ostaje mali misterij.

3. Ragdoll ima predivne plave oči, a dolazi u mnogo boja i nijansi
Mace Ragdoll dolaze u raznim varijantama nijansi, od kombinacije smeđe i plave, do crvene i krem. Kombinacije poput boje kornjačevine te sive i smećkaste s tamnim prugama također su uobičajene. Njihovo krzno dolazi u nekoliko uzoraka, uključujući već spomenuti "colorpoint“ bez bijele na krznu, dvobojne i s bijelim "rukavicama" na šapama. Ove mace rađaju se blijede, a njihovo krzno, kako odrastaju, postupno tamni do određene stalne nijanse.

Ljepota je samo jedan dio mozaika koji tvori ovu pasminu. Karakter je ono što ih čini uistinu posebnom i drukčijim od svih drugih. Ove su mačke mirne, tihe, veoma opuštene (otud i naziv - Ragdoll; 'krpena lutka') te jako mazne i vezane za svoje ukućane. Ragdoll je u svijetu poznat i pod nadimkom 'gentle giant', što znači 'nježni div', opisuje Katarina Orešković.

4. Ragdoll je jedna od najvećih pasmina mačaka
Mužjaci Ragdolla u prosjeku teže između sedam i devet kilograma, a ženke između četiri i sedam kilograma. Ta kilaža čini ih nešto većima od drugih velikih pasmina, poput Maine Coon, koja može težiti do osam kilograma, te norveške šumske mačke, čija težina doseže oko sedam kilograma.

Maine coon najveća je pasmina mačke - 2 Njezino visočanstvo Maine coon: Maca šarmerica s karakteristikama psa

Mačka Ragdoll Baš su maze: 10 pasmina mačaka koje se zapravo jako vole maziti

5. Ragdoll su tihe mace
Ragdolli su poznati po pitomom i blagom temperamentu i nježnoj prirodi. Zbog toga su jedna od najboljih pasmina za život u stanu. Međutim, njihova nesklonost mijaukanju znači da se vaša maca možda neće glasati ako je uznemirena ili ako je nešto boli – posvetite joj se dovoljno kako biste uspjeli to prepoznati.

Najpoznatija je karakteristika to što Ragdolli prema ljudima nije agresivna te je stoga odlična za obitelji s djecom (koja se, naravno, znaju ophoditi s mačkom). Treba biti oprezan da se Ragdollu ne bi nanosila bol u igri ili svakodnevnom druženju jer klasični Ragdoll neće znati pokazati kada mu je dosta, za razliku od drugih mačaka, ističe vlasnica uzgajivačnice Cattydolls.

6. Najdugovječnija Janus mačka (mačka s dva lica) na svijetu bila je pasmine Ragdoll
Janus mačka službeni je naziv za mačku s dva lica, a ime je dobila po rimskom bogu Janusu koji se prikazuje s dva lica. Najpoznatija maca s dva lica, Frank i Louie (poznata i kao Frankenlouie), bila je Ragdoll. Imala je dva zdrava oka, slijepo srednje oko, dva nosa i dvoja usta.

Očekivalo se da Frank i Louie neće dugo živjeti, ali žena po imenu Marty Stevens spasila ga je da ne bude uspavan. Frankenlouie je živio čak 15 godina, a uginuo je 2014. godine. Zbog svog dugog života dospio je u Guinnessovu knjigu rekorda kao najdugovječnija Janus mačka.

7. Mačka Ragdoll karakterom je poput psa
Želite li macu s kojom ćete se igrati bacanja loptice, koja će vas pratiti iz sobe u sobu i spavati s vama u krevetu? Ragdoll maca bi mogla biti savršen izbor. Ragdoll ponekad pokazuju ponašanje više tipično za psa nego za mačku. Uobičajeno je da će vas dočekati na vratima da vas pozdravi, slijediti iz sobe u sobu, maziti se uz vas na kauču i u krevetu, čekati vas ispred kupaonice da iziđete... Vole plišane i sitne igračke koje će nositi iz sobe u sobu. Ragdoll je životna družica koja traži pažnju i igru.

Ragdolli su isključivo kućne mačke. S obzirom na to da su veoma otvoreni, hrabri i ne uzvraćaju na ljusku provokaciju, vanjski život je za njih veoma opasan te se nikako ne preporučuje. Ragdoll treba ići izvan kuće samo pod pratnjom te ako nije istreniran  na povodcu.

Nisu visokoaktivne mačke; dapače, radije će provesti dan prateći vas u stopu te pratiti sve što radite, a pritom vas moliti za samo još malo pažnje jer pažnje Ragdollima nikad nije dosta, otkriva Katarina Orešković.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju