Jeste li znali da su pekinezeri pripadnici jedne od najstarijih pasmina na svijetu? Kao što im ime kaže, dolaze iz Pekinga, a ovi mali paketići sreće posebni su po mnogo toga.

Galerija Pekinezeri Pekinezeri Pekinezeri +8 Hodaju na tako simpatičan način

Imaju teške kosti pa će se vlasnici pekinezera složiti da su iznenađujuće teški, iako na prvi pogled izgledaju poput pahuljica.

Mnogo se legendi veže uz pekinezere, a jedna od njih kaže da su oni zapravo lavovi koje je Buddha smanjio na minijaturnu veličinu. Druga pak legenda kaže da su nastali od lava i majmunice koji su se baš jako voljeli.

U nastavku pročitajte nekoliko zanimljivosti o pekinezerima koje ih ističu kao jednu od najposebnijih pasmina na svijetu.

1. Pekinezere su uzgajali isključivo za kinesku carsku obitelj

Pekinezeri su stoljećima živjeli isključivo na carskom dvoru. Narod, ali i car, štovali su pekinezera kao božanstvo, a usmena predaje govori da je one minijaturne car nosio u rukavima, a malo veći su služili kao carska straža.

Pekinezeri maju jako odan i privržen karakter (Foto: Shutterstock)

2. Imaju jako odan i privržen karakter

Odličan su izbor za velike obitelji s djecom, ali i za samce kojima će u život unijeti puno ljubavi i pažnje. Ako je pas najbolji čovjekov prijatelj, pekinezer je na vrhu te liste. Ako vas netko naljuti, oni će pokazati nezadovoljstvo, a suprotstavit će se i puno većima i snažnijima.

Pekinezeri Pekinezere su uzgajali isključivo za kinesku carsku obitelj (Foto: Shutterstock)

3. Uživaju u niskim temperaturama

Pekinezeri su uzgajani za hladne pekinške zime pa se najbolje osjećaju kad padne snijeg i kad se temperature napokon spuste.

Pekinezeri Uživaju u niskim temperaturama (Foto: Shutterstock)

4. Hodaju na tako simpatičan način

Znate li kako pekinezeri hodaju? Ta malena tjelešca njišu se s jedne strane na drugu, a ovakav je hod karakterističan samo za ovu pasminu.

Pekinezeri Pekinezer (Foto: Shutterstock)

5. Iznenađujuće su teški

Kao što smo već spomenuli, vjerojatno ćete se iznenaditi kad pekinezera prvi put uzmete u ruke. Iako na prvi pogled izgledaju plaho i lagano poput pahuljice, ova je pasmina zapravo podosta teška zbog teških kostiju. Odrasli pekinezer može težiti do sedam kilograma.

Pekinezeri Iznenađujuće su teški (Foto: Shutterstock)

6. Odličnu su čuvari

Na prvu nikad ne bismo rekli da bi nas pekinezer mogao spasiti od provalnika, ali njihovi geni čuvara na carskom dvoru uvijek prorade kad se nađu u opasnoj situaciji, a posebno kad se u takvoj situaciji nađe njihov čovjek.

Pekinezeri Odličnu su čuvari (Foto: Shutterstock)

7. Poznate osobe jako vole pekinezere

Brojne poznate osobe biraju baš ovu pasminu, a neke od njih su Donald Trump, Marilyn Monroe, Joan Rivers, Lana Turner, Jean Arthur, Elizabeth Taylor, Joe Jonas…

Ako planirate udomiti psa, a ova pasmina vam se baš svidjela, srce bi vam mogao osvojiti i maleni lavić Teddy u tipu pekinezera. Četverogodišnji slatkiš nalazi se u velikogoričkom azilu i nestrpljivo čeka svoju srodnu dušu.

Pekinezeri Slatki pekinezer (Foto: Shutterstock)

Odlikaši s njuškicom: Ovo je 10 najinteligentnijih pasmina Belgijski ovčar i border collie u zagrljaju Engleski koker španijel Australski čuvar stada +7 Belgijski ovčar

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju