Drska, zelena Versace haljina koju je Jennifer Lopez nosila na dodjeli nagrada Grammy 2000. godine, ušla je u povijest kao jedna od najslavnijih haljina svih vremena. Na dan kada je prije 71 godine rođen Gianni Versace, osnivač kultne modne kuće, pronašli smo 5 zanimljivosti o legendarnoj haljini.

 

1. Prozirnu, egzotičnu Versace haljinu s dekolteom do ispod pupka javnost je prvi put vidjela na modnoj pisti kada ju je nosila manekenka Amber Valletta te se iste godine pojavila u glavnoj reklamnoj kampanji brenda.

Prije Jennifer Lopez haljinu je odjenula druga slavna žena, bivša članica grupe Spice Girls, Geri Halliwell koja je u njoj došla na dodjelu nagrada NRJ Music Awards u siječnju 2000. u Francuskoj, mjesec dana prije J. Lo. Međutim, Geri nije dobila ni upola toliko globalne pažnje kao Jennifer.

Drska, zelena Versace haljina koju je Jennifer Lopez nosila na dodjeli nagrada Grammy 2000. godine, ušla je u povijest kao jedna od najslavnijih haljina svih vremena

Versace i Jennifer pripadali su skupa. Njihova suradnja došla je vrlo prirodno, izjavila je Andrea Lieberman, tadašnja stilistica Jennifer Lopez. I kreatorica haljine Donatella Versace nosila je haljinu na svečanosti Met Gala u prosincu 1999. godine.

Gianni Versace bio je jedan od najvažnijih dizajnera druge polovice 20. stoljeća. Nisam naginjao njegovom modnom senzibilitetu, ali zasigurno je napravio puno za modu jer se usudio biti drzak i provokativan. Zaslužan je i za populariziranje supermodela koje je redovito koristio u svojim kampanjama, promovirao je žene glamazonke, žene veće od života, kakva je uostalom bila i njegova moda, kaže modni kritičar Nenad Korkut.

2. Za dizajnericu haljine Donatellu Versace drska kreacija značila je prekretnicu u karijeri. Donatella je istaknula da su mediji nakon te haljine počeli imati povjerenja u njen rad te je izašla iz sjene svog brata Giannija Versacea koji je preminuo 1997 godine.

Bio je to neočekivani uspjeh. Idućeg dana Jennifer Lopez bila je svugdje i ljudi su pričali o njoj u toj haljini
, rekla je Donatella. Zbog odvažnog kroja, mediji su čak haljinu opisivali i kao zloglasnu, a i sama J. Lo. bila je iznenađena enormnom pažnjom koju je haljina privukla.

Bila je to lijepa haljina. Nisam ni slutila da će postati toliko slavna, izjavila je Lopez.

Kada je Gianni Versace umro, svi su mislili kako je to propast modne kuće Versace. Gianni i njegova sestra Donatella bili su vrlo bliski, on ju je često isticao kao svoju muzu, ali Donatella je za kuću Versace bila i puno više od toga, sudjelovala je u kreiranju odjeće i bratu je davala ideje. Ipak, javnost ju je doživljavala samo kao sestru koja se šlepa uz svog uspješnog brata.

Kolekcijom kojoj je pripadala i haljina Jennifer Lopez, Donatella je svijetu dokazala suprotno i pokazala da može nastaviti bratov rad,
ističe Korkut.

3. Prema izboru britanskog trgovačkog lanca Debenhams zelena Versace haljina našla se na petom mjestu ljestvice najslavnijih haljina svih vremena. Prema izboru Muzeja mode u engleskom Bathu proglašena je haljinom godine 2000. godine, Donatella im se odužila poklanjanjem duplikata haljine. Drugi duplikat izložen je u muzeju Grammy Museum u Los Angelesu, dok se originalna haljina nalazi u vlasništvu Jennifer Lopez.

Modna kuća Versace dala je Jennifer Lopez haljinu samo na posudbu za dodjelu Grammyja, ali kasnije je odlučila pokloniti pjevačici kultnu kreaciju kao znak zahvale za enormnu pažnju javnosti koju je haljina pridobila. Tržišna vrijednost haljine 2000. bila je oko 15.000 dolara.

4. Fotografije Jennifer Lopez u zelenoj Versace haljini u samo 24 sata nakon dodjele sa stranice Grammyja skinute su 642.917 puta. Kreacija je tada 30-godišnju pjevačicu pretvorila u jednu od najglamuroznijih i najprivlačnijih ikona crvenog tepiha.

5. Predsjednik tvrtke Google u siječnju 2015. otkrio je da je ogromno zanimanje za haljinu bio poticaj za stvaranje tražilice Google Images, odnosno za pretragu Googlea po fotografijama. U 2000. Google tražilica bila je ograničena samo na pretragu stranica s linkovima na tekstove, ali nakon što je pojam "zelena haljina Jennifer Lopez" srušio sve rekorde traženosti na Googleu, odlučili su razviti pretragu po fotografijama. Tako je rođena tražilica Google Images.

Kada je Jennifer Lopez na dodjelu Grammyja 2000. došla u Donatellinoj zelenoj Versace haljini, bilo je šokantno da se netko usudio nositi takvu haljinu. Između ostalog zbog toga jer se radilo o tako važnom događaju kao što su Grammyji, koji su pandan Oscarima u filmskom svijetu, a naravno i zbog tog senzacionalno dubokog dekoltea. Mnogi su se pitali kako se haljina uopće drži na njenom tijelu, a trik je bio u tome da je haljina bila zalijepljena preko njenih grudi.

Na dodjelu je Jennifer došla s tadašnjim dečkom P. Diddyjem, a poznato je da njihova veza bila prilično turbulentna i na rubu. Versace haljina savršeno se uklopila u tu cijelu sliku
, priča Nenad Korkut.
Jennifer Lopez u kultnoj Versace kreaciji 2000. godine Jennifer Lopez u kultnoj Versace kreaciji 2000. godine Foto: Profimedia

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju