Čim malo zahladi i jesen pokaže svoje pravo lice, žene se uvijek vrate najlonkama.

Većina ih tada nosi prije svega zbog udobnosti tj. želje da im bude toplije, ali nekima su najlonke i vrlo drag modni adut.

U tom kontekstu zapravo su zapostavljene jer najčešće nosimo klasične jednobojne modele u neutralnim bojama poput bež ili crne te zaboravljamo koliko interesantne one mogu biti kada se malo odmaknemo od tih klasičnih varijanti.

To je pokazala i jedna zgodna Zadranka koja je za subotnju šetnju gradom odabrala prugasti model. Njezin primjer pokazuje da i "obične" najlonke mogu biti kradljivice pogleda.

Ovaj nezaobilazni dodatak ženskog ormara osmišljen je u 50-im godinama 20. stoljeća. Amerikanac Allen E. Gant, vlasnik tvornice tkanina, napravio ih je zahvaljujući svojoj supruzi Ethel.

Tijekom vožnje vlakom, na putu od New Yorka do Sjeverne Karoline, trudna Ethel rekla je svom mužu kako je ovo zadnje putovanje na koje će ići prije poroda jer više ne može trpjeti neudobnu kombinaciju samostojećih čarapa te podvezica i pojasa koji ih pridržavaju. Gant se bacio na razmišljanje i kada su došli kući zamolio suprugu da prišije klasične ženske gače na samostojeće čarape i isproba ih. Nakon toga odnio je ovaj prototip u tvornicu i 1953. godine počeo raditi na prvoj verziji najlonki.

Početne verzije najlonki mogli ste navući do brade. Bile su toliko rastezljive da ste cijelo tijelo mogli utrpati u njih. Onda su naučili kako kontrolirati materijal i zaustaviti ih na struku, kazala je krojačica Margaret Minor.

Kada su u 60-ima tadašnji supermodeli poput Twiggy i Jean Shrimpton započeli eru mini suknji, najlonke su polako postale jedan od najtraženijih ženskih dodataka.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju