Brend Zara lansirao je svoju prvu Tribute kolekciju u povijesti koja je posvećena radu kultnog modnog fotografa Petera Lindbergha.

Galerija +0 Peter Lindbergh i Linda Evangelista

Taj nepretenciozan njemački virtuoz s fotoaparatom u ruci tijekom svoje bogate karijere redefinirao je modnu fotografiju. Njegov fotografski izričaj nije bio opterećen lažnim savršenstvom. Iako je radio sa supermodelima, najviše ih je volio snimiti u prirodnom okruženju te sa što je moguće manje šminke na licu.

Supermodeli su postali supermodeli ne zato što su bile ljepše od ostalih već zbog toga što su bile neovisne. Odjevene samo u bijelu majicu i traperice, s minimalnom šminkom i frizurom te bez štikli i skupih haljina uspjele su se nametnuti ne egzistirajući pri tome kroz svoj društveni status kao većina žena koje su se pojavljivale u časopisima.

Peter Lindbergh Peter Lindbergh: "Kada govoriš osjećajno i inteligentno, to je ljepota"

One su napravile revoluciju, a nisam siguran može li se ona dignuti u današnje vrijeme. Retuširanje je stvorilo nedopustivu sliku žene, dok je zbog potrebe modnih revija došlo do hiperprodukcije manekenki, rekao je Lindbergh povodom otvaranja svoje zagrebačke izložbe Images of Women & Unknown 2014. godine.

Peter Lindbergh i Linda Evangelista Peter Lindbergh i Linda Evangelista (Foto: AFP)

U suradnji s Fabienom Baronom, ali i Lindberghovim sinom Benjaminom odabrano je pet legendarnih crno-bijelih fotografija slavnog njemačkog umjetnika koje su otisnute na majice kratkih i dugih rukava u ograničenoj seriji ove Zarine Tribute kolekcije Icons by Peter Lindburgh. Fotografije prikazuju Kate Moss, Amber Vallettu, Lindu Evangelistu, Helenu Christensen i Lynne Koester.

Fotografije Petera Lindbergha - 1 Peter Lindbergh: Odlazak velikana koji nije želio da ga se pamti kao modnog fotografa

Majice se prodaju po cijeni od 199,90 kuna do 299,90 kuna, a sav novac od prodaje namijenjen je Franca Fundu. Riječ je o zakladi nazvanoj prema urednici talijanskog Voguea Franci Sozzani koja je s Peterom Lindberghom surađivala na nizu uzbudljivih modnih editorijala, a koja je preminula od posljedica raka pluća.

Upravo zato zaklada Franca Fund podržava ispitivanja s područja preventivne genomike, a posebno projekt sekvencioniranja genoma Global BabySeq pod patronatom bolnice Brigham and Women's Hosiptal te Harvard Medical Schoola.

Što se nalazi u kolekciji, pogledajte u fotogaleriji.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju