Lagana, prozračna i romantična – tri su riječi koje opisuju gracioznu meringa tortu, koja je navodno nastala zbog jedne posebne balerine i koja će svim parovima uljepšati praznik ljubavi.

Galerija Pavlova torta - 12 Pavlova torta - 8 Pavlova torta - 3 +11 Pavlova torta - 1

Iako nam za slavlje ljubavi zapravo ne bi trebao nikakav poseban povod ili datum u kalendaru, šampanjac, omiljeno vino ili večeru iznenađenja odbiti ne mogu ni oni koji 14. veljače ne smatraju nikakvim posebnim danom. Pavlova torta, naizgled skroman desert od meringe, šlaga i voća jednostavan je i lagan desert uz koji vino ili šampanjac idu ruku pod ruku. Osim što morate pripaziti da ''biskvit'' ne bude pečen, već sušen, priprema je doista lagana i uspjet će i onima koji kažu da im slastice baš ne idu od ruke.

Torta ima svježu i hrskavu koru, odnosno biskvit, a sredina je mekana i sočna poput marshmallowa. Ovaj desert popularna je australska slastica u svim svečanim prigodama, a tijekom godina postao je sve popularniji i u drugim svjetskim kuhinjama, koje su izmijenile recept. U pripremi se slobodno možete poigrati s omiljenom kombinacijom voća iako će većina najradije odabrati jagode, borovnice, maline, ali i kivi i orašaste plodove poput blanširanih badema ili nasjeckanih pistacija.

Pavlova torta nastala je u Australiji prije gotovo sto godina, kad su je poznati kuhari pod palicom chefa Berta Sachsea izumili u čast gracioznoj ruskoj balerini Anni Pavlovoj tijekom jedne od njezinih plesačkih turneja.

Inspirirani Valentinovom i blagdanom zaljubljenih, izradili smo Pavlovu tortu, za koju smo sve potrebne namirnice pronašli u Lidlu.

Pavlova torta - 13 Pavlova torta - 13 Foto: Tibor Marochini/Nova Studio

RECEPT – PAVLOVA TORTA

SASTOJCI:

7 jaja Okusi zavičaja
• 4 žlice Belbake šećera u prahu
• ½ žličice soli
• 1 žličica gustina
• 2 žličice alkoholnog octa
• Pilos vrhnje za šlag
• Voće po želji (jagode, borovnice, šipak)
• Šaka Alesto pistacija
• 2-3 listića mente

PRIPREMA:

1. Odvojite bjelanjke i dodajte im prstohvat soli pa ih istucite u čvrsti snijeg uz postepeno dodavanje šećera u prahu. Pri kraju dodajte alkoholni ocat i gustin pa tucite snijeg još 2-3 minute.

2. Zagrijte pećnicu na 120 °C, a lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Smjesu premjestite u lim za pečenje i špatulom oblikujte okrugli biskvit. Ostavite biskvit da se suši u pećnici 65-75 minuta bez otvaranja pećnice kako se biskvit ne bi spustio. Nakon što se biskvit osušio, lagano otvorite pećnicu i ostavite ga da se lagano hladi barem pola sata.

3. Dok se biskvit hladi, istucite vrhnje za šlag, a željeno voće dobro operite i narežite na manje komadiće.

4. Oprezno uklonite biskvit s papira za pečenje, premjestite ga na tanjur za serviranje i premažite šlag preko kore. Dodajte nasjeckano voće i za kraj dodajte pistacije, posipajte s malo šećera u prahu te ukrasite s nekoliko listića mente. Uživajte!

Pavlova torta - 15 Pavlova torta - 15 Foto: Tibor Marochini/Nova Studio

Mnogi će vam reći kako se ne bi upustili u ''avanturu'' sa sušenom meringom koja postaje sočan biskvit, ali uz pravilno sušenje i dugotrajno miksanje ova torta lako postaje desert koji ćete rado ponoviti u svim važnim prilikama koje želite na poseban način proslaviti. Poslužite je uz vino ili šampanjac, upalite svijeće i uz laganu glazbu posvetite večer voljenoj osobi. Željeno voće, ali i sve ostale namirnice jednostavno i lako pronaći možete u obližnjem Lidlu, u kojem vas još uvijek očekuje najbolji omjer cijene i kvalitete.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju