Velike vrućine ugrožavaju ljude i životinje. Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba na prvi dan ljeta upozorilo je građane da idućih mjeseci posebnu brigu trebaju posvetiti svojim psima tijekom boravka izvan kuće.

Nažalost, svako ljeto u Hrvatskoj svjedočimo ostavljanju pasa u zatvorenim automobilima. Građane molimo da to ne čine ni na tren jer nešto što izgleda kao kratka obveza lako može potrajati, a temperatura u vozilu brzo raste i može dovesti do smrti životinje.

Ako je vozilo ostavljeno na suncu kada je temperatura zraka 30 stupnjeva, nakon samo pola sata u unutrašnjosti vozila temperatura postaje dvostruko veća - čak 60 stupnjeva, upozorava Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta Grada Zagreba u čijem je sastavu Sklonište u Dumovcu.

Pazite na šape svojeg psa kada je asfalt užaren Pazite na šape svojeg psa kada je asfalt užaren (Foto: Sklonište Dumovec)

Veterinari iz Skloništa preporučuju da se pas u šetnje izvodi ujutro i navečer, a da ga se tijekom dana u što manjoj mjeri izlaže fizičkim aktivnostima. Kada se sa psom izlazi na cestu ili nogostup, potrebno je provjeriti temperaturu asfalta. Naime, ako je asfalt vruć, na šapama psa mogu nastati opekline.

Psu tijekom dana treba osigurati dovoljno svježe vode. Za dodatno osvježenje može mu se vodom napuniti i plastični bazenčić.

Tijekom velikih vrućina posebno su ugroženi štenci, psi treće životne dobi, oni s dugom dlakom, bolesni psi, oni koji nose brnjicu, te psi brahicefaličnih pasmina. Zbog skraćenih i užih dišnih putova kod pasa sa skraćenim njuškama mnogo brže dolazi do simptoma toplinskog udara poput dahtanja, ubrzanog disanja, zažarenih i suhih sluznica, letargije i dezorijentiranosti.

Ne ostavljajte psa u vozilu kada je vani vruće Ne ostavljajte psa u vozilu kada je vani vruće (Foto: Sklonište Dumovec)

Naime, uslijed hipertermije, tj. povišene tjelesne temperature, dišni prohodi postaju još uži zbog oteknuća, pa čak i blaga povišenost vanjske temperature i vlage može dovesti do kliničkih znakova toplinskog udara kod ovih životinja, pojasnila je Kristina Lučić, veterinarka Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba.

Slika nije dostupna Važno je znati! 10 pravila ponašanja tijekom ljeta za vlasnike pasa

Pas po ljeti Test od pet sekundi otkriva je li vani prevruće da pas ide u šetnju

Ako čovjek primijeti simptome toplinskog udara kod svojeg psa, hitno ga treba odvesti veterinaru.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju