Bobice aronije pravi su izvori zdravlja jer pomažu u svemu od snižavanja visokog krvnog tlaka, preko rješavanja probavnih problema do zaštite tijela od djelovanja slobodnih radikala


Aronija
je vrsta listopadnog grma koje je otporno na niske temperature, snijeg i led. Potječe iz Sjeverne Amerike, a može rasti u hladnim područjima poput Švedske i Rusije zbog čega je nazivaju sibirska borovnica. Iako je neki uzgajaju kao ukrasnu biljku, njeni plodovi pravi su izvor zdravlja.

Aronija obiluje antioksidantom antocijaninom koji snižava visoki krvni tlak, regulira inzulin te smanjuje mogućnost od dobivanja dijabetesa tipa 2.

Bobice aronije karakterizira gorkasti okus i plavoljubičasta boja koja otkriva kako se u ovom voću nalazi antocijanin. Ovaj prirodni biljni pigment čest je dodatak u proizvodnji napitaka, džemova i slastica, a smatra se jakim antioksidantom koji štiti tijelo od djelovanje slobodnih radikala.

Nedavna japanska studija objavljena u časopisu "Journal of Agricultural and Food Chemistry" pokazala je da redovito uzimanje hrane bogate antocijaninom smanjuje mogućnost od povećanja tjelesne mase, podizanja krvnog tlaka i inzulina te preventivno djeluje na stvaranje dijabetesa tipa 2.

Aronija je voće koje obiluje i tahinima, biofenolima, flavonoidama, vitaminima A, B, C i E, mineralima kalijem, kalcijem i željezom koji stvaraju ljekovitu kombinaciju s antibakterijskim, antiupalnim i antivirusnim karakteristikama.



10 supermoći aronije
1. Aronija potiče cirkulaciju, snižava visoki krvni tlak i kolesterol te sprječava nastanak kardiovaskularnih bolesti.

2. Potiče rad štitnjače te se preporučuje osobama koje pate od hipotireoze, odnosno smanjenjog i usporenog rada ove žlijezde.

3. Blagotvorno djeluje na rad želuca i probavnog sustava. Smiruje grčeve i bol u crijevima, te zaustavlja proljev.

4. Prirodni je poticatelj detoksikacije, odnosno čišćenja jetre od toksina.

5. Pomaže kod upale žučnog mjehura te žučnih kamenaca.

6. Poboljšava vid, te je učinkovita u sprečavanju noćnog sljepila i fotoosjetljivosti.

7. Regulira šećer u krvi te pridonosi boljoj funkciji gušteraće.

8. Pomaže kod anemije te unaprijeđuje krvnu sliku.

9. Liječi urinarne infekcije.

10. Jača imunitet, spriječava nastanak sezonskih bolesti te ubrzava oporavak nakon liječenja.

Na domaćem tržištu aronija se u posljednih nekoliko godina može nabaviti u sirovom obliku jer se počela uzgajati i u Hrvatskoj. Može se naći i u različitim suplementskim oblicima, ili kao prirodni sok.

Osobama koje pate od gore spomenutih boljki preporučuje se ispijanje oko 30 mililitara aronijinog soka dnevno, a po mogućnosti u ranim jutarnjim satima. Sok se može ispijati i preventivno u zimskim mjesecima kada haraju razne bolesti.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju