Medvjeđi luk (lat. Allium ursinum) u Hrvatskoj se naziva još i srijemuš ili divlji luk, pa ne čudi što ga karakterizira snažna aroma crvenog luka koja dolazi do izražaja kada se listovi protrljaju među prstima. Cijela biljka je jestiva – od mladih tamnozelenih listova preko stabljike do lukovice (ujesen).
Koristi se za pripremu ukusnog pesta, koji možete poslužiti kao namaz za kruh, dodatak rižotima ili umak za tjesteninu. Od njega se mogu pripremiti i fine palačinke, različite pite sa sirom, a možete ga i svježeg dodati kao začin u salate.
U narodnoj medicini medvjeđi luk već stotinama godina poznat je kao čistač krvnih žila. Riječ je biljci bogatoj vitaminima i mineralima – posebice vitaminom A i C, kalijem, kalcijem, sumporom i fosforom – i drugim ljekovitim mikroelementima koji čine čuda za zdravlje pojedinca.
Ljekovita svojstva medvjeđeg luka:
- ima antibakterijsko i fungicidno djelovanje
- snižava visoki krvni tlak
- snižava razine lošeg kolesterola
- sprečava bolesti srca i krvnih žila
- snaži imunitet
- pomaže kod normalizacije metabolizma
- potiče probavu
- povećava apetit
- potiče izlučivanje toksina iz tijela
- oporavlja jetru
- smanjuje umor.
Budite oprezni kod branja medvjeđeg luka
Ako niste vješti u prepoznavanju samoniklog bilja, medvjeđi luk mogli biste zamijeniti za mrazovac ili otrovnu đurđicu, što može imati pogubne posljedice na zdravlje čovjeka.
Dobro je znati da jedino medvjeđi luk ima prepoznatljivi miris luka od nabrojanih biljaka. Ako ipak niste sigurni, branje prepustite iskusnima, a medvjeđi luk nabavite od pouzdanih prodavača na lokalnoj tržnici.
Nemojte konzumirati medvjeđi luk ako...
Konzumacija medvjeđeg luka ne preporučuje se trudnicama, osobama koje boluju od gastritisa i upala probavnog sustava, upale žući i žutice. Ne preporučuje se niti osobama koje pate od niskog tlaka. Konzultirajte se sa svojim liječnikom smijete li jesti medvjeđi luk i postoje li za vas kakve opasnosti ovisno o vašem zdravstvenom stanju.
Ako možete jesti medvjeđi luk, isprobajte ukusan recept za medine palačinke: