U proteklih 15 do 20 godina, maslac su često povezivali s kardiovaskularnim bolestima i pretilošću zbog čega su ga mnogi zamijenili s light inačicama. No, zahvaljujući brojnim studijama koje dokazuju pravu vrijednost ovog proizvoda, maslac se vratio na velika vrata te se smatra jednom od najzdravijih prerađevina životinjskog porijekla


Osim što jelima daje savršen okus, maslac je namirnica koja bi se trebala naći u svakom hladnjaku. No, zbog toga što sadrži kolesterol, maslac je često nepravendo svrstavan u skupinu nezdravih masnoća.

Kako bi potvrdili njegovu blagotvornost za naše tijelo, za mišljenje smo pitali nutricionisticu Mateju Mrmić.

'Istina je da maslac sadrži zasićene masne kiseline, no one su organizmu potrebne za energiju i neće stvarati problem dokle god se namirnica konzumira umjereno, a s obzirom na brojne druge nutrijente koje sadrži, maslac ima i svoja brojna pozitivna djelovanja'.

Konjugirana linolna kiselina (CLA)
'Riječ je o višestruko nezasićenoj masnoj kiselini za koju se smatra da smanjuje ubrzava metabolizam, kolesterol, pospješuje održavanje vitkog tijela i forme te ima antikancerogeni učinak' objašnjava Mateja.

Konjugiranu linolnu kiselinu sadrže i brojni preparati za mršavljenje, zbog njezina djelovanja na smanjenje masnog tkiva i tjelesne težine.

Ovaj sastojak pomaže kod oblikovanje tijela jer smanjuje količinu masti pohranjenu nakon obroka i stvaranje masnih stanica. Isto tako CLA ubrzava razgradnju masti i povećava mišićno tkivo. Pomanjkanje istog u tijelu povezuje se s razvojem pretilosti.

Konjugiranu linolnu kiselinu sadrže i brojni preparati za mršavljenje, zbog njezina djelovanja na smanjenje masnog tkiva i tjelesne težine

Vitamini A i K2
Maslac je bogati izvor brojnih vitamina među kojima se ističu vitamin D, E te posebno vitamin A koji utječe na rast stanica tkiva i organa te pomaže kod problema s kožom poput akni i bora te vidom i sluznicom oka.

No maslac sadrži i jedan ne toliko čest vitamin za kojim naše tijelo žudi. Riječ je o vitaminu K2 topljivom u masti koji u našem tijelu ima vrlo važnu ulogu vezanu uz zgrušnjavanje krvi i zdravlje kostiju i krvnih žila.

Vitamin K2 ključan je sastojak u liječenju osteoporoze, Alsheimer te nekih vrsta karcinoma.

Butirat
Butirat je masna kiselina, spoj kojeg stvaraju takozvane dobre bakterije u debelom crijevu pod utjecajem vlakana iz hrane, djelovanjem crijevne mikroflore.

Ovaj sastojak kojeg sadrži maslac se pokazao blagotvornim za zdravlje probavnog sustava štiteći, između ostalog, i od karcinoma debelog crijeva te ima jaka protuupalna svojstva te dokazano smanjuje rizik od pretilosti.

'Butirat ima i povoljno djelovanje na sluznicu debelog crijeva, smanjujući propadanje stanica na vrhovima crijevnih resica', istaknula je nutricionistica Mateja Mrmić.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju