Rolanje je učinkovitije od plivanja, skijanja i igranja tenisa te jednako učinkovito kao i trčanje. Donosimo sedam razloga zbog kojih ćete odmah poželjeti uskočiti u role.

Rolanje i proljeće uvijek idu ruku pod ruku. Obuti role i prepustiti se pokretu svi bismo trebali jer rolanje...

1. ...odlično pomaže kod mršavljenja
S 30 minuta rolanja ujednačenim ritmom istopit ćete između 210 i 310 kalorija, dok ćete s 30 minuta intervalnog rolanja istopiti oko 450 kalorija.

Žena od 75 kilograma, primjerice, u jednoj minuti rolanja istopi 9 kalorija, odnosno 270 kalorija u 30 minuta. Što brže rolate, to ćete istopiti više kalorija. Još je bolja vijest da se tijekom rolanja masno tkivo pretvara u mišiće.

2. ...učvršćuje stražnjicu, noge, ali i ruke

Pokreti nogu pri rolanju idealni su za jačanje bedara, kvadricepsa te podizanje stražnjice. No rolanje je odlična vježba i za ruke jer njima morate održavati ravnotežu pri čemu koristite mišiće ruku. Kombinacija čvrstih mišića i dobre koordinacije osigurat će vam izbjegavanje ozljeda i gipkost kako starite.

Rolanje pomaže kod mršavljenja. S 30 minuta rolanja možete istopiti i do 450 kalorija. Što brže rolate, to ćete istopiti više kalorija

3. ...povećava izdržljivost
Rolati se možete satima bez da se umorite. Na početku rolajte 30 minuta do dva sata tjedno kako biste stekli dobru ravnotežu i poboljšali reflekse te se navikli na osjećaj lakoće i slobode koji rolanje pruža. Želite li dodatno povećati svoju izdržljivost rolajte na laganoj uzbrdici.

Nakon nekog vremena primijetit ćete da možete rolati sve duže bez osjećaja iscrpljenosti.

4. ...poboljšava koordinaciju i ravnotežu tijela

Rolanje povećava fleksibilnost tijela, a time i njegovu koordinaciju. Ova fizička aktivnost "tjera" vas da dovedete tijelo u ravnotežu i pronađete centar gravitacije. Pri tome morate koristiti snagu abdominalnih i mišića donjeg djela leđa. Kao i kod joge, što više rolate, to ćete postajati sve graciozniji dok se vozite na rolama.

Vježbanje Šest vrsta treninga koji će vas iz lijenog mede pretvoriti u vitku gazelu

Salsando - 3 Salsando: 10 stvari o treningu koje će zanimati one koji ne vole teretanu

5. ...jača srce i odlična je kardio-vježba
Pola sata rolanja ujednačenim ritmom povećava broj otkucaja srca na oko 148 otkucaja u minuti. Rolanje je za srce dobro kao i trčanje i vožnja sobnog bicikla.

Aerobne beneficije rolanja možete dodatno povećati rolanjem uzbrdo, energičnijim rolanjem ili mijenjajući brzinu rolanja (intervalno rolanje) tako da naizmjence jednu minutu rolate brzim ritmom s tijelom pognutim prema naprijed te jednu minutu sporijim ritmom uspravljeni.

Rolanje povećava fleksibilnost tijela, a time i njegovu koordinaciju.



6. ...razbistruje um i popravlja raspoloženje
Brzi pokreti koji se ponavljaju pomažu vam da budete bolje fokusirani te vašem mozgu pružaju odmor od zvukova kojima smo konstantno okruženi.

Rolate li u tihom parku, glazba vam može pomoći pomoći da uhvatite ritam, ali ako rolate po cesti nemojte slušati glasnu glazbu jer morate paziti na promet oko sebe. Mnogi se slažu da je rolanje jedna od najzabavnijih aktivnosti.

7. ...ne opterećuje zglobove za razliku od trčanja
Fluidni pokreti kod rolanje sprečavaju oštećenje zglobova koje se može dogoditi kod aktivnosti kao što su trčanje i ples. U usporedbi s trčanjem, rolanje za 50 posto manje opterećuje zglobove.

Znači, pola sata rolanje pruža iste zdravstvene beneficije kao i pola sata trčanje samo bez opterećivanja zglobova. Štoviše, rolanje poboljšava pokretljivost zglobova.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju